Με καράβι εν μέσω θαλασσοταραχής μοιάζει η κυβέρνηση εξαιτίας της υπόθεσης Παυλίδη.

Με θέα και τη δεύτερη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, για την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα στοιχεία της ο πρώην υπουργός -και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση- θα περιέλθει σε ακόμη δυσχερέστερη θέση, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρεί να υποβαθμίσει το πολιτικό κόστος.

Και κυρίως τη πολιτική σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί υπό το βάρος των καταστροφικών δημοσκοπήσεων να τις διαχωρίσει από το γενικότερο πολιτικό τοπίο.

Βασική γραμμή αντίδρασης της κυβέρνησης, ως προς τις βολές που δέχεται από την αντιπολίτευση, η υποβάθμιση της σημασίας της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου και η πλήρης αποσύνδεση από το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, μάλιστα, ότι είναι μια εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη 22 ευρωβουλευτών, αποσυνδέοντας τις ευρωεκλογές από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με πιο ξεκάθαρο τρόπο, σε σχέση με το παρελθόν, λέγοντας: «Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για 4 χρόνια με καθαρή πλειοψηφία».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση παγώνει τις εξελίξεις για την δεύτερη δικογραφία για μετά το Πάσχα. Η κυβέρνηση αναμένει να δει αν το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει και επισήμως τη σύσταση ειδικής επιτροπής και τότε θα αποφασιστεί η στάση που θα τηρηθεί κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Προφανώς, όπως συνέβη και με την πρώτη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση θα δηλώσει και πάλι πως οι βουλευτές της θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, αλλά αυτή τη φορά αναμένεται να υπάρξει «υπόγεια γραμμή» καταψήφισης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη καλούν τον Παυλίδη να φύγει

Αντιμέτωπη με τις παράπλευρες συνέπειες της «υπόθεσης Παυλίδη» είναι η κυβέρνηση.

Κυβερνητικά αλλά και κοινοβουλευτικά στελέχη με ευθείες βολές κατά του πρώην υπουργού, αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις, τον καλούν να διευκολύνει την κυβέρνηση αποχωρώντας από την παράταξη.

Πάντως, αποστάσεις από τα κυβερνητικά στελέχη που θέλουν την απομάκρυνση του Αριστοτέλη Παυλίδη λαμβάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους.

Υπόθεση Siemens

Μετά το Πάσχα αναμένονται και οι εξελίξεις σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν μπορεί να δεχθεί κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης πριν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος κατηγόρησε  το ΠΑΣΟΚ ότι σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, που απαγγέλλονται οι κατηγορίες εναντίον προσώπων, μόνο σε συγκάλυψη μπορεί να οδηγήσει η Εξεταστική Επιτροπή. Η κυβέρνηση κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι θέλει να προστατεύσει κάποιους που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Με δεδομένο δε ότι επτά κατηγορούμενοι για την υπόθεση Siemens έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν για τις 12 Μαΐου, είναι εμφανές ότι κατά την περίοδο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου στο επίκεντρο θα βρίσκονται υποθέσεις διαφθοράς.