Με αιχμές ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Δεν είναι ομαλές οι συνθήκες βάσει των οποίων η πλειοψηφία του σώματος συναινεί σε αυτή τη διαδικασία. Τα επιχειρήματα πρέπει να είναι πολιτικά, να μην βασίζονται στο γράμμα της διαδικασίας αλλά να βλέπουμε την ουσία».

Για τα περί συμβιβασμού…

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την ομιλία του ενώπιον του Σώματος αναφέροντας: «Η ουσία είναι ότι την προηγούμενη Κυριακή οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, βάσει του οποίου καλούμαστε να νομοθετήσουμε. Οδηγηθήκαμε σε έναν συμβιβασμό έχοντας κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις. Ηγεμονεύουν συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν να κρατήσουν την Ευρώπη στη λιτότητα. Σε αυτό το δυσμενές κλίμα δώσαμε τη μάχη. Κάναμε λάθη αλλά όχι μόνο δεν μετανιώνω που έδωσα αυτή την σκληρή μάχη, αλλά είμαι περήφανος που σηκώσαμε ψηλά το ανάστημα του λαού. Σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης. Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν».

«Πράγματι οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς, αλλά είμαι βαθιά βέβαιος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Οι αγώνες αφήνουν καρπούς και ο καρπός βγάζει βλαστάρια. Η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια την επόμενη μέρα. Ήδη δεν είναι ίδια μετά την 12η του Ιούλη. Συνεχίζουν να κυριαρχούν οι συντηρητικές δυνάμεις που μάλιστα επιμένουν στα σχέδια της εξόδου της Ελλάδας από Ευρωζώνη αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Δεν ξέρω ποια θα είναι η κατεύθυνση την επόμενη μέρα. Είναι μια διαρκής μάχη», τόνισε.

Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης

Παράλληλα συμπλήρωσε: «Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μια πύρρειο νίκη απέναντι στην κυβέρνηση, εντούτοις γνωρίζουν ότι έχασαν κάτι πολύτιμο. Την αίσθηση της ηγεμονίας τους στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη. Μετά από όσα συνέβησαν 6 μήνες δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ιδιοκτησία αυτού του προγράμματος ανήκει στην ελληνική πλευρά. Μπορεί να επιλέξαμε τον συμβιβασμό και να πρέπει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύουμε αλλά κανείς δεν μπορεί να μας αποδώσει την ιδιοκτησία, όπως την απέδιδαν στους προηγούμενους». 

«Πήραμε δύσκολες επιλογές ευθύνης και σήμερα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης στα νέα δεδομένα. Είναι γνωστό ποιες επιλογές ήταν πάνω στο τραπέζι. Οι εναλλακτικές τη 12η του Ιούλη ήταν το σχέδιο του κ. Σόιμπλε, δηλαδή ο δρόμος μιας συμβιβαστικής εξόδου από το ευρώ με δεδομένη την πιθανότητα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος. Η άλλη επιλογή ήταν αυτή της άτακτης χρεοκοπίας. Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η επιλογή αυτή θα μπορούσε να γίνει δεκτή από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δεν θα αποτελούσε περήφανη επιλογή να αφήσουμε το τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει και αυτοί που δεν έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό μέσα σε μια νύχτα να χάσουν τις καταθέσεις τους. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή να αφήσει τον λαό εκτεθειμένο σε τέτοια δεινά. Επιλέξαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε τα ακραία σχέδια σε βάρος του λαού μας και σε βάρος και των άλλων λαών της Ευρώπης. Αυτή η σκληρή διαδικασία διεκδίκησης δεν τελειώνει εδώ. Αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων είμαστε αναγκασμένοι να διαπραγματευτούμε ξανά ώστε να διαμορφώσουμε τους όρου της επόμενης μέρας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα συμμαχιών και συνεργασιών της Ευρώπης, να καλυτερεύσουμε το κείμενο της συμφωνίας για χάρη του λαού. Πρέπει κάποια μέτρα να βελτιωθούν, να διεκδικηθούν κονδύλια και να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα», τόνισε.

Για το Grexit

Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια ανέφερε: Άκουσα πολλούς στην αίθουσα να ισχυρίζονται ότι το δημοψήφισμα είχε ως αποτέλεσμα μια χειρότερη συμφωνία από αυτή που απορρίψαμε. Όσοι το ισχυρίζονται είτε σφάλλουν είτε παραπληροφορούν συνειδητά. Σήμερα, σε σχέση με την πρόταση της 25ης Ιουνίου, έχουμε μια συμφωνία με 3ετη ορίζονται και με κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Η πρόταση της 25ης Ιουνίου προέβλεπε 5μηνης διάρκειας χρηματοδότησης με δάνειο 7 δις και 3,6 από το ΔΝΤ, συν μια υπόσχεση για αύξηση 2 δις των έντοκων γραμματίων. Ωστόσο οι υποχρεώσεις ήταν 12 δις. Αντίθετα, η σημερινή συμφωνία δίνει τον χρόνο και εμπεριέχει την δυναμική ώστε να αποτρέψει στο μέλλον τους ισχυρισμούς περί Grexit. Αυτό για να συμβεί είναι προαπαιτούμενο αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε να μην το επαναφέρουν κάποιοι άλλοι στο τραπέζι. Από κάποιους δεν έχει φύγει αυτή η ιδέα. Ακόμα και τώρα, λίγες μέρες πριν, από τη γερμανική πλευρά ετέθη και πάλι η ίδια ιδέα.

Oι τέσσερις άξονες

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις άξονες στους οποίους ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να ριχτεί το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής αφορούν
α) στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,
β) στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα,
γ) στην προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και
δ) στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.

Δέσμευση για το χρέος

«Η συμφωνία εμπεριέχει και κάτι σημαντικότερο. Τη σαφέστατη δέσμευση για αναδιάταξη του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο. Είναι μια εξέλιξη σημαντική. Σήμερα συζητάμε σε τι βάθος θα γίνει» είπε ο πρωθυπουργός.

Η διακυβέρνηση της χώρας, η προοπτική της χώρας δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαπραγμάτευση, υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας, ιδεολογικές και πολιτικές. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ρόλος μιας κυβέρνησης της Αριστεράς περιορίζεται στη διαπραγμάτευση με τους έξω, εντούτοις για όλα τα δεινά της χώρας δεν ευθύνονται οι έξω. Υπάρχουν αδυναμίες και συγκρούσεις, πολιτικές, που πρέπει να κάνουμε εδώ. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει τη χώρα. Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση όχι μόνο για διαπραγμάτευση αλλά για να τελειώσουμε τη διαφθορά εντός της χώρας, να δώσουμε τέλος στο πελατειακό κράτος, να φτιάξουμε κράτος δικαίου. Αυτή την ευθύνη δεν πρέπει να την ξεχνάμε, είναι βαριά.

Τηλεοπτικές άδειες-φοροδιαφυγή-πλειστηριασμοί

«Δώσαμε το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στη διαφθορά και δημιουργεί καθεστώς διαφάνειας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στην ΕΡΤ να γίνει πάροχος του ψηφιακού σήματος. Παράλληλα, παίρνουμε την πρωτοβουλία με άμεσες δράσεις να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή με προεξάρχουσα την φοροδιαφυγή των μεγάλων καταθετών του εξωτερικού. Ανοίγουμε τον διάλογο για την προώθηση σημαντικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων», επεσήμανε.

«Επειδή τις τελευταίες μέρες οργιάζει η παραπληροφόρηση με στόχο τους πολίτες και την κυβέρνηση, οι αλλαγές στον ΚΠΔ και θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2016 δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της α’ κατοικίας. Συνομίλησα με εκπροσώπους της Ένωσης ελληνικών τραπεζών και δεσμεύθηκαν για αυτό. Τον Νοέμβριο θα έρθει το νομοσχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας και τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια».

«Kαρφιά» για την Αριστερή Πλατφόρμα

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Θέλω, κλείνοντας να κάνω μια αναφορά στη συζήτηση που διεξάγεται για τη διακυβέρνηση της χώρας, με δεδομένο ότι υπήρξε ένας σκληρός συμβιβασμός. Κάποιοι δηλώνουν ότι δεν έχει σημασία αν σε αυτό το πλαίσιο κυβέρνηση θα είναι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή τα άλλα κόμματα. Και μάλιστα πολλές φορές παρομοιάζουν και την παρουσία της Αριστεράς ως μια αγωνία για καρέκλες και αξιώματα. Θλίβομαι για αυτές τις θέσεις. Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας, για τις συγκρούσεις με την διαπλοκή. Αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι να το εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε απολογητές χαμένων αγώνων. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δόθηκαν ποτέ. Οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα κερδηθούν».