Με κύρια θέματα το Κυπριακό, τις σχέσεων των Ελλάδας – Τουρκίας αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και συμπλήρωσε πως η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει ήδη για την τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτών με τον Μπ. Γιλντιρίμ να του απαντά πως «και η Ελλάδα προκαλεί» και να ζητά την επιστροφή των οκτώ στη χώρα του άμεσα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Τούρκο ομολόγό του με μια χειραψία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθίσταται πιο κρίσιμη τώρα, με την αποσταθεροποίηση στην περιοχή» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Η θετική μας ατζέντα αναπτύσσεται σε τομείς στρατηγικής σημασίας, τόσο για την Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος πήρε πρώτος τον λόγο υπογράμμισε «επιταχύνουμε την εφαρμογή αποφάσεων που πήραμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Σμύρνη για μεταφορές, ενέργεια, επενδύσεις και τουρισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα «στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων και να ωθήσει την περαιτέρω συνεργασία» ενώ υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της ατζέντας πρέπει να βασιστεί «σε σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού χωρίς ενέργειες που τις υπονομεύουν».

Εστιάζοντας στις δοκιμασίες που πέρασαν οι δύο χώρες λόγω του προσφυγικού ζητήματος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Πρέπει να πω ότι ένα πεδίο στο οποίο δοκιμάστηκε και πήρε καλό βαθμό η σχέση μας ήταν το πεδίο της μεταναστευτικής κρίσης όπου χάρη και στη συνεργασία των δύο χωρών επιτεύχθηκε ουσιαστικά η μείωση των ροών αλλά κυρίως η μείωση των θανάτων ανθρώπων αθώων στο Αιγαίο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τσίπρα- Γιλντιρίμ

«Θα συνεχίσουμε να αποτελούμε πολύ στενό σύμμαχο της Τουρκίας και θα στηρίζουμε να στηρίζουμε σθεναρά την συνέχεια του διαλόγου για την παροχή των Ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν υποσχεθεί- δεσμευθεί- από την πλευρά της ΕΕ σε ότι αφορά την στήριξη των 3 εκατ. προσφύγων που διαμένουν στην Τουρκία» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας μας ενώ αναφέρθηκε στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων περιοχών που έχουν αυξηθεί διευκρινίζοντας:

«Τόνισα ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου ότι η στρατιωτική κινητικότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι είναι άδικο οι χώρες μας να επενδύουν σε ανταγωνιστικούς εξοπλισμούς αντί να εργαζόμαστε για την ώσμωση των λαών των εμπορικών και κοινωνικών σχέσεων και στο τέλος τέλος αυξάνονται οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό μας προσωπικό και ένα ατύχημα που είναι το τελευταίο που εύχονται και οι δύο περιοχές».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως με τον Τούρκο ομολόγό του συμφώνησαν να έχουν ανοικτή επικοινωνία, να ενθαρρύνουν τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων να είναι σε ανοικτή επικοινωνία και να προλαμβάνουν και όχι να καταστείλουν τις εντάσεις και υπογράμμισε:

«Συζητήσαμε και για την διάσκεψη στο τέλος του Ιουνίου στην Ελβετία για το Κυπριακό».

Για τους οκτώ Τούρκους

«Στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση δικαστικής-εκτελεστικής εξουσίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθάρισε «Η Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει για τους οκτώ».


Δηλώσεις Γιλντιρίμ

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπ. Γιλντιρίμ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας τονίζοντας «Πρέπει να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον και των δύο κοινοτήτων» ενώ επέλεξε να χρησιμοποιήσει το τουρκικό ρητό το οποίο αναφέρει «ο γείτονας χρειάζεται μέχρι και τη στάχτη του ξύλου που καίει ο γείτονας».

«Η άρση της θεώρησης διαβατηρίων από την ΕΕ θα προσδώσει νέα διάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις» είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ενώ υπογράμμισε:

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία οι επίδοξοι πραξικοπηματίες» και συμπλήρωσε πως παραβιάσεις κάνουν και τα ελληνικά μαχητικά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι «δεν πρέπει να μας εμποδίσουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων» ενώ δήλωσε «Λάβαμε υπόψη μας το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων που γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση».

Επίσης ζήτησε να αντιμετωπίζονται τα θέματα και τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών «στα πλαίσια της λογικής και με ψυχραιμία» και είπε: «Ό,τι μας χωρίζει μπορούμε να το λύνουμε ειρηνικά, με βάση τους διεθνείς κανόνες».

«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων» συμπλήρωσε.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Διαβάστε επίσης:
 Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης