Με έντονες ενδοκυβερνητικές αντιφάσεις, σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και δύο προς τα έξω πολιτικές εκφράσεις, μία συγκαταβατική και μία κεκαλυμμένα απειλητική, η κυβέρνηση, αφού αιφνιδιάστηκε, τώρα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μπλόκα των αγροτών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται κυρίως στην προσπάθεια απομόνωσης των μαχητικών πυρήνων των αγροτών, αντιτάσσοντας στα επιχειρήματά τους την οικονομική πραγματικότητα και τα άδεια κρατικά ταμεία σε συνδυασμό με τις πιέσεις από τις Βρυξέλες και το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης. Η δεύτερη τακτική κίνηση είναι η δημοσιοποίηση των διεθνών αντιδράσεων λόγω των αποκλεισμών των δρόμων και των τελωνείων, ιδιαίτερα δε από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία. Η τρίτη δέσμη τακτικών κινήσεων αφορά στις «Υποσχετικές», τη δέσμευση δηλαδή πως τα αιτήματα των αγροτών θα συζητηθούν, θα εξετασθούν, θα αποφασιστεί η λήψη μέτρων, αλλά θα υλοποιηθούν αργότερα Θεού επιτρέποντος και Οικονομίας βεβαίως.

Η κυβέρνηση προφανώς και δεν είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα αιτήματα και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος και σοβαρότερος αφορά στο γεγονός ότι δεν διαθέτει τα κονδύλια. Ο δεύτερος αφορά στις άλλες οικονομικές μονάδες που θα πάρουν τη σκυτάλη στις διεκδικήσεις. Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τον βραχνά της επιτήρησης ανά μήνα και με σκληρό χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Ιούνιο που επέβαλαν οι Βρυξέλες, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει «χιονοστιβάδα» οικονομικών διεκδικήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τεχνοκράτες της κυβέρνησης, όπως η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, επιλέγουν την ψυχρή επιχειρηματολογία των αριθμών, ενώ το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» την τακτική της στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων. Την αντίφαση αυτή έζησε εξαρχής ο αγροτικός κόσμος της Φθιώτιδας. Επισκέπτης στα μπλόκα η βουλευτής Τόνια Αντωνίου, σκληρή η γλώσσα της επίσης βουλευτού Φθιώτιδας, Κατερίνας Μπατζελή. Στην ουσία οι αγρότες έμειναν και παραμένουν ανάμεσα σε δύο πυρά. Την κυβερνητική αδυναμία και την απουσία προοπτικής για βελτίωση των συνθηκών εργασίας, παραγωγής, πώλησης και εκμετάλλευσης των προϊόντων τους.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κατασταλτικά μέτρα. Είναι επίσης προφανές πως δεν είναι σε θέση να καταθέσει στους αγρότες το 1 δισ. που ζητούν. Είναι προφανέστερο πως δεν υπάρχει σχεδιασμός αναπροσαρμογής της αγροτικής πολιτικής ούτε και άμεση προοπτική χρηματοδότησης εναλλακτικών πρακτικών αγροτικής ανάπτυξης. Με λίγα λόγια, οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ που είχαν τον χαρακτήρα δεσμεύσεων, αντικειμενικά είναι αδύνατον να υλοποιηθούν σε αυτή φάση και είναι σχεδόν σίγουρο ότι με τα δεδομένα που ισχύουν στη διεθνή σκηνή, δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθούν εντός τετραετίας. Η ελληνική αγροτική οικονομία θα βρεθεί και πάλι εγκλωβισμένη στην αδυναμία εξορθολογισμού και εναλλακτικής προοπτικής, αλλά και στη στενωπό των συμφερόντων, που θέλουν τους διαμεσολαβητές να αποτελούν τον κορμό της οικονομικής διεκπεραίωσης της αγροτικής παραγωγής.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον τότε υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη να ανέρχεται πάνω σε τρακτέρ και να τάζει επιταγές στήριξης, απλά βούλιαξε το σύστημα ή ό,τι είχε απομείνει από αυτό από τις προηγούμενες διακυβερνήσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να σκέπτεται με λογικές «πράσινης ανάπτυξης», αλλά στην πραγματικότητα διαχειρίζεται την γκρίζα και βαλτωμένη αγροτική οικονομία που σε συνθήκες συνολικής οικονομικής καθίζησης, η όποια συζήτηση μόνον επί χάρτου μπορεί να διεξαχθεί.

Διαβάστε επίσης:

Γ. Παπανδρέου: Δεν υπάρχει λόγος για κινητοποιήσεις, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010, 20:47

Συλλογικά αιτήματα επιχειρούν να προωθήσουν οι αγρότες, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010, 21:33