Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα αυτό της απαίτησης του ΔΝΤ να νομοθετήσουμε μέτρα για μετά το 2018, παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Eurogroup.
«Αυτό απαιτεί να το “ξανασκεφτούμε”. Είναι απαραίτητο γιατί πρώτον υπάρχει υπεραπόδοση. Κάθε φορά που υπεραποδίδουμε η πιθανότητα να χρειαστούν μέτρα μειώνεται. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί πηγαίνει πολύ πιο πέρα απ’ αυτό που χρειάζεται η δημοκρατική κουλτούρα. Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα να νομοθετήσει για δυο ή τρία χρόνια αργότερα για το τι θα κάνει τότε. Είναι μια απαίτηση που πηγαίνει πολύ πιο πέρα από ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατία» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
«Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από εδώ και πέρα για να καλυφθεί το κενό και νομίζω ότι δεδομένου ότι όλοι θέλουν λύση μπορούμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης» συνέχισε.
Αναφορικά με τα σημεία σύγκλισης που παρατηρήθηκαν κατά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Η Ελλάδα δεν απασχόλησε μεγάλο μέρος του σημερινού Eurogroup. Είχαμε συναντήσεις πριν τη σημερινή συνεδρίαση όπου βρήκαμε κοινό έδαφος» και αρίθμησε τρία σημεία συμφωνίας με τους θεσμούς: «Το πρώτο σημείο είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη απ’ όσο κανείς φαντάζονταν. Περιμένουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι καλύτερο από το δεύτερο και το τρίτο και το ΑΕΠ για την χρονιά να είναι σε θετικό πρόσημο ενώ όλοι προέβλεπαν ύφεση. Δεύτερον, όλοι συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική απόδοση είναι εντυπωσιακή. Είχαμε στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε γύρω στο 2% του ΑΕΠ. Το τρίτο επίπεδο συμφωνίας, που όμως δεν είναι γεγονός αλλά εκτίμηση είναι ότι δεδομένης της παραπάνω εικόνας είναι πολύ σημαντικό να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό σε όλα τα θέματα: την αξιολόγηση, το χρέος, το δημοσιονομικό ποτάμι μετά».
«Όσοι μίλησαν τόνισαν πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος για να βρεθεί λύση» σημείωσε.