Στις παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup για το χρέος επικεντρώθηκε κατά τη σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε του μεσημέρι της Πέμπτης στο Υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πετύχαμε «αυτόματο κόφτη» για το χρέος.
«Σαφώς υπήρξαν συμβιβασμοί και δεν πετύχαμε όλα όσα θέλαμε, αλλά πρόκειται για συμφωνία που κλείνει τον φαύλο κύκλο» υπογράμμισε.
Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση, που ήταν η πιο κρίσιμη και δύσκολη, αλλά και η πιο σημαντική της τελευταίας πενταετίας, γιατί πλέον πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:
Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμότητες που απομένουν για την εκταμίευση της δόσης ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους αφορούν νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο. Ακόμη, πρόσθεσε, υπάρχουν τρία θέματα που θα λυθούν τις επόμενες ημέρες:
»Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, για το οποίο προβλεπόταν να έχει κλείσει η συμφωνία μέχρι τέλος Μαϊου. Ζητήσαμε παράταση ενός μήνα και αυτό συζητούμε τώρα, αν και μπορεί να ολοκληρωθεί και γρηγορότερα.
»Η πώληση κόκκινων δανείων που έχουν εγγύηση Δημοσίου.
Το θέμα προέκυψε, εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης, «γιατί δεν είχε συζητηθεί με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο. Ελλάδα και ΤτΕ έχουν κοινή στάση για το θέμα και σήμερα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς ώστε να βρεθεί κοινή λύση».
»Νομικές διατυπώσεις για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων σε θέματα προσδιορισμού του νομικού συμβουλίου και νομικής κάλυψης του διοικητικού συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που οι πληροφορίες θέλουν να ζητήθηκε στο Eurogroup η κατάργησή του πριν καν ιδρυθεί, ο Ευ. Τσακαλώτος υποβάθμισε το ζήτημα μιλώντας μάλιστα για «καλό συμβιβασμό με τους θεσμούς».
Όπως εξήγησε ο υπουργός και επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός στο μνημόνιο υπάρχει ρητή αναφορά για την αξιοποίηση της υπέρβασης του πλεονάσματος. Το πρόβλημα των θεσμών, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, ήταν κατά πόσο η υπέρβαση αυτή θα είναι μόνιμη, οπότε να μπορεί να θεσπιστεί μια μόνιμη βοήθεια σε ευαίσθητες ομάδες ή προσωρινή οπότε μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για εφάπαξ έκτακτη βοήθεια.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης θα δημιουργηθεί και σε συνεργασία με τους θεσμούς θα κρίνεται η αξιοποίηση της υπέρβασης του πλεονάσματος, με απόλυτη διαφάνεια, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Πάντως σε ό,τι αφορά στην επιστροφή αναδρομικών του ΕΚΑΣ που θα καλύπτονταν από το Ταμείο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε μεν ότι όσοι κληθούν να επιστρέψουν ποσά θα αποζημιωθούν όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά δεν ξέρει αν θα γίνει μέσω αυτού του Ταμείου. Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι δεν είναι καλά προετοιμασμένος για αυτό το θέμα, γνωστοποιώντας ότι την ώρα της συνέντευξης Τύπου ο κ. Κατρούγκαλος είχε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για τα ασφαλιστικά θέματα, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΑΣ.
Για τα capital controls και τις τράπεζες
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup φέρνει πιο κοντά την άρση των capital controls τόνισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η ταχύτητα που αυτό θα συμβεί, είπε ο κ. Τσακαλώτος θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, θα αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου και θα πειστούν για την αξιοπιστία και την ασφάλεια των τραπεζών.
Η πρώτη κίνηση για τη διασφάλιση των τραπεζών ήταν η ανακεφαλαιοποίηση είπε ο κ. Τσακαλώτος. Το δεύτερο βήμα θα είναι η επαναφορά από την ΕΚΤ του waiver για τα ελληνικά ομόλογα και το τρίτο βήμα είναι οι κινήσεις που θα γίνουν για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αυτό θα επιτρέψει θα δοθούν και νέα δάνεια.
Νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αλλάξαμε σελίδα, πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, αν και παραδέχθηκε ότι θα αργήσουν οι χειροπιαστές αποδείξεις. Απέφυγε πάντως να πει πότε ακριβώς θα αρθούν τα capital control. Κάθε δυο τρεις εβδομάδες θα βλέπετε αποφάσεις χαλάρωσης, προσέθεσε.
«Μπορείτε να βάλετε και εσείς το χεράκι σας αν αναλύετε σωστά τα γεγονότα» παρότρυνε τους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι και άλλοι «έβαλαν το χεράκι τους» λέγοντας ότι δεν θα κλείσει η συμφωνία, δεν θα δοθούν λεφτά για τα ληξιπρόθεσμα κ.τ.λ
Αναφορικά με πιθανή έξοδο στις αγορές ο Γ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι το 2017 θα ξεκινήσουν κάποιες κινήσεις. Δεν θα βιαστούμε όμως, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση για να πανηγυρίσει. Δική μας επιδίωξη δεν είναι να βγούμε γρήγορα, αλλά να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης, υπογράμμισε.
Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 σημείωσαν Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συζήτηση που θα γίνει, καθώς στο κείμενο του Eurogroup δεν καταγράφονται συγκεκριμένοι αριθμοί για μετά το 2018.
«Το ζήτημα είναι ανοιχτό» είπε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι οι στόχοι θα προκύψουν μετά την νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, η οποία θα συζητηθεί με τους Ευρωπαίους. «Η θέση μας είναι καθαρή», πρόσθεσε ο κ. Χουλιαράκης, «πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιδίωξή μας είναι ο στόχος να χαμηλώσει».
Δεχόμενος ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο ίδιος εκτιμά ότι το ΔΝΤ δεσμεύθηκε να είναι στο πρόγραμμα, και δεδομένου ότι κάποιες χώρες προκειμένου να πάνε τη συμφωνία στα κοινοβούλια τους θέτουν ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πιστεύει ότι αυτή έχει προεξοφληθεί.
Περί χρέους
Είχαμε τρεις στόχους στο Eurogroup τους οποίους και πετύχαμε, υπογράμμισε ο Ευ. Τσακαλώτος ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου: Να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση, να μπορέσουμε με την αξιολόγηση να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, «που ελπίζω ότι θα γίνει γρήγορα» και να έχουμε μια συμφωνία για το χρέος.
Τους στόχους μας τους πετύχαμε, κάναμε βέβαια και συμβιβασμούς. Τόνισε δε ότι του κάνουν φοβερή εντύπωση όσα γράφονται στην Ελλάδα για το αποφασίστηκε, καθώς αυτά έχουν μεγάλη απόκλιση από τις αποφάσεις του Eurogroup.
Για το χρέος ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση και καταγραφή σε κείμενο του Eurogroup ότι δεν είναι βιώσιμο. Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, έχουμε ένα πλαίσιο που αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός.
Αυτό το πλαίσιο ορίζει για πρώτη φορά τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα, σημείωσε ο υπουργός, είχαμε τη δέσμευση ότι θα γίνει κάτι «αν χρειαστεί». Η τεράστια διαφορά είναι ότι τώρα έχουμε έναν ορισμό του τι σημαίνει «αν χρειαστεί», καθώς πρέπει να διατηρούνται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλαδας στο 15% του ΑΕΠ και μετά στο 20%, σε επίπεδα μικρότερα από ότι σε πολλές χώρες.
Όταν θα λέμε ότι θα ληφθεί αυτό το μέτρο, δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού Οικονομικών, επισήμανε.
Φωτογραφίες: Eurokinissi