Για τις δύσκολες μάχες που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση με μοναδικό γνώμονα την «διεκδίκηση των συμφερόντων του λαού» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των ελληνικών προτάσεων που απεστάλησαν στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας.

Υπεραμυνόμενος των ενεργειών του είπε: «Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου προκειμένου να διεκδικήσω το δίκαιο του λαού μας. Έπραξα σε δύσκολες συνθήκες ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Ανέλαβα ρίσκα, δεν το έβαλα κάτω, δεν λογάριασα το προσωπικό πολιτικό κόστος. Δεν θέλησα να εξασφαλίσω την παραμονή μου στην εξουσία…. Θα έλεγε κανείς έφτασα έως εκεί που ποτέ δεν μπορούσε να φτάσει πρωθυπουργός, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Προχωρούσα με μοναδική δύναμη την απλόχερη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Έξι μήνες τώρα δώσαμε δύσκολες μάχες με μικρότερες δυνάμεις. Τώρα έχουμε φτάσει στη στη διακεκαυμένη ζώνη, από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο. Δώσαμε μάχη σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας».

Ο πρωθυπουργός προέβη εν συνεχεία σε αυτοκριτική των πεπραγμένων του και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας λέγοντας ότι «κάναμε λάθη και πρώτος εγώ». Παρόλα αυτά, όπως είπε: «Ήμασταν η πρώτη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας που διαπραγματεύτηκε με σθένος και αξιοπρέπεια… Δεν θυσιάζουμε την ισοτιμία στον βωμό ακραίων συντηρητικών κύκλων».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ομιλία του στους κύκλους αυτούς «που επιδιώκουν την απαλλαγή τους από μία μη φιλική κυβέρνηση και έναν ενοχλητικό λαό που τη στηρίζει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν συνεχεία εξιστόρησε τους λόγους που οδήγησαν στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αποφασίσαμε, γνωρίζοντας την κρισιμότητα της απόφασης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική επίφαση. Οι δράσεις αυτές απέχουν πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, απ’ όσα πιστεύουμε ότι έπρεπε να γίνουν. Αλλά πρέπει να συγκρίνουμε αυτό που προτείνουμε με αυτό που έχουμε μπροστά μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στο «τελεσίγραφο που πήραμε από το Eurogroup» το οποίο «προέβλεπε μόνο σκληρά μέτρα χωρίς χρηματοδότηση και διευθέτηση του χρέους. Το αρνηθήκαμε και το θέσαμε στην κρίση του λαού».

«Ζητήθηκε παράταση του προγράμματος» για να διεξαχθεί ομαλά το δημοψήφισμα, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός «αλλά δεν το δέχτηκαν. Παρά τις κλειστές τράπεζες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ο λαός πήρε μία γενναία απόφαση», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα το δημοψηφίσματος και στην ερμηνεία του είπε ότι ο λαός «δεν έδωσε εντολή ρήξης, έδωσε εντολή για μία οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Ζήτησα το ‘όχι’ ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας θέσης».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο ίδιος πράττει «αυτό που υποσχέθηκα, δεν εξαπάτησα τον λαό ούτε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Ήθελα να δημιουργηθεί κλίμα εθνικής ενότητας έπειτα από τον διχασμό που προκαλεί το δημοψήφισμα. Ήταν μια εντολή αξιοπρέπειας χιλιάδων πολιτών και μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση το “όχι”».

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα είπε ότι «περιλαμβάνει ισχυρή χρηματοδότηση και δέσμευση για διευθέτηση του χρέους. Ως αντάλλαγμα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις».

Απαριθμώντας τα οφέλη που σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα συμπεριλαμβάνει το προτεινόμενο πακέτο σημείωσε: «Έχουμε υπόσχεση αναπτυξιακού πακέτου 35 δισ. με δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας. Πρώτη φορά υπάρχει στο τραπέζι ουσιαστική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Παραδέχθηκε δε ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων «που μας ζητείται είναι δύσκολο πρόγραμμα. Είναι καλύτερο από το πρόγραμμα Γιούνκερ αλλά δύσκολο, ενώ υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας που θα δώσει τέλος στα σενάρια περί Grexit».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το εν λόγω πακέτο θα δώσει το σήμα στις αγορές «να ξαναεμπιστευτούν την οικονομία και να αντισταθμίσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το νέο πακέτο «οδηγεί σε αποκλειστικά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ το ΔΝΤ θα συμμετέχει μόνο ως τεχνική υποστήριξη».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι επειδή η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι τριετής, θα υπάρχει χρόνος για να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Στο σημείο αυτό αντιπαρέβαλε το ελληνικό πακέτο με την πρόταση Γιούνκερ η οποία ήταν για πέντε μήνες. «Πλέον δεν θα ζητήσουν νέα μέτρα μετά από 5 μήνες» είπε.

Στο νέο πρόγραμμα, τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έχουμε «χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018. Στο προηγούμενο πρόγραμμα είχαμε δεσμευτεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Τα δημοσιονομικά μέτρα θα ήταν πολλαπλάσια», εκτίμησε.

»Με το δάνειο από τον ESM θα πληρώσουμε τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο – Αύγουστο. Μετατρέπουμε το βραχυπρόθεσμο χρέος σε μακροπρόθεσμο, που ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση χρέους, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει «μερική συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Διευκρίνισε δε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα εξαιτίας των capital controls.

Στο ίδιο πακέτο «ζητούμε δέσμευση από τους εταίρους για τη συνολική αναδιάρθρωση του χρέους», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο και το ύφος της ομιλίας του είπε ότι «στόχος της παρέμβασής μου δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα. Εκθέτω τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Φτάνουμε στο τέλος μιας σκληρής μάχης που σημάδεψε την ιστορία του τόπου. Παλέψαμε να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης».

»Σήμερα δεν είναι εμφανές, αλλά ο σπόρος που φυτέψαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ένταση και φωνές από το ΠΑΣΟΚ

Η ομιλία του πρωθυπουργού προκάλεσε τη διαμαρτυρία του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας απαριθμούσε κάποια από τα «καλά σημεία» του ελληνικού πακέτου και όταν αναφερόταν στο προηγούμενο πρόγραμμα και τα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και στο προτεινόμενο που μετατρέπει «το βραχυπρόθεσμο χρέος σε μακροπρόθεσμο» ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός ψεύδεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης