Επιλογή νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με σεβασμό στην αξιοκρατία και την ιεραρχία και άμεση διόρθωση των «προβληματικών διατάξεων» του νέου Ποινικού Κώδικα, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός στη Βουλή, οι παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα θα είναι στοχευμένες και δεν θα ακολουθηθεί η διαδικασία των Κωδίκων αλλά η θεσμική διαδικασία που προβλέπεται για τις τροποποιήσεις.
Ηγεσία Δικαιοσύνης
«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει διασαφηνίσει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο πως θα αποκαταστήσουμε την ηρεμία στις τάξεις της Δικαιοσύνης, με την επιλογή της νέας ηγεσίας της. Πυξίδα μας θα αποτελέσει η αξιοκρατία και ο σεβασμός στην ιεραρχία των ανωτάτων λειτουργών της Θέμιδας», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.
«Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απαράβατος όρος για την επαναφορά της ηρεμίας στις τάξεις της Δικαιοσύνης. Και κυρίως, είναι όρος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Για να αισθανθούν ξανά πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Πως είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτός είναι ο σκοπός που θα υπηρετήσουμε. Αυτό είναι το όραμά μας για μία Δικαιοσύνη – δείκτη της ποιότητας του πολιτισμού και της δημοκρατίας μας. Σε αυτή μας τη στόχευση οι πολίτες απαιτούν να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να προσπαθήσουμε όλες και όλοι μαζί. Γιατί η επιλογή της σύνθεσης και της κοινωνικής συναίνεσης είναι ο δρόμος της προσπάθειας και της δημιουργίας. Είναι ο δρόμος της προόδου. Ο δρόμος για μία δίκαιη και ισχυρή κοινωνία», πρόσθεσε.
Ποινικός Κώδικας
Ως προς τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προβεί στην άμεση διόρθωση των προβληματικών διατάξεων. «Έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει πως οι τροποποιήσεις θα κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για την με όρους απολύσεις καταδικασθέντων και του πλαισίου χορήγησης αδειών σε καταδικασμένους, αμετανόητους τρομοκράτες», τόνισε.
Ιδίως για τον Ποινικό Κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι στον χρόνο και με τον τρόπο που προωθήθηκε, από την προηγούμενη κυβέρνηση, περισσότερα προβλήματα δημιούργησε από όσα επιχείρησε να επιλύσει. Παρατήρησε, δε, ότι περιλαμβάνει άρθρα που είναι, ουσιαστικά, σχεδόν ανεφάρμοστα, (όπως είναι οι διατάξεις περί της κοινωφελούς εργασίας και της δικαστικής, ποινικής διαμεσολάβησης) και αφετέρου διατάξεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΟΟΣΑ και της GRECO πριν από λίγες ημέρες, αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδο, να απαντήσει πώς θα προχωρήσουν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. «Η κυβέρνηση έχει έναν προγραμματισμό, με τον οποίο θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα. Δεν μπορεί να ακολουθηθεί η διαδικασία των Κωδίκων. Είναι πολύ στοχευμένες οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και εννοείται ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε τη θεσμική διαδικασία, η οποία προβλέπεται, τουλάχιστον σε αυτή την εκδοχή», υπογράμμισε.
Το σχέδιο δράσης
Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι κομβικά προβλήματα που πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης είναι οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και η πολυνομία. Το πλαίσιο δράσης στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνει:
– Τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια της χώρας, τα οποία θα αναλάβουν να εκδικάσουν ειδικές υποθέσεις, όπως υποθέσεις ανταγωνισμού, συμβάσεων και υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, επιταχύνοντας τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης.
– Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να ενισχυθούν εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών (όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία).
– Την επέκταση της μηχανογράφησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης, με την ολοκλήρωση της Δεύτερης Φάσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος για την Διαχείριση Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).
– Τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης, με σκοπό τη συγκέντρωση και επεξεργασία αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων, που θα διευκολύνουν τη χάραξη μακροχρόνιας πολιτικής και θα δίνουν την ευχέρεια διορθωτικών κινήσεων στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, προκειμένου να μην παρακωλύεται το έργο των δικαστών.
– Την αποσυμφόρηση του συστήματος μέσω της στελέχωσης και του εξορθολογισμού της χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων.
– Τη στελέχωση των δικαστηρίων με δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους μέσω διαγωνισμού, ο οποίος θα συνδεθεί άμεσα με διαδικασίες διαρκούς επιμόρφωσης και εξειδίκευσης.
– Την ψήφιση νέου Κώδικα Δικαστικών και Δικαστικών Υπαλλήλων που θα διαμορφώνουν νέο πλέγμα θεσμών και θα κάνουν πράξη την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης.
– Την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των κοινοτικών Οδηγιών στο εθνικό δίκαιο, σε απόλυτη συνεργασία με τα εκάστοτε συναρμόδια υπουργεία, προκείμενου η χώρα μας να αποφύγει αχρείαστα πρόστιμα, αλλά πολύ περισσότερο συστάσεις που αμαυρώνουν την εικόνα της στο εξωτερικό.
Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε, εξάλλου, την εθνική αντιπροσωπεία ότι η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται τολμηρή μεταρρύθμιση, με τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Θα αποτελεί έναν φορέα που θα αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων των σημερινών ελεγκτικών μηχανισμών, με βασικό στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό των δράσεων, την αναβάθμιση των ελεγκτικών προτύπων και μεθοδολογιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών. «Ένας νέος μηχανισμός που δεν θα επιτρέπει, ποτέ ξανά και σε κανέναν, την εργαλειοποίηση της καταπολέμησης της διαφθοράς για μικροπολιτικές στοχεύσεις», τόνισε ο κ. Τσιάρας.
Ανθρώπινα Δικαιώματα
Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πυξίδα της νέας κυβέρνησης είναι διαρκής ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος ανακοίνωσε θα επικαιροποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και την προστασία του παιδιού και των δικαιωμάτων του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ