ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ως μία κυβέρνηση κομματικών συμβιβασμών, απόρροια εσωτερικών διεργασιών στα κομματικά επιτελεία, χαρακτηρίζεται το νέο σχήμα του υπουργικού συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη νέα κυβέρνηση εισέρχονται πρόσωπα από το… παρελθόν. Λίγο πολύ γνωστά από τις προηγούμενες κυβερνητικές θέσεις που κατείχαν. Το zougla.gr αναζήτησε τα βιογραφικά των νέων μελών αυτής της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη έκπληξη ήρθε από τη Σοφία Βούλτεψη, η οποία λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, δεν δέχτηκε να αναλάβει τη θέση της υφυπουργού Υγείας και παραιτήθηκε. Τη θέση της κατέλαβε η βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή

Η έκπληξη της τελευταίας στιγμής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα. Μακρή τελείωσε το Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο Βόλου και σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Cambridge. Eίναι Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. 

Στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε ενεργό μέλος της παράταξης ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία. Το 1984 εξελέγη στο νέο, τότε, θεσμό του Συνοικιακού Συμβουλίου Μεταμορφώσεως και διετέλεσε υπεύθυνη του επιστημονικού τομέα της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και εκλεγόταν συνεχώς, και μάλιστα πρώτη σε ψήφους, σύμβουλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Διετέλεσε Γραμματέας του Δ.Σ.Β. κατά την τριετία 1996 – 1999.

Στις εθνικές εκλογές του 2000 και του 2004 εξελέγη Βουλευτής Μαγνησίας. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής της θητείας διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Παράλληλα υπήρξε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ και της Εξεταστικής Επιτροπής για Εξοπλιστικά Προγράμματα TORMI I.

Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ, κ. Αντώνη Σαμαρά, Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ. Aπό τον Ιανουάριο του 2011 είναι Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Συμμετείχε, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 στο Δήμο Βόλου ως επικεφαλής του Συνδυασμού ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ και από 1η Ιανουαρίου 2011 είναι επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας στο Δήμο Βόλου.

Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση. Είναι μέλος μεταξύ των άλλων του Συμβουλίου «Προστασίας Κακοποιημένων & Παραμελημένων Ατόμων», των «Φίλων της Αγάπης», των «Φίλων του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου», του «Σοροπτιμιστικού Ομίλου», του «Ομίλου ΖΟΝΤΑ» και του «Σκοπευτικού Συλλόγου». Στις 5/6/2008 ανακοίνωσε την ίδρυση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Η Σιωπή δεν είναι Οικολογική».

Έχει δύο παιδιά, τον Μιχάλη και τον Κωνσταντίνο, φοιτητές του Πολυτεχνείου.

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν…

Ο Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 06-11-1972. Είναι ο τριτότοκος υιός του Αθανασίου και της Παρασκευής Γεωργιάδου και έχει άλλα δύο αδέλφια τον Λεωνίδα και τον Αλέξανδρο. Έχει αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολής Αθηνών και πιο συγκεκριμένα από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Είναι έγγαμος με την Ευγενία Μανωλίδου, και έχουν μαζί έναν υιό, τον Αθανάσιο-Περσέα.

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία, ως έφεδρος Λοχίας στην 23η ΤΘΤ στην Αλεξανδρούπολη.

Από το 1993 και μετά το θάνατο των γονέων του, αναλαμβάνει την διεύθυνση των εκδόσεων «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ». Μέχρι σήμερα, υπό την δική του επίβλεψη έχουν εκδοθεί περίπου 1.000 βιβλία, κυρίως μεταφράσεις αρχαίων και βυζαντινών Ελλήνων συγγραφέων, αλλά και μελέτες γύρω από τον διαχρονικό Ελληνικό πολιτισμό.

Το 1994 ίδρυσε το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ», με σκοπό την διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης, με μία πρωτότυπη μέθοδο, τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά Δημοτικού. Στο ίδιο Κέντρο διδάσκει ο ίδιος το μάθημα της Ελληνικής Ιστορίας.

Το 1998 και για τρία έτη, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Κώστα Χούντα, συνδιηύθυνε τον Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΗΡΟΔΟΤΟΣ 107,4».

Από το 2000 παρουσιάζει στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή υπό τον τίτλο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Την ίδια εκπομπή παρουσίαζε για ένα χρόνο στον Ant1 Pacific στην Αυστραλία και στον Ant1 Sat στις Η.Π.Α. Από το 2003 ως το 2011 παρουσίαζε με τον αδελφό του Λεωνίδα, την καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή «ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΓΕΡΣΙΣ» στον τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕΑΣΤΥ.

Εκδίδει και διευθύνει δύο μηνιαία περιοδικά αφιερωμένα στην προβολή του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού, την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» και το «ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ».

Πέραν των βιβλίων που έχει εκδώσει, ο ίδιος ως συγγραφεύς έχει κυκλοφορήσει τρία βιβλία. Το πρώτο είναι ο «ΟΔΗΓΟΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ» βιβλίο που μέχρι σήμερα έχει κάνει 6 επανεκδόσεις και μάλιστα για τρία χρόνια εδιδάχθη στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, στο Τμήμα της Αρχαιολογίας. Το δεύτερο έχει τίτλο: «ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ». Το βιβλίο αυτό, το οποίο κυκλοφορεί και στην Αγγλική Γλώσσα, έχει κάνει μέχρι σήμερα περισσότερες από 15.000 πωλήσεις και θεωρείται το κορυφαίο στο είδος του. Το τελευταίο του προσωπικό βιβλίο είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, γύρω από την Άλωση της Κων/πόλεως, με τίτλο «ΘΕΟΔΩΡΑ ΦΡΑΝΤΖΗ: Η ΑΛΩΣΙΣ». Βρίσκεται στην Τρίτη επανέκδοση.

Από τον Δεκέμβριο του 2003 έως τον Αύγουστο του 2007 υπήρξε Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

Έλαβε μέρος στις Εθνικές Εκλογές του 2004, όπου και κατέλαβε την πρώτη θέση στην Β’ εκλογική περιφέρεια των Αθηνών, με 10.000 σταυρούς, με το ψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ. Εξελέγη Βουλευτής Β’ Αθηνών, στις Εθνικές Εκλογές τις 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, διπλασιάζοντας τις προσωπικές του ψήφους, στις 20.000. Στις Εθνικές Εκλογές του 2009 επανεκλέγεται με 30.000 σταυρούς καταλαμβάνοντας εκ νέου την πρώτη θέση στην Β’ Αθηνών με τον ΛΑ.Ο.Σ.

Στις Νομαρχιακές Εκλογές του Οκτωβρίου του 2006, ήταν υποψήφιος Νομάρχης Αθηνών, με τον ΛΑ.Ο.Σ. και εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος.

Στις Περιφερειακές Εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, ήταν επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ» με τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. Εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος και συμμετείχε στην Επιτροπή Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής.

Συμμετείχε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και εκπροσωπούσε το κόμμα στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, στην Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς και στην Επιτροπή για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού ζητήματος.

Ήταν Γραμματέας της Κ.Ε. του ΛΑ.Ο.Σ. και του Εκτελεστικού Γραφείου.

Στις 11 Νοεμβρίου 2011 τοποθετήθηκε Υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα την ναυτιλία και την αλιεία στην Κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου. Στις 11 Φεβρουαρίου 2012 παραιτήθηκε από το κυβερνητικό του αξίωμα. Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ. καθώς υπερψήφισε το «Μνημόνιο ΙΙ», παραβαίνοντας την γραμμή του κόμματος.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2012 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, έχοντας παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα. Στις Εθνικές Εκλογές του Ιουνίου 2012 εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Β΄ περιφέρεια Αθηνών.

Η υπερνομάρχης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στην Αθήνα, στους Αμπελοκήπους το 1964. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

• Εξελέγη βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Α’ Αθηνών και στις εκλογές του 2000.
• Εξελέγη Γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής στις 21.4.2000
• Εξελέγη Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (2000-2002).

Θητεία στην Αυτοδιοίκηση

• Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς (2003 – 2006).
• Πρόεδρος της ‘Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (2003-2007).
• Επανεξελέγη Υπερνομάχης Αθηνών – Πειραιώς το 2007
Πολιτικές – Κομματικές δραστηριότητες

• Μέλος της φοιτητικής παράταξης Π.Α.Σ.Π (1982 -1987).
• Μέλος στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας από το 1986.
• Πρόεδρος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς» από το 1996.
• Mέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ (2001-2004).
• Γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Εκπαίδευσης του ΠΑΣΟΚ (2001 – 2004).
• Mέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ (2003-2004).
• Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
• Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2004 μέχρι σήμερα).

Έχει διατελέσει επίσης Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών από τις 11 Νοεμβρίου 2011 έως τις 27 Μαρτίου 2012, Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων από τις 7 Σεπτεμβρίου 2010 έως τις 11 Νοεμβρίου 2011 και Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τις 7 Οκτωβρίου 2009 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010.

Πλέον, εγκαταλείπει το πόστο του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και αναλαμβάνει θέση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Από το Γραφείο Τύπου του Καραμανλή…

Ο Γιάννης Ανδριανός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργολίδα, στην Επίδαυρο. Φοίτησε στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Λυγουριού. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα.

Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, από τον Μάρτιο του 2004. Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, από το 2000 μέχρι τον Μάρτιο του 2004. 

Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Έβερτ, από το 1994 μέχρι το 1996. Αναπληρωτής Γραμματέας Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, από το 1996 μέχρι το 1997. Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, από το 1997 μέχρι το 2000.

Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Θέμα Διδακτορικής Διατριβής: «Οι επιπτώσεις των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων στην οικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων».

Πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑ Πανεπιστημίου (σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό).

Έχει διδάξει «Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς», «Ιστορία του Τύπου» και «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Πολιτισμός και Εκπαίδευση» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ. Αρθρογράφος-αναλυτής στην εφημερίδα «Απογευματινή». Αρχισυντάκτης του περιοδικού «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ» του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», το 1999. Σύμβουλος Επικοινωνίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», από το 1994 μέχρι το 1996. 

Είναι έγγαμος και έχει μια κόρη.

Κρητική «απόβαση» στο Υπουργείο Εργασίας

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου το 1961. Πατέρας του ο Μικρασιάτης Αλέξανδρος Κεγκέρογλου και μητέρα του η Χρυσή Ταμπακάκη, από την Παναγιά Πεδιάδος. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Μουρτζάκη από το Καστέλλι και έχουν δυο παιδιά τον Αλέξανδρο 15 ετών και το Νικόλα 11 ετών. Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα 2004-2010
Βουλευτής Νομού Ηρακλείου από το 2004 μέχρι σήμερα.

• Εκλέχτηκε πρώτη φορά Βουλευτής Ηρακλείου το 2004 και επανεκλέχθηκε πρώτος το 2007 και το 2009.
• Από το 2007 μέχρι και το2009 διετέλεσε Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
• Έχει διατελέσει μέλος των Διαρκών Επιτροπών του Κοινοβουλίου:
– Παραγωγής και Εμπορίου
– Μορφωτικών Υποθέσεων
– Κοινωνικών Υποθέσεων
– Οικονομικών

• Αναπληρωτής Γραμματέας του ΚΤΕ Ανάπτυξης 2004-2007 και Γραμματέας του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης 2009-2010.
• Μέλος των ΚΤΕ: Αγροτικής Εργασίας, Μεταφορών, Τουρισμού, Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
• Από το 2007 μέχρι και το2009 διετέλεσε Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα:

• Από μαθητής ασχολήθηκε ενεργά με το συνδικαλισμό και διετέλεσε πρόεδρος των μαθητικών κοινοτήτων στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου.
• Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης 1980-1982.
• Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης ως εκπρόσωπος των φοιτητών.
• Σύνεδρος στα Πανσπουδαστικά συνέδρια της ΕΦΕΕ τα έτη 1980,1982,1984.
• Κοινοτικός Σύμβουλος Αρκαλοχωρίου 1991-1994.
• Μέλος της Δ.Ε. της ΤΕΔΚ Ηρακλείου, 1991-1994.
• Μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, 1997-2001.
• Νομαρχιακός Σύμβουλος Ηρακλείου, 1991 έως 2006
• Αντινομάρχης Ηρακλείου 1999-2002.
• Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης (ΟΑΝΑΚ) το 2003.

Κομματική δραστηριότητα:

• Εντάχθηκε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1978, συμμετείχε και στα οκτώ συνέδριά του και διετέλεσε, κατά καιρούς, Γραμματέας ή μέλος σε όλα τα κομματικά όργανα του κινήματος.
• Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου από το 2001 έως το 2003.
• Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. 2001-2004.
• Από το 2004 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μετέχει στους Τομείς Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων – Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στα έξι χρόνια της κοινοβουλευτικής του θητείας και μέχρι τον ορισμό του ως Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είχε αναπτύξει έντονη και συστηματική δραστηριότητα, τόσο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Κυβέρνησης στον οποίο πρωτεύει με πάνω από 4000 ερωτήσεις, επίκαιρες και επερωτήσεις για θέματα που αφορούν τον τόπο μας και τους πολίτες, όσο και στο νομοθετικό έργο με 290 και πλέον ομιλίες και παρεμβάσεις.

Σύντομο βιογραφικό της Εύης Χριστοφιλοπούλου

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι Επίκουρος Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Είναι Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του London School of Economics. Έχει ασκήσει δικηγορία και συμβουλευτική σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και σε ΟΤΑ, για παραπάνω από 2 δεκαετίες.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα της και μελέτες σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Χριστοφιλόπουλου, και έχει ένα γιο και μια κόρη. Από το 2004 εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Αττικής.
Τον Οκτώβριο του 2009 ορκίστηκε Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Τον Νοέμβριο του 2011, με τον σχηματισμό της Κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ορκίστηκε εκ νέου Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Λύση για τον γρίφο των απολύσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.

Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012.
Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη.
Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

Πλέον αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο καλείται να βρει λύση στον γρίφο των απολύσεων στο Δημόσιο.

Η επιστροφή Χρυσοχοΐδη

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γεννήθηκε στις 31/10/1955 στο Νησί Ημαθίας.

Σπουδές : (1978) Απόφοιτος Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

1978 – 1987 : Εργάζεται ως δικηγόρος στη Βέροια

Ξένες Γλώσσες : Αγγλικά

Στην Κυβέρνηση διετέλεσε:

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Μάρτιος 2012 – Μάιος 2012)

Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας (Σεπτέμβρης 2010 – Μάρτιος 2012)

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Οκτώβριος 2009 – Σεπτέμβριος 2010)

Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Φεβρουάριος 1999 – Ιούλιος 2003)

Υφυπουργός Ανάπτυξης & Εμπορίου (Ιανουάριος 1996 – Φεβρουάριος 1999)

Υφυπουργός Εμπορίου (Ιούλιος 1994 – Ιανουάριος 1996)

Στο Κοινοβούλιο

Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Βουλευτής Β΄ Αθήνας (2009 έως σήμερα)

Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Βουλευτής Β΄ Αθήνας (2007 – 2009)

Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Βουλευτής Ημαθίας (1989 – 2007 *)

(* Συμμετείχε και εκλεγόταν πρώτος Βουλευτής του Ν. Ημαθίας σε 6 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις)

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νομάρχης Καρδίτσας (Ιούνιος 1987 – Μάιος 1989)

Στο Κόμμα

Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης (2007 – 2009)

Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας (2006 – 2007)

Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής & Άμυνας (2005 – 2006)

Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (2003 – 2005)

Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ (1992 – 1994)

Μέλος του Προεδρείου & Αναπλ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (1993)

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και του Εθνικού Συμβουλίου (1990 – σήμερα)

Γραμματέας Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας (1982 – 1987)

Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974

Άλλες Δραστηριότητες

Μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (1994 – 1996)

Ο «σκληρός» του ΠΑΣΟΚ

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος γεννήθηκε στη Σπαρτιά Λακωνίας το 1953. Το 1978 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κατά τα έτη 1984-1986 μετεκπαιδεύτηκε στις Η.Π.Α. και επιστρέφοντας, εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ασκώντας την ειδικότητα της Πνευμονολογίας – Εντατικολογίας σε νοσοκομεία της Αθήνας. Έχει εργαστεί σε πολλές επιτροπές και ομάδες εργασίας του Ε.Σ.Υ., έχει διατελέσει σύμβουλος Υπουργείων, καθώς και μέλος των Δ.Σ. της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νοσηλευτικών Σπουδών.

Την τριετία 1981-1983 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής του ΕΚΑΒ, το 1987-1989 Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου “Ελπίς”, το 1989-1993 Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου “Σωτηρία”, το 1993-1994 Πρόεδρος του Νοσοκομείου “Αγία Όλγα” και το 1995-1996 Πρόεδρος του Νοσοκομείου “Έλενα Βενιζέλου”. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΕΝΓΕ. Έχει διατελέσει μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Επιτροπής Εκπαίδευσης – Μετεκπαίδευσης Ιατρών του ΚΕΣΥ και μέλος της Επιτροπής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Τον Αύγουστο του 1996 έγινε Διευθυντής της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΚΑΤ.

Είναι Ιατρός Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκδώσει τρία βιβλία ιατρικού περιεχομένου, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 εργασίες σε ελληνικά και ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά, ενώ έχει κάνει ισάριθμές ομιλίες – παρουσιάσεις σε εγχώρια και διεθνή Συνέδρια.

Από το 1974 είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ με το οποίο έχει εκλεγεί Βουλευτής Λακωνίας το 2000, το 2004 και το 2007, οπότε και σημείωσε μοναδικό ρεκόρ στην πολιτική ιστορία του νομού Λακωνίας. Το 2009 κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ συγκεντρώνοντας 16.181 ψήφους και ποσοστό 68% επί των ψήφων του κόμματος. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2012 (Μάιος, Ιούνιος). Μετά από την τιμητική πρόταση του Προέδρου του κόμματος, εξελέγη Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Σύζυγός του είναι η Σοφία Ανδριτσοπούλου και έχουν δύο κόρες, τη Νάγια και τη Μαρκέλλα

Ποιος είναι ο Θανάσης Δαβάκης

Γεννήθηκα στην Αθήνα, στις 18 Μαρτίου του 1962, με άμεση καταγωγή ένα μικρό χωριό της Μέσα Μάνης τα Κεχριάνικα της Κίττας και κατοικώ στο Μυστρά. Είμαι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Βυζαντινού και Νεοελληνικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακός υπότροφος του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1986-1988).

Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός του Δικαστικού (1984-1986). Είμαι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Συμμετέχω σε διάφορους πολιτιστικούς και επιστημονικούς συλλόγους, όπως η «Πνευματική Εστία Σπάρτης», «οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης», η Εταιρεία Λακωνικών Σπουδών, η Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών και ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός». Μιλώ Αγγλικά και Γαλλικά.
Είμαι έγγαμος και έχω μια κόρη.

Πολιτική Δραστηριότητα:

1980-1984: Υπεύθυνος Ιδεολογικού της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μετά της ΟΝΝΕΔ.
1988: Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
1990 (Απρίλιος): Υποψήφιος Βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας.
1993-1996-2000-2004-2009- 2012 : Βουλευτής Λακωνίας.
1997 – σήμερα: Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
3/2008-9/2009: Με ομόφωνη απόφαση της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ), υπαγόμενου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κοινοβούλιο:

1993-1996: Γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής.
2004-2007: Κοσμήτωρ του Προεδρείου της Βουλής.
1993-2009: Μέλος των διαρκών Επιτροπών Δημοσίας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης, Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και της Επιτροπής ΔΕΚΟ.
2000-2004: Αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής.
2004-2007: Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνοβρεταννικής Φιλίας.
2004-2007: Πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής.
2009: Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοϊαπωνικής Φιλίας και Μέλος της Επιτροπής Ελληνοβρετανικής Φιλίας.

2009-2012 Μέλος της Επιτροπής Δημοσίας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών και της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας.
Τομέας Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας:Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, στις 18/12/2009 ορίστηκα υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Το who is who του Μιχάλη Παπαδόπουλου

O Μιχάλης Παπαδόπουλος κατάγεται από το Μεσόβουνο, του Δήμου Βερμίου Εορδαίας. Είναι πτυχιούχος Μηχανικός Ηλεκτρονικός – Ηλεκτρολόγος. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Β/θμια και Γ/θμια εκπαίδευση, στην ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ και στα ΤΕΙ. Το 1978 γίνεται μέλος της ΟΝΝΕΔ ενώ το 1981 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΜΑ.ΚΙ, αλλά και στη δημιουργία Τοπικών Οργανώσεων της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στο Νομό Κοζάνης. Πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1984 έως και το 2004 εκλέγεται συνεχώς στο κεντρικό διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών σαν εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ.

1978 Μέλος της ΟΝΝΕΔ.

1981 Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΜΑ.ΚΙ, αλλά και στη δημιουργία Τοπικών Οργανώσεων της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στο Ν. Κοζάνης.

1984 Από το 1984 έως και σήμερα εκλέγεται συνεχώς στο κεντρικό διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών σαν εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ.

1985 Αναλαμβάνει υπεύθυνος Σπουδαστικού και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, ενώ εκπροσωπεί ταυτόχρονα τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στο Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Σ.Τ.Ε.) και τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στο Εθνικό Συμβούλιο Σπουδαστικής Ένωσης Ελλάδος.Συμμετέχει ενεργά στην Ομάδα Κοινοβουλευτικού Έργου (ΟΚΕ) Παιδείας της Ν.Δ., ως Γραμματέας της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και αργότερα
ως καθηγητής Τ.Ε.Ι.

1988 Υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία ξεκινώντας από την Σπάρτη, στο 786 ΤΜΕ του Γ’ Σ.Σ. και αργότερα στο 865 ΤΕΝΕΦ (Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού).

1989-1990 Υπηρετεί με την ιδιότητα του συμβούλου στο Υπουργείο Εμπορίου και μέχρι το 1993 δοκιμάζεται με επιτυχία στη θέση του Ειδικού Συμβούλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

1994 Εκλέγεται στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ.

1994-1996 Περιφερειάρχης του κόμματος στους Νομούς Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών.

1996 Εκλέγεται Πρόεδρος της Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Πτυχιούχων Μηχανικών, θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα.

1996 Τον Σεπτέμβριο του 1996 οι τοπικές επιτροπές της Ν.Δ. του Νομού Κοζάνης τον προτείνουν για το ψηφοδέλτιο. Οι πολίτες του Ν. Κοζάνης τον τιμούν στις εκλογές του 1996 με 8.000 ψήφους.

1997 Στο 4ο Συνέδριο της Ν.Δ. επανεκλέγεται στην Κεντρική Επιτροπή πέμπτος κατά σειρά σε όλη την Ελλάδα και μοναδικός εκπρόσωπος από την Δυτική Μακεδονία. Συμμετέχει στη στενή ομάδα συνεργατών του Κώστα Καραμανλή μετά την υποψηφιότητα και εκλογή του
στην προεδρία του κόμματος.

2000 Εκλέγεται Βουλευτής στο νομό έχοντας συγκεντρώσει 10.500 ψήφους.

2004 Τον Μάρτιο του 2004 εκλέγεται και πάλι Βουλευτής Ν. Κοζάνης συγκεντρώνοντας 13.197 ψήφους.

2007 Τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέγεται και πάλι Βουλευτής Ν. Κοζάνης συγκεντρώνοντας 16.066 ψήφους.

2009 Τον Ιανουάριο του 2009 επιλέγεται από τον Κώστα Καραμανλή και τοποθετείται στην κυβέρνηση ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο δεύτερος Κεδίκογλου στην κυβέρνηση

Ο Συμεών Κεδίκογλου γεννήθηκε το 1973. Κατάγεται από την Ιστιαία Βόρειας Εύβοιας.Επαγγελματική δραστηριότητα: Είναι ιατρός δερματολόγος. Έχει εργαστεί χρόνια ως επιμελητής του ΕΣΥ στην πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός.

Σπουδές:

Σπούδασε ιατρική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε την ειδικότητα της δερματολογίας – αφροδισιολογίας στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» στην Αθήνα και στο Νοσοκομείο «Saint George’s Hospital» του Λονδίνου. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ.
Έχει διδάξει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, στη Σιβιτανίδειο Σχολή και σε φοιτητές της ιατρικής.Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα ενημέρωσης και δωρεάν εξέτασης του πληθυσμού για θέματα υγείας. Υπήρξε μέλος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στην Ιατρική Σχολή και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ των ιατρών του νοσοκομείου , όπου εργαζόταν το 1998.

Συμμετείχε στην Τεχνική Γραμματεία Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ 2005 και στη διοργάνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Ήταν μέλος του τομέα προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Κοινωνική Ένταξη.

Κοινοβουλευτικό Έργο:

Τον Οκτώβριο του 2009 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο νομό Ευβοίας και επανεκλέγεται στις εκλογές της 6ης Μαΐου και 17ης Ιουνίου του 2012.
Είναι εισηγητής στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Υγείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Επιτροπές της Βουλής

• Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
• – Υποεπιτροπή για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών
• Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας
• Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Άρθρα

Μερικά από τα άρθρα του, πολιτικού σχολιασμού, που έχουν δημοσιευθεί :
«Πρέπει, επιτέλους, να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι», www.skai.gr, 19/5/2010
«Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης: Εθνική πολιτική για Πολίτες με γνώσεις», www.skai.gr, 20/9/2010
«Η ήττα Obama και η ελληνική πραγματικότητα», www.skai.gr, 7/12/2010
«Τώρα ή ποτέ η μεταρρύθμιση στο Πανεπιστήμιο», Ημερησία Σαββάτου, 12/2/2011
«Η ελληνική κτηνοτροφία στους λαβυρίνθους της ελληνικής γραφειοκρατίας», Ημερησία Σαββάτου, 5/3/2011, (με Ηλία Μόσιαλο)
«Φυγή στο Μέλλον ή στο Παρελθόν», ΤΑ ΝΕΑ 29 /6/2011
«Χέρι χέρι βία και λαϊκισμός», ΤΑ ΝΕΑ 8/7/2011
«Απογοητεύομαι και φοβάμαι τα χειρότερα από την ανομία», ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24/10/2011
«Τομές με το παρελθόν», ΤΑ ΝΕΑ 27/12/2011
«Στα χρόνια της παρακμής», Athens Voice 20/2/2012
«Γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή», Athens Voice 13/3/2012
«Ο Υπουργός Παιδείας και το πανεπιστημιακό κατεστημένο», Athens Voice 9/4/2012
«Δεν υπάρχουν άλλοθι στο χορό του Ζαλόγγου», Athens Voice 29/5/2012

Η δημοσιογραφία, η υποψηφιότητα για τη δημαρχία

Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Προέρχεται από εμπορική οικογένεια, γιος του Πέτρου και της Μαγδαληνής Παπαδοπούλου – Γκιουλέκα. Έχει έναν γιο τον Πέτρο – Γρηγόρη.
Αρχικά, αποκτά το πτυχίο της Νομικής και στη συνέχεια το πτυχίο των Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Ποινικό Δίκαιο και υποψήφιος διδάκτορας στο Συνταγματικό Δίκαιο, στην έδρα της Πολιτικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ως δικηγόρος ειδικεύτηκε στο Ποινικό Δίκαιο και σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας και άσκησε δικηγορία από το 1985 έως το Μάρτιο του 2004. Υπηρέτησε την ενεργό δημοσιογραφία για 27 χρόνια και ως μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ απασχολήθηκε σε μέσα και εφημερίδες όπως ΒΡΑΔΥΝΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤV 100, FM 100.

Εξελέγη πρώτος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, του Σεπτεμβρίου 2007 και του Μαρτίου 2004. Για πρώτη φορά πολιτεύθηκε στις εκλογές του Απριλίου 2000 και είχε εκλεγεί δεύτερος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ. Το φθινόπωρο του 2000 έχασε την έδρα του στο εκλογοδικείο (για κώλυμα που καταργήθηκε με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001).

Επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος σε θέματα μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου 2009 και την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στη θέση του Προέδρου του κόμματος, διετέλεσε Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ, ως την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τη Δημαρχία της Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 2010.

Μετά το πέρας των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών του Νοεμβρίου 2010 συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με την παράταξη «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη».

Αρχές του 2011 ορίστηκε αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών στη ΝΔ και αναπληρωματικό μέλος της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Διετέλεσε εκπρόσωπος της ΝΔ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπήρξε Τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ καθώς και μέλος σε πολλές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Παράλληλα, υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας, Γραμματέας της Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Αλβανίας και Μέλος των Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Εθνικά Κοινοβούλια των Η.Π.Α., Ιράν, Ισραήλ και Βουλγαρίας.Είναι το τρίτο ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας της Ν.Δ. στη Βόρειο Ελλάδα, μέλος της ΜΑΚΙ, μέλος της ΟΝΝΕΔ, μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από το 1974. Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (ΕΚΟ) Δικηγόρων και Πολιτιστικών Φορέων της Ν.Δ. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα – Μ.Α.Ζ.Ι.».

Ο έμπιστος του Αντώνη Σαμαρά

Ο Γεροντόπουλος Κυριάκος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη του νομού Έβρου στις 5/3/1956.
Επάγγελμα: Ιατρός – Ιατροδικαστής, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου των Αθηνών.

Σπουδές – Επαγγελματική δραστηριότητα:

– Ιατρική σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
– Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην έδρα της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Καταγραφή και αξιολόγηση θανάτων από ναρκωτικά στην Ελλάδα» και αναγόρευση σε διδάκτορα με το βαθμό Άριστα.
– Εξάσκηση στην ιατροδικαστική του Πανεπιστημίου των Αθηνών για την απόκτηση της αντίστοιχης ειδικότητας.
1994 – 1997: Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
1997 – 2000: Επιστημονικός Διευθυντής του Απολλωνίου Θεραπευτηρίου.
2000 – έως σήμερα : Άσκηση επαγγέλματος ιατροδικαστή.
Στρατιωτική θητεία:
1981 – 1983: Έφεδρος Αξιωματικός του Υγειονομικού. Σήμερα φέρει το βαθμό του Επιάτρου (Ταγματάρχη).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ:

1974 – 1981: Ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ.
– Μέλος της Κεντρικής τριμελούς γραμματείας Μαθητικού της ΟΝΝΕΔ.
– Υπεύθυνος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
– Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
– Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ.
1982 – 1984: Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ – Υπεύθυνος Ιδεολογικού.
1984 – 1989: Ευρωβουλευτής. Τακτικό μέλος των επιτροπών α)Παιδείας και Πολιτισμού, β)Περιφερειακής Ανάπτυξης και γ) Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Επίσης, συμμετείχε στην επιτροπή των σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με την Κύπρο.
– Εισηγητής των εκθέσεων για τις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας και για τις μειονοτικές γλώσσες στην Ευρώπη.
– Πρωτοβουλία για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Συνέλεξε υπογραφές από την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών και το υπόμνημά του έγινε απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
1989 – 1993: Εξελέγη τρεις φορές Βουλευτής Έβρου.
– Πρόεδρος της επιτροπής συνεργασίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το Ρωσικό Κοινοβούλιο.
– Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
– Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΔΑΣΕ.
– Μέλος της επιτροπής της Βουλής για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
– Εισηγητής στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου για την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
– Ειδικός εισηγητής του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Ε.Σ.Υ. και γενικός εισηγητής του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
1993: Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα και προσχώρησε στην Πολιτική Άνοιξη, της οποίας διετέλεσε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και Εκπρόσωπος Τύπου.
2000 – 2004: Γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. μεταξύ των πρώτων το 2000 και το 2004.
2007 – 2009 : Επανεξελέγη Βουλευτής Έβρου.
– Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
– Μετείχε στις συναντήσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως επικεφαλής των Ελληνικών αντιπροσωπειών.
– Υπήρξε α) γενικός εισηγητής του Νομοσχεδίου το οποίο, μεταξύ των άλλων, αναφερόταν στην αυστηροποίηση των ποινών για όσους διαπράττουν αδικήματα έχοντας παραποιημένα ή κρυμμένα τα πρόσωπά τους (κουκούλες). β) εισηγητής στην ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας
Οκτώβριος – Νοέμβριος 2009 : Υπήρξε από τους βασικούς υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας.
24 Φεβρουαρίου 2010 : Αναλαμβάνει τη θέση του Υπεύθυνου της Νέας Δημοκρατίας για τα Περιφερειακά ΜΜΕ.
27 Ιουνίου 2010 : Κατά το 8ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη μέσα στην πρώτη τετράδα ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής (πρώην Κεντρική Επιτροπή) .
10 Ιανουαρίου 2011 : Αναλαμβάνει και καθήκοντα Αναπληρωτή Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας
6 Μαΐου 2012 : Εξελέγη Βουλευτής Έβρου ερχόμενος πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.
10 Δεκεμβρίου 2012 :Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις συγκροτήσεις των επιτροπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, βουλευτής Ν.Δ στο Ν. Έβρου μετέχει ως:
1) Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση
2) Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το Ισραηλινό Κοινοβούλιο
3) Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
4) Μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας της διακοινοβουλευτικής διάσκεψης για την κοινή Εξωτερική πολιτική και πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την κοινή πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ)
5) Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
6) Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
7) Μέλος της Υποεπιτροπής για τη μελέτη και αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Κοινωνική δραστηριότητα

– Μέλος της Προσκοπικής οικογένειας (Σ.Ε.Π.).
– Μέλος του Συλλόγου Αιμοδοτών.
– Μέλος αθλητικών και ποδοσφαιρικών σωματείων.
– Αθλητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης με διακρίσεις.
– Γιατρός της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
– Μέλος της WWF.
– Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τιμητικές διακρίσεις

– Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης της ιταλικής πόλης ΚΑΜΕΡΙΝΟ και του δόθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης.
– Είναι μέλος του AMERICAN BIOGRAPHICAL INSTITUTE. Περιλαμβάνει παγκοσμίως αυτοδημιούργητους επιστήμονες (Μέλος της ανωτέρας Επιστημονικής Κοινότητας των Η.Π.Α.).
– Το 2007, στις Βρυξέλλες τιμήθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αρμενίων για τη συμβολή του στην αναγνώριση από το Ευρωκοινοβούλιο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους.
– Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Φίλων του Προσκοπισμού και με το Χρυσό Ιωβηλαίο Προσκόπων.

Ο «γόης» του Ναυτιλίας

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης γεννήθηκε στη Γλυφάδα, το 1969. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης με ειδίκευση στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων.

Με την πολιτική ασχολήθηκε αρχικά μέσα από τις τάξεις της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Υπήρξε ιδυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ Γλυφάδας. Στο 5ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το 1997 εξελέγη πρώτος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Εξελέγη Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην περιφέρεια της Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Την περίοδο 2001 – 2004 διετέλεσε υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την περίοδο 2004 – 2007 είχε την ευθύνη του Τομέα Ανάπτυξης. Παράλληλα από το 2006 έως το 2007 διετέλεσε Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

Από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2009 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής ενώ μετείχε ως μέλος στη Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία της χώρας.

Σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθινκής Άμυνας της Βουλής, καθώς και τακτικό μέλος των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Δυτικοευρωπαΐκής Ένωσης (από το 2004).

Το βιογραφικό του Αντώνη Μπέζα

Ο Αντώνης Μπέζας του Εμμανουήλ γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 27.12.1963. Είναι έγγαμος με την Αθηνά Καρβούνη και έχουν δύο παιδιά τον Μανώλη και την Κωνσταντίνα.

Είναι Πολιτικός Μηχανικός (Διπλωματούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), έχει εργασθεί ως επιστημονικός συνεργάτης στα Εργαστήρια Οπλισμένου Σκυροδέματος και Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ και διατηρεί τεχνικό γραφείο στην Ηγουμενίτσα, όπου και κατοικεί μόνιμα. Μιλάει την αγγλική γλώσσα.

Εκλέχθηκε Βουλευτής Θεσπρωτίας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2000, 2004, 2007, 6ης Μαΐου 2012 και 17ηςΙουνίου 2012 .

Είναι Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους, της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής , της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC) και Αντιπρόεδρος της Ελληνοϊαπωνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας.

Από 10.10.2005 έως 9.10.2009 ήταν Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για φορολογικά και τελωνειακά θέματα και τη δημόσια περιουσία.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσπρωτών Φοιτητών (1982-1986), Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας(1994-1998), Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσπρωτίας (1998-2000), Πρόεδρος του 1ου Συμβουλίου Περιοχής Θεσπρωτίας (1996-1998) και εκλεγμένο μέλος της Αντιπροσωπείας Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Στην κοινοβουλευτική του δραστηριότητα έχει επίσης διατελέσει μέλος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, μέλος των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, Παραγωγής και Εμπορίου, Απόδημου Ελληνισμού, Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Προστασίας του Περιβάλλοντος, καθώς και Αντιπρόεδρος της Ελληνορωσικής και μέλος της Ελληνοαλβανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας.

Υπήρξε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004-2005.

Ολική επαναφορά Μιχελάκη

Ο Γιάννης Μιχελάκης γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1960 στην Κάλυμνο. Κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης και μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έχει κάνει σπουδές στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1979, μέχρι που ανέλαβε Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Έχει εργαστεί στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος» «Βραδυνή», «Ακρόπολη», «24 ώρες» και «Κέρδος». Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και στους τηλεοπτικούς σταθμούς «MEGA» και «MEGA Κύπρου», καθώς και Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης στη τηλεόραση του ΑΝΤ1. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ηταν διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» που επανεκδόθηκε το 2009.

Στις 10 Ιανουαρίου 2011, ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τον Μάιο του 2012 και επανεξελέγη τον Ιούνιο του ίδιου έτους, στις εκλογές συμμετείχε στην πρώτη αναμέτρηση στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, ενώ τον Ιούνιο στην τέταρτη θέση.
Στις 3 Ιανουαρίου 2013, τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.

Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Νικόλ Ποφάντη και έχει τρεις κόρες.

Τέλος, ο Παντελής Καψής επιστρέφει στο υπουργικό συμβούλιο, μετά το πέρασμά του από τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011, καθώς ορίστηκε υφυπουργός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και καλείται να διαχειριστεί τη μείζονα κρίση για την ΕΡΤ. Στο βιογραφικό του Παντελή Καψή υπάρχουν σπουδές στα οικονομικά στο Λονδίνο, ενώ διετέλεσε διευθυντής στα «ΝΕΑ» και στο «ΒΗΜΑ». Ο Παντελής Καψής είναι γιος του πρώην υπουργού και διευθυντή των «ΝΕΩΝ» Γιάννη Καψή και αδερφός του Μανώλη Καψή, παρουσιαστή του Μέγκα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης