Η διαρροή του περιεχομένου της συνέντευξης του προς τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής του υπουργού Παιδείας κυρίου Γαβρόγλου ήταν μόνο η αρχή. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός στη συνέντευξή του, η οποία είναι προγραμματισμένη να μεταδοθεί την Παρασκευή το βράδυ, άνοιγε επίσημα την πόρτα του διαλόγου με τη μουσουλμανική Μειονότητα, ως προς τον τρόπο εκλογής των Μουφτήδων στη Θράκη. 

Ο κύριος Γαβρόγλου επισημαίνει ωστόσο πως το πραγματικό ζήτημα προς συζήτηση δεν είναι η εκλογή των Μουφτήδων, αλλά η σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος. Ο υπουργός Παιδείας απλά υπενθυμίζει πως η εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη δεν έπαψε ποτέ να γίνεται δια εκλογής παρά την αλλαγή του καθεστώτος επιλογής Μουφτήδων, η οποία άρχισε να ισχύει από το 1985 και επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου.

Ως εκ τούτου, ηταν σαφές από το πρωί της Παρασκευής πως η κυβέρνηση είχε ήδη λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο δηλητηριάζει τις σχέσεις της μειονότητας με την Αθήνα αφενός, αλλά και αφετέρου αποτέλεσε τις τελευταίες δεκαετίες σοβαρό θέμα τριβής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

​Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε το τοπίο αναφέροντας μάλιστα πως η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην ΑθήναΈτσι, την Παρασκευή το απόγευμα και από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήρε επίσημα θέση έναντι του ζητήματος, επιβεβαιώνοντας την είδηση πως αλλάζει το καθεστώς εκλογής Μουφτήδων στη Θράκη. Προηγουμένως η αξιωματική αντιπολίτευση δια του αντιπροέδρου της Κώστα Χατζηδάκη σχολίασε τις θέσεις Γαβρόγλου υποβάλλοντας και το ερώτημα για το τι σκέπτεται η κυβέρνηση για αυτές, αφήνοντας να εννοηθεί ή να επικρέμεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις. 

Κλείνοντας το θέμα, ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε το τοπίο αναφέροντας μάλιστα πως η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Ελληνικοί και ξένοι διπλωματικοί κύκλοι που γνωρίζουν καλά το θέμα της μουφτείας στη Θράκη, επισημαίνουν πως το καθεστώς εκλογής μουφτήδων στη Μειονότητα απασχολεί εδώ και πάρα πολύ καιρό τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης, αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων, και πως το ζήτημα έχει απασχολήσει πολλάκις τις διμερείς συζητήσεις και συνομιλίες σε διάφορα επίπεδα μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. 

Μία ή δύο φορές την τελευταία περίοδο, και μιλούμε για τα τελευταία 10 χρόνια, το ζήτημα είχε φθάσει στα πρόθυρα λύσης, αλλά για διάφορους λόγους, πρωτίστως πολιτικής συγκυρίας, ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες. 

​Μία ή δύο φορές την τελευταία περίοδο, και μιλούμε για τα τελευταία 10 χρόνια, το ζήτημα είχε φθάσει στα πρόθυρα λύσης, αλλά για διάφορους λόγους, πρωτίστως πολιτικής συγκυρίας, ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίεςΤο ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στη δυτική Θράκη που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα, αποδεικνύεται και από το ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εβδομάδες πριν την έλευση Ερντογάν είχε ανακοινώσει στην Αλεξανδρούπολη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάγει τις διαφορές μελών της Μειονότητας που αφορούν το αστικό και οικογενειακό Δίκαιο στην αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης και των αστικών δικαστηρίων, σπάζοντας την παράδοση που θέλει αυτές τις υποθέσεις να καταλήγουν πάντα στο καθεστώς της Σαρίας, δηλαδή του εθιμικού κορανικού δικαίου. 

Μέχρι σήμερα και από τη δεκαετία του 1980, οι Μουφτήδες στη Θράκη τοποθετούνται από την ελληνική κυβέρνηση και δεν εκλέγονται ως είθισται από εκλεκτορικό σώμα μουσουλμάνων της Μειονότητας. Προφανώς, κατά τις προσεχείς συζητήσεις του ελληνικού κράτους με τη μειονότητα, θα τεθούν οι προδιαγραφές συγκρότησης του εκλεκτορικού αυτού σώματος, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει τις εγγυήσεις πως δεν επηρεάζεται από εξωμειονοτικούς ή άλλους εξωγενείς παράγοντες.

Δηλαδή με λίγα λόγια, το εκλεκτορικό αυτό σώμα δεν θα αποτελέσει στο μέλλον εργαλείο προώθησης επιλογών που δεν προέρχονται από την ελληνική μουσουλμανική Μειονότητα, αλλά από εκείνες τις δυνάμεις που προσπαθούν να την επηρεάσουν, όπως το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή.