Στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να καταλογίσει στον ίδιο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι επιχειρεί να «διατηρήσει» τη σιωπή του για «κρίσιμα ζητήματα», στα οποία η κυβέρνηση ζητεί πολιτικές απαντήσεις για τη «στρατηγική» του «στρίβειν διά των αγωγών και μηνύσεων».

«Κύριε Μητσοτάκη, σήμερα σκοπεύω να ασκήσω πολιτική κριτική και να ζητήσω εξηγήσεις. Ελπίζω να μην απαντήσετε ακόμη μία φορά με μηνύσεις και αγωγές, γιατί εδώ και καιρό έχετε ακολουθήσει αυτήν την τακτική, προκειμένου να διατηρήσετε την σιωπή σας» είπε ο κ. Τσίπρας στον πρόεδρο της ΝΔ, κατά την έναρξη της ομιλίας του στην συνεδρίαση της Ολομέλειας επί της πρότασης που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκειμένου να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει την νομιμότητα και τους όρους των δανειοδοτήσεων των κομμάτων και των ΜΜΕ από τις τράπεζες.

Επικαλούμενος τις δύο μηνύσεις που υπέβαλαν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε αυτές οι μηνύσεις έγιναν «γιατί είχε το θράσος η κυβερνητική εκπρόσωπος να ασκήσει πολιτική κριτική σε δημοσιεύματα και να ζητήσει απαντήσεις και εξηγήσεις». «Και εσείς αντί για απαντήσεις επί της ουσίας έχετε εισαγάγει φαίνεται τη στρατηγική του “στρίβειν διά των μηνύσεων και των αγωγών”» πρόσθεσε.

«Είναι ευκαιρία να δώσετε σήμερα στον ελληνικό λαό ξεκάθαρες απαντήσεις πως αυτή η χώρα έφτασε έως εδώ. Συνεχίζετε να καλύπτετε τον κ. Παπασταύρου και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά όταν μάλιστα αποκαλύπτεται γιατί έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια της», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε, επίσης, τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν υπερασπίζεται τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό αλλά τις θέσεις τρίτων, σχολιάζοντας την κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι μια διαλυμένη χώρα. «Υπάρχει ένα κλίμα αναγνώρισης της Ελλάδας» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι στο όνομα αυτής της αναγνώρισης αύριο έρχεται στη χώρα ο Πάππας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».

«Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως» είπε ο πρωθυπουργός και, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ζήτησε να δώσει εξηγήσεις «τι εννοεί όταν λέει ότι ταυτίζεται απόλυτα με τις θέσεις του ΔΝΤ στα θέματα της αγοράς εργασίας, για τα θέματα της αγοράς εργασίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

«Οταν όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ως δικαίωμα της κυρίαρχης εκλεγμένης κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα υλοποίησης των συμφωνημένων στόχων σπεύσατε να το ονομάσετε μονομερή ενέργεια. Και κανείς άλλος δεν έσπευσε να το πει αυτό, ούτε το ΔΝΤ με το οποίο ταυτίζεστε απόλυτα. Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως, θα έλεγα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία και όλοι πρέπει να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι παίρνει τη θέση των δανειστών. «Η χώρα δεν είναι μόνη. Kαι έχει δίκιο η χώρα και θα δικαιωθούμε. Η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη και ο λαός θα βγει από το τούνελ μετά από έξι χρόνια καταστροφής», είπε ο πρωθυπουργός.

«Φτάσατε στο σημείο, όταν βγήκαν τα δημοσιεύματα από τα wikileaks, αντί να ασχοληθείτε με το περιεχόμενο αυτών συνομιλιών, να αφήνετε άθλια υπονοούμενα από πού διέρρευσαν αυτές οι συνομιλίες. Αντί να συνταχθείτε με την εθνική θέση ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας να παίρνετε τη θέση των δανειστών», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Την ίδια ώρα που η κοινωνία μας βρισκόταν στη δίνη της λιτότητας, που χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την πρωτοφανή επιβάρυνση των φορολογουμένων, την ώρα που βούλιαζαν τα Ταμεία, ποιο θράσος επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των δανείων των κομμάτων και ΜΜΕ; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε;» είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην ανάγκη συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής και κατήγγειλε το τρίγωνο διαπλοκής τράπεζες-κόμματα- ΜΜΕ που σχεδίασε και υλοποίησε κρατικές πολιτικές προς όφελος των οικονομικών ελίτ.

«Τα πρόσωπα και οι πολιτικές που στήριξαν αυτό το τρίγωνο βγάζουν σήμερα τις τελευταίες άναρθρες κραυγές με στόχο να μην οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, αλλά είναι αργά», είπε ο πρωθυπουργός.
Επίσης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ «για δυσφήμιση της χώρας», τονίζοντας πως ζήτησε εκλογές, και μάλιστα λίγο πριν αξιολόγηση λέγοντας πως ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε σε όλο τον πλανήτη, αφού βρισκόταν στις ΗΠΑ, την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα -προκειμένου να ανακτήσει την δυνατότητα πρόσβασης στην εξουσία- στην μέγγενη της πιστωτικής ασφυξίας. «Αυτός είναι ο στόχος σας άλλη μια φορά, όπως ο στόχος του κ. Σαμαρά με την αριστερή παρένθεση, αλλά δεν θα σας γίνει η χάρη. Πρέπει να καταλάβετε ότι θα πρέπει να περιμένετε πολύ», είπε επισημαίνοντας πως ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δώσει αυτή την ευκαιρία σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες ακραίες θέσεις.

Χαρακτήρισε ακόμη διαχρονικό το σκάνδαλο των τραπεζικών δανειοδοτήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και προσέθεσε ότι επί σειρά ετών έμεινε σκοπίμως εκτός θεσμικού πλαισίου. Τραπεζικές δανειοδοτήσεις που εξασφάλισαν αυτά τα κόμματα παρά το γεγονός ότι έλαβαν η μεν ΝΔ 301 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική χρηματοδότηση από το 1999 έως σήμερα και το δε ΠΑΣΟΚ 296 εκατομμύρια ευρώ για την ίδια περίοδο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι τα τραπεζικά δάνεια που έλαβαν κυρίως τα δύο τότε μεγάλα κόμματα, δόθηκαν με εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Τα δύο αυτά κόμματα δανείζονταν ουσιαστικά με αέρα, είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι ο προκλητικός αυτός δανεισμός συνεχίστηκε και στην περίοδο της κρίσης, την ίδια ώρα που έκλεινε η στρόφιγγα για αδύναμους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα χρήματα; Ποιος; Τα μέλη σας; Μακάρι. Θα σας στηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν θα τα πληρώσουν τα μέλη σας», είπε ο κ. Τσίπρας και προ΄σεθεσε: «εμείς λοιπόν δεν θα αφήσουμε τα σπασμένα σας να τα πληρώσει για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός»!

Αναφερόμενος στα δάνεια των ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία της ΤτΕ που δείχνουν ότι στις 31.12.2015, το ύψος δανεισμού του κλάδου των ΜΜΕ προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που δεν πλήρωναν ούτε τα τέλη συχνοτήτων. Είπε, επίσης, ότι ακόμη και την περίοδο της κρίσης τα ΜΜΕ δανειοδοτούνταν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις και όταν οι τράπεζες απέκλειαν τη μεγάλη πλειονότητα των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Προσέθεσε δε στο σημείο αυτό ότι αντί αυτά τα δάνεια να εξοφλούνται αναχρηματοδοτήθηκαν έως τον Γενάρη του 2015.

«Η σημερινή συνεδρίαση και υπερψήφιση της πρότασης Εξεταστικής Επιτροπής είναι σημαντική όχι μόνο γιατί θα εξετάσει τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ αλλά και γιατί αναρτήθηκε, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες! Μετά από 25 χρόνια ασυλίας ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτόν τον τόπο! Παρά τις απειλές παρά τους εκβιασμούς! Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω! Και θα περάσουμε τον κάβο και θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα ξέφωτο κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφάνειας και προκοπής, για τον ελληνικό λαό που τόσα έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.