Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Χρειάσθηκε ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία, για να αφυπνισθούν ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι της ΕΕ και να θέσουν το ερώτημα, πόσο ανθεκτική είναι η Εύρώπη στους σεισμους.

Όπως υποστηριζει, σε γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής της Ομάδας Renew, Nicolae Ştefănuță, σεισμικός κίνδυνος υπάρχει σε πολλές χώρες της Ευρώπης: μόλις αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν δύο σεισμοί 5,2 και 5,7 Ρίχτερ στη Ρουμανία.

Από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Γαλλία μέχρι τη Ρουμανία, αναρωτιόμαστε πόσο ανθεκτική είναι η Ευρώπη στους σεισμούς, αναφέρει ο ευρωβουλευτής.

Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες ευπάθειες στις ευρωπαϊκές πόλεις και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο φυσικό γεγονός.

Τα ερωτήματα εύλογα και τραγικά επίκαιρα:

  1. Υπάρχει κάποια στρατηγική για την αξιολόγηση των ευπαθειών αστικών και υποδομών στους σεισμούς των κτιρίων στις πόλεις της ΕΕ;
  2. Σκέφτεται η Κομισιόν να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των πιο ευάλωτων πόλεων στην Ευρώπη μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, πρόληψης και προετοιμασίας και πόση χρηματοδότηση από τα τρέχοντα ταμεία συνοχής της ΕΕ και τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δαπανώνται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών στους σεισμούς στη Ρουμανία; ?
  3. Πόσο προετοιμασμένα είναι τα κράτη μέλη όσον αφορά τη δυνατότητα παροχής άμεσης πολιτικής βοήθειας και προστασίας σε περίπτωση σεισμού, και θεωρεί η Κομισιόν απαραίτητη την αύξηση των πόρων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ;