Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χ. Μπαρόζο, τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Β. Μαρτένς, καθώς και με τον Γάλλο και τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, επικοινώνησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Όπως ανέφερε, ο κ. Σαμαράς μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Μαρτένς δύο φορές, αφού το πρώτο τηλεφώνημα έγινε από τον πρόεδρο της ΝΔ και το δεύτερο από τον πρόεδρο του ΕΛΚ, όταν εκείνος έμαθε τα επεισόδια στην Αθήνα.

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για το περιεχόμενο των θέσεων της ΝΔ. Βασικός άξονας αυτών των συνομιλιών, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ήταν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι, ανεξάρτητα από τη διαφωνία που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, θα σεβαστεί πλήρως τα χρήματα που δίνονται σε εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης σε διμερές επίπεδο από τις κυβερνήσεις των εταίρων μας και το ΔΝΤ.

«θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ως λαός τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο, να βγει η Ελλάδα από τη δύσκολη στιγμή και να επιστραφούν όπως προβλέπουν οι συμβάσεις, η Ελλάδα έχει αξιοπρέπεια, τόνισε ο κ. Σαμαράς στους συνομιλιτές του.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε επίσης ότι απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης η θέση της ΝΔ είναι δεδομένη, και είναι αυτή που συνόψισε στο χθεσινό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ αύριο θα την αναλύσει και στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του κ. Σαμαρά με τον κ. Παπανδρέου, ενώ σε ό,τι αφορά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως η ΝΔ επεδίωξε έγκαιρα τη σύγκλησή του. Είπε ότι το ζήτησε ο κ. Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν κλείσει η συμφωνία και πως «ήταν επιλογή του πρωθυπουργού να υπάρξει χρονοτριβή».

«Δεν απαντούσε, μας έλεγαν από την προεδρία της Δημοκρατίας, και μετά ακούσαμε ότι προοριζόταν για την Τρίτη», συνέχισε τονίζοντας ότι η Ν.Δ ήθελε έγκυρη σύγκλιση. «Πιστεύαμε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να είναι διαφορετική, με θετικότερους όρους και πιο εποικοδομητικούς για την οικονομία και την κοινωνία». Μετά την άρνηση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ να συμμετάσχει, ανέφερε ότι δεν υπήρχε νόημα.

Σε ερώτηση, αν υπάρχει κομματική πειθαρχία στην αυριανή ψηφοφορία, είπε ότι «είναι σαφές αυτό και δεν είναι δυνατόν στο νομοσχέδιο που έχει τη μεγαλύτερη πολιτική σημασία των τελευταίων δεκαετιών να μην κατέβει συντεταγμένο ένα κόμμα το οποίο είναι υπεύθυνο και σε επίπεδο θεσμών και σε εθνικό επίπεδο».