Η πολιτική αβρότητα και το νέο ήθος που ευαγγελίζονται στην πολιτική, «έσβησαν» πριν ακόμη τελειώσει η συνάντηση μιάμισης ώρα μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου για το περιεχόμενο της συζήτησης Τσίπρα-Μητσοτάκη προκάλεσαν τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔΗ επιλογή να απευθυνθούν ο ένας στον άλλο στο ενικό -κατά τον σύντομο διάλογό τους μπροστά στις κάμερες- δεν «έκρυψε» τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές που έθεσαν ως προς την πορεία διακυβέρνησης της χώρας από τη μία και τη σκληρή γραμμή που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη.

Η επιλογή του Μαξίμου να αρχίσουν οι διαρροές για τη συνάντηση, πριν ακόμη αυτή ολοκληρωθεί, «έσπασε» νωρίς την εκεχειρία και αντέκρουσε στην πράξη τα περί νέου πολιτικού ήθους με το ξέσπασμα σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ. 

 Δείτε τις πρώτες δηλώσεις κατά τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων:

Οι διαρροές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δήλωσαν με ιδιαίτερη δυσφορία πηγές της Συγγρού, καθώς δεν ανέφεραν μόνο τις θέσεις του πρωθυπουργού αλλά «φωτογράφιζαν» και τη θέση που είχε πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα θέματα που τέθηκαν. 

Χαρακτήρισαν ως «προβληματικό» και «απρεπές» το γεγονός ότι σημειώθηκαν διαρροές πριν καν λήξει η συνάντηση, καθώς έδωσαν δείγματα αντίθετα από τη διατυπωμένη βούληση για πολιτική αναβάθμιση. 

Δύο είναι τα ενδεχόμενα, έλεγαν οι ίδιες πηγές: «Ή έχουν μία ειδική μεταφυσική ικανότητα οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού να έχουν γνώση του τι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στην κλειστή συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ή αυτονομούνται υποσκάπτοντας το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός», έλεγαν υπενθυμίζοντας ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσα διέρρευσαν δεν ειπώθηκαν ποτέ, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν σαφώς καλύτερο και ηπιότερο από ότι οι κυβερνητικές πηγές θέλησαν να εμφανίσουν. 

Τρία ήταν τα σημεία τα οποία διέρρευσαν για τη συνάντηση, σχεδόν μισή ώρα μετά την έναρξή της:

Το ζήτημα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναινέσει ώστε να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία, να συγκροτηθεί η Αρχή σε σώμα και να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών. Δεν μπορεί κανένα κόμμα να κάνει «αβάντα» στους ολιγάρχες-μιντιάρχες, φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Η ενημέρωση από τη Συγγρού αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα ζητώντας να σταματήσει η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και να επιστρέψουν στο ΕΣΡ, από το οποίο θα πρέπει να δίνονται και οι άδειες.

Ο ρόλος του ΔΝΤ και η διαπραγμάτευση. Από το Μαξίμου η ενημέρωση ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει καθαρή θέση και να επιλέξει πλευρά λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί από τη μία να μιλάει για απόσυρση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και από την άλλη να επικροτεί τη στάση του Δ.Ν.Τ.

Σύμφωνα με τη λεωφόρο Συγγρού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στον πρωθυπουργό ότι «οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν βαρύ λογαριασμό», γεγονός που αποτελεί συνέπεια λανθασμένων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και ότι σύντομα η ΝΔ θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Το νομοσχέδιο για τη δημόσια Διοίκηση. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να συναινέσει, τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν μαζί με τους υπουργούς, αλλά η διαφάνεια ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο του “κομματισμού” στον τρόπο ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του δημοσίου.

Κατά τη Συγγρού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας σε ορισμένα σημεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν προτάσεις που θα στηρίζονται σε θέσεις που ο ίδιος είχε παρουσιάσει κατά τη θητεία του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Συνάντηση αξιωματούχων

Ακριβής στο ραντεβού του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε την πόρτα του Μαξίμου στις 15.00 για το πρώτο εθιμοτυπικό αλλά και κρίσιμο για το πολιτικό τοπίο ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Μετά τη χειραψία που αντήλλαξαν -όχι με ιδιαίτερη θερμότητα- οι δύο αξιωματούχοι, ο πρωθυπουργός μίλησε για τον νέο πολιτικό κύκλο που ανοίγει.

«Νομίζω ότι η εκλογή σου κλείνει και έναν ηλικιακό κύκλο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που διημείφθη μπροστά στις κάμερες.

«Μένει να αποδειχθεί ότι μία νεότερη γενιά θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία πολιτική αντιπαράθεση καθαρή, με επιχειρήματα και ιδέες, ταυτόχρονα και μίας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών, ενημέρωσης για τα προβλήματα της χώρας.

Σε ότι με αφορά, χαίρομαι γιατί η παρουσία σου εδώ κλείνει ένα κύκλο μίας κακής παράδοσης μη επικοινωνίας μεταξύ δύο θεσμικών παραγόντων του τόπου και συνεπώς θέλω να γνωρίζεις ότι ανά πάσα στιγμή είμαι διαθέσιμος να σου παράσχω ενδελεχή ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στη χώρα, γιατί έτσι πρέπει: Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα επικοινωνίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι προσβλέπει σε μία ειλικρινή συνεργασία, αφήνοντας όμως και την πρώτη επίσημη αιχμή περί διαφωνιών σε πολλά ζητήματα.

«Χαίρομαι που επισημαίνεις το ζήτημα της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ώστε να στηρίζεται το πολιτικό σύστημα «στη γλώσσα της αλήθειας». Πρέπει να υπάρχει πολιτική επικοινωνία μεταξύ των θεσμικών παραγόντων, πρόσθεσε για να τονίζει ότι «είναι σαφές ότι διαφωνούμε σε πολλά, αλλά πρέπει να υπάρχει προσπάθεια συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα». 

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφίες: Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη