Η μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων και η προετοιμασία του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι οι προτεραιότητες του νεοσύστατου υφυπουργείου Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας.

Αυτό δήλωσε η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για τη βιομηχανία, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Θεόδωρο Φέσσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε η υφυπουργός, η μείωση του ενεργειακού κόστους θα επιτευχθεί με την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας που θα προχωρήσει άμεσα καθώς ήδη υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της διοίκησης της ΔΕΗ.

Το μέτρο της διακοψιμότητας αφορά στην παροχή χαμηλότερων τιμολογίων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που συνάπτουν συμβόλαια διακοπτόμενης παροχής φορτίου.

Σε ό,τι αφορά στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης που περιλαμβάνεται και στις μνημονικές υποχρεώσεις της χώρας, ως βάση θα χρησιμοποιηθεί ο νόμος Χατζηδάκη του 2014 στον οποίο θα γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις σε σημεία που έχει διαπιστωθεί δυσλειτουργία του νόμου, ενώ θα προχωρήσει το συντομότερο και η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας (υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα) που εκκρεμούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις θα αφορούν στους κλάδους με συμμετοχή στο ΑΕΠ κατά 30% και συγκεκριμένα ο κλάδος των ορυκτών, των τροφίμων, της εστίασης και του τουρισμού. Τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης θα είναι η Παγκόσμια Τράπεζα.

Αναφορικά με τον νέο επενδυτικό νόμο, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας, η υφυπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι στα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων θα δίνεται έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό της επιχείρησης, στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην σύνδεση της επιχείρησης με την έρευνα και καινοτομία.

Στα κίνητρα θα περιλαμβάνονται εκτός από τις άμεσες οικονομικές ενισχύσεις, θα περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές, δάνεια και άλλων μορφών χρηματοδοτικά εργαλεία ενώ θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης και για προβληματικές επιχειρήσεις προκειμένου να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Στη συνάντηση που είχε η κυρία Τζάκρη με τον πρόεδρο του ΣΕΒ συμφωνήθηκε η συμμετοχή του Συνδέσμου σε ένα νέο ειδικό όργανο που προτίθεται να συστήσει το υπουργείο, κατά το γαλλικό μοντέλο, αντικείμενο του οποίου θα είναι η χάραξη μακροπρόθεσμης βιομηχανικής πολιτικής με ορίζοντα το 2020.

Στο όργανο αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους παραγωγικούς φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και τα συναρμόδια υπουργεία.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαιρέτισε τη δημιουργία χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία τονίζοντας ότι είναι το πρώτο βήμα για τη χάραξη της βιομηχανικής πολιτικής.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανίας της χώρας υπογραμμίζοντας ότι άμεσα χρειάζονται επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρω για την διατήρηση των υπαρχουσών δομών. Έκρουσαν μάλιστα τον κώδωνα του κίνδυνου καθώς η ελληνική οικονομία παρουσιάζει στασιμότητα από τον περασμένο Μάρτιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης