«Η πατρίδα μας, μετά από εφτά χρόνια δύσκολα, γκρίζα, επώδυνα, μπήκε επιτέλους στην τελική ευθεία προς την απελευθέρωσή της από το ζυγό ασφυξίας και επιτροπείας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα.

«Μπορούμε σήμερα να μιλάμε ότι είναι ανοιχτός ο ορίζοντσς μιας άλλης εποχής», είπε ο πρωθυπουργός.

«Όσο καλύτερα πηγαίνουν τα πράγματα για τη χώρα, και την οικονομία, τόσο χειρότερα παρουσιάζονται από μια ασύδοτη, ασύστολη, και κατά τη γνώμη μου ανιστόρητη και ασυγχώρητη εγχώρια προπαγάνδα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Ιονίων Νήσων.

«Συγκεκριμένοι εκδοτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, με συγκεκριμένα συμφέροντα, και με συγκεκριμένα ποινικά βάρη ορισμένοι από αυτούς, δίνουν τον τόνο σε μια ξέφρενη προσπάθεια κατεδάφισης» επεσήμανε. 

«Καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί, καμιά υπερχρεωμένη οικογένεια δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατήγγειλε την ύπαρξη μιας λαϊκίστικης και ψευδούς 100% προπαγάνδας τις τελευταίες μέρες πάνω στο θέμα των πλειστηριασμών και υπογράμμισε: «Τους έπιασε ο πόνος, ξαφνικά, για το σπίτι του φτωχού βιοπαλαιστή. Να υπενθυμίσω, λοιπόν, τόσο στους ευαίσθητους ολιγάρχες, όσο και στους πολιτικούς τους ακολούθους, ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000 ευρώ. Από αυτή τη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών. Επίσης, για τους εμπόρους έχει ήδη νομοθετηθεί και υλοποιείται στην πράξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ».

Ο πρωθυπουργός είπε πως «αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγάλοι μπαταχτσήδες, που προτίμησαν τους φορολογικούς παραδείσους, από την «κόλαση» της αποπληρωμής τους».

«Δεν έχουμε σκοπό να προστατέψουμε αυτούς που έβγαλαν λεφτά στην εποχή του χρηματστηρίου, ούτε αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό και χρεοκόπησαν», ανέφερε.

«Στη συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπεται ρητά η εξαίρεση δύο σημαντικών κλάδων από την εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων 1 προς 4. Ένας είναι ο κλάδος των συμβασιούχων στην καθαριότητα και ο άλλος είναι των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας. Πρόκειται για 2.000 εργαζόμενους, για τους οποίους θα λάβει τέλος το άδικο καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.

«Η ΔΕΗ διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της και παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη ”μικρή ΔΕΗ”, η παραγωγική βάση της μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», είπε και πρόσθεσε πως η παρούσα συμφωνία δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά ούτε και μονάδων φυσικού αερίου.

«Σε ανάκαμψη βρίσκεται η οικονομική δραστηριότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, λόγω του τουρισμού, καθώς το 2016 επισκέφθηκαν την Περιφέρεια 2,45 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες οι οποίοι πραγματοποίησαν 21,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις», τόνισε.

Πρόσθεσε πως τους πρώτους μήνες του 2017 τα μεγέθη ήταν αυξημένα περίπου 15% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μαζί με την Κρήτη μοιράζονται την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ανά επισκέπτη και τις εισπράξεις ανά διανυκτέρευση.

«Εξαιτίας της αυξανόμενης κίνησης πραγματοποιούνται επενδύσεις σε ξενοδοχεία όλων των περιφερειακών ενοτήτων και στο υπουργείο Τουρισμού έχουν κατατεθεί αιτήσεις για αδειοδότηση, και επενδύσεις σε 15 ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, 2 ξενοδοχεία στη Κεφαλλονιά, 2 στη Λευκάδα και 1 στη Ζάκυνθο» είπε και σημείωσε:

«Έχουν κατατεθεί 468 αιτήσεις για νέες τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Επίσης, στον αναπτυξιακό Νόμο, έως τον Ιούλιο του 2017, είχαν υποβληθεί 34 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συνολικού προϋπολογισμού 163,5 εκατ. ευρώ. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 300 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 37 εκατ.».

«Το πρώτο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κέρκυρα

Οπως είπε, «πρόκειται για Σχέδια τα οποία θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το 2015 και για τα οποία υπάρχει προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω καθυστέρησης. Τα τελικά Σχέδια θα οριστικοποιηθούν στις αρχές του 2018, και θα περιλαμβάνουν και μέτρα για τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στα Ιόνια νησιά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Κέρκυρα και είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο μιας γυναίκας και είπε ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων και θα ισχύσουν όσα προβλέπονται και για την περιοχή της Μάνδρας στη Δυτική Αττική.

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παίζει σημαντικό ρόλο στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, καθώς μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς, έχουν εκδηλώσει τη βούληση τους να εμπλακούν ενεργά» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κέρκυρα.

Επεσήμανε δε ότι «οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, με δεδομένο ότι στις Περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες προβλέπεται να αποδίδεται ειδικός περιφερειακός πόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής, ενώ ανοίγουν, επιπλέον, δυνατότητες ενίσχυσης των τοπικών θέσεων απασχόλησης, λόγω των άμεσων ή έμμεσων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από τη δραστηριότητα».

«Αδιαπραγμάτευτη πολιτική μας είναι να ισχύουν τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, σε διαρκή διάλογο με την τοπική κοινωνία. Φυσικά, οι περιοχές Natura θα παραμείνουν άθικτες από τα έργα και τις δραστηριότητες του προγράμματος» σημείωσε.

Την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με σκοπό την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κέρκυρα.

«Στην Κέρκυρα προτείνεται η ίδρυση Τμήματος Τουρισμού και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα ”αγκαλιάζει” με τις δομές του όλη την Περιφέρεια, και όχι μόνο το μεγαλύτερο νησί» δήλωσε.

Στις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί στον τομέα της Υγείας στα Ιόνια νησιά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:

-Η ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων καθώς και των προϋπολογισμών και του εξοπλισμού τους.
-Η αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Κέρκυρας, στην προοπτική της αυτόνομης στελέχωσης και λειτουργίας του τμήματος με ειδικευμένους γιατρούς.
-Η λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.
-Η απογευματινή λειτουργία του αστικού Κέντρου Υγείας Κέρκυρας.
-Η έναρξη λειτουργίας 3 Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟΜΥ) στο αμέσως επόμενο διάστημα, από μία σε Κέρκυρα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο .
-Η επάνοδος του Νοσοκομείου Ζακύνθου στην κανονικότητα , με συγκρούσεις και μάχες που έδωσε η κυβέρνηση, μετά την αδικαιολόγητη και παρατεταμένη αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων . Επόμενος στόχος είναι η άμεση λειτουργία των κλειστών κλινών της ΜΕΘ του νοσοκομείου.
-Η έναρξη λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Λευκάδας μέσα στο 2018.
-Η τοποθέτηση μόνιμου παιδίατρου στην Ιθάκη.

«Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε πολύ σοβαρά τη συζήτηση για το θέμα της νησιωτικότητας και στη νέα θεώρηση της πρέπει να ενταχθούν και τα νησιά του Ιονίου», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κέρκυρα.

«Τα νησιά μας είναι αδικημένα, διότι ποτέ, όταν έπρεπε, στα πρώτα χρόνια της εισόδου της χώρας στην ΕΟΚ, δεν ετέθη σοβαρά το θέμα της νησιωτικότητας και δεν ετέθη σοβαρά μια διαφορετική πολιτική προστασίας των κατοίκων στα νησιά. Άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, έβαλαν το θέμα και κέρδισαν διακρίσεις σημαντικές για τους νησιώτες τους», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε πολύ σοβαρά αυτή τη συζήτηση και βεβαίως ίσως να μην είναι μια συζήτηση που μπορεί να χωρέσει στη στενάχωρη πραγματικότητα του Προγράμματος, όμως το Πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Και πρέπει με ορίζοντα τον προϋπολογισμό του 2019 να κάνουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση και δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ. Εκεί από όπου θα έπρεπε να ξεκινήσουμε είναι το μεταφορικό ισοδύναμο και η δυνατότητα μετακίνησης, η συγκοινωνία, η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, η αεροπορική συγκοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο εγώ συμφωνώ με τον περιφερειάρχη. Σε αυτή τη νέα θεώρηση νησιωτικότητας πρέπει να ενταχθούν και τα νησιά της Περιφέρειας του Ιονίου».

«Στην κυβέρνηση δεν υπάρχει έλλειμμα πείσματος, αλλά πλεόνασμα πείσματος, μεγαλύτερο και από αυτό που κατέγραψε ο προϋπολογισμός», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της ομιλίας του στο αναπτυξιακό συνέδριο Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η χώρα θα τα καταφέρει να υπερπηδήσει και τα επόμενα εμπόδιο.

«Είμαι αισιόδοξος ότι αφού τα καταφέραμε στα δύσκολα θα τα καταφέρουμε και τώρα που τα πράγματα γίνονται ευκολότερα. Θα είναι ευκολότερα, όμως, αν συνεχίσουμε με το ίδιο πείσμα και με την ίδια προσπάθεια και να επιταχύνουμε. Και να είστε βέβαιοι ότι από πείσμα δεν έχουμε έλλειμμα, έχουμε πλεόνασμα, μεγαλύτερο από το πλεόνασμα που κατέγραψε φέτος ο προϋπολογισμός του Ευκλείδη» δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ