Δείτε τα βιογραφικά των νέων μελών της κυβέρνησης:
Νίκος Παππάς
Ο Νίκος Παππάς, διευθυντής επί χρόνια του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού είναι γιος του Στέλιου Παππά, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού.
Ο Νίκος Παππάς ανήκει στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας του κ. Τσίπρα. Έχει κάνει σπουδές μακροοικονομίας στη Σκωτία και ανήκει στα στελέχη με ευρωπαϊκή αντίληψη.
Πάνος Σκουρλέτης
Ο Πάνος Σκουρλέτης θεωρείται άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Τσίπρα. Ο 52χρονος Π. Σκουρλέτης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Αριστείδης Μπαλτάς
Ο Αριστείδης Μπαλτάς, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι και από εκείνους που έχουν υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος.
Γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Μετά τις βασικές σπουδές μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου στο ΕΜΠ (1962-67), έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων XI (1972). Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα-Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ Ασχολήθηκε παράλληλα με τη φιλοσοφία της επιστήμης και μελέτησε ιδιαίτερα το έργο των Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Σπινόζα, Ντεριντά, McDowell, Μπένγιαμιν. Έχει πάρει πολλά κρατικά και πανεπιστημιακά βραβεία.
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Πρώην αρχηγός της ΕΥΠ της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή. Είναι πτυχιούχος της Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα το Σεπτέμβριο του 1983. Υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Κορίνθου και Αθήνας και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Διετέλεσε εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης και Εκτελέσεως Ποινών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και υπηρέτησε στο Προανακριτικό Τμήμα της παραπάνω Εισαγγελίας με αντικείμενο τη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος. Σχεδίασε και εγκατέστησε πλήρες μηχανογραφικό σύστημα όλης της ποινικής διαδικασίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Το 2003 εξελέγη από τους συναδέλφους του προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Μετά τη λήξη της θητείας του ως προϊσταμένου, το 2006, ορίστηκε με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου εποπτεύων εισαγγελέας στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών (εποπτεύων εισαγγελέας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας – ΔΑΕΕΒ – Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας).
Γιώργος Σταθάκης
Ο Γιώργος Σταθάκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παλιό στέλεχος της Αριστεράς, προερχόμενο από το ΚΚΕ, έχει κάνει σπουδές σε Βρετανία και ΗΠΑ.
1988- : Tμήμα Oικονομικών Eπιστημών, Παν. Kρήτης, Kαθηγητής Πολιτικής Oικονομίας.
Eρευνητικά Kέντρα
1992/93: Center for European Studies, Harvard University, (visiting scholar).
1987/88: Center for Modern Greek Studies, Queens Coll., City Univ. of New York (researcher).
1986/87: Iνστιτούτο Tεχνολογίας Yπολογιστών, Πάτρα (ερευνητής).
1985/86: Iδρυμα Mεσογειακών Eρευνών (ερευνητής).
Νίκος Κοτζιάς
Ο Νίκος Κοτζιάς είναι καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπυδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο, καθώς και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (διδακτορικό και post-doc) στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
Εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου. Σήμερα είναι καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος της FEG (Ερευνητική Ομάδα για την Ε.Ε.) στο Μαρβούργο Γερμανίας, Senior Associated Member στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Affairs του Χάρβαρντ.
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής γεννήθηκε το 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Είναι Δρ. κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2012 εξελέγη δεύτερος στη Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το 1961 έχασε το φως του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.
Γιάννης Δραγασάκης
Ο Γ. Δραγασάκης γεννήθηκε στην Ανατολή Λασιθίου Κρήτης το 1947. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. ΄Εχει εργασθεί ως οικονομολόγος – μελετητής και Σύμβουλος επιχειρήσεων.
Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης». Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυση του.
Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Συμμετείχε, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 – Απρίλιος 1990). Επανεξελέγη βουλευτής Β΄Αθήνας στις εκλογές 1996, 2004, 2007 και 6ης Μαΐου 2012.
Υπήρξε και στο παρελθόν Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, και επί πολλά έτη μέλος της διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την οικονομία και τον προϋπολογισμό.
Συμμετείχε επίσης ως μέλος στην αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου στον Ο.Α.Σ.Ε..
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και είναι καθηγητής Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Kent και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το καλοκαίρι του 2010 είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ε.Ε, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών.
Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη.
Γιώργος Χουλιαράκης
Ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό τίτλο επίσης στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Warwick. Μέχρι να αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας ήταν καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ενώ πριν από αυτό ήταν λέκτορας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο Jean Monnet .
Έχει διδάξει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας για την Απασχόληση του Πανεπιστημίου του Warwick. Είναι επισκέπτης καθηγητής της Τράπεζας της Ελλάδας και συνεργάτης του Δικτύου Επιχειρήσεων της Ευρωζώνης.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μακροοικονομία, την οικονομική ιστορία, την εργασιακή μακροοικονομία, στη διεθνή μακροοικονομία και στη μακροοικονομία των νομισματικών ενώσεων.
Είναι αδερφός της Λιλής Χουλιαράκη, καθηγήτριας στο London School of Economics και η σύζυγός του είναι ισπανικής καταγωγής.
Ράνια Αντωνοπούλου
Η Ρ. Αντωνοπούλου είναι βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας.
Θοδωρής Δρίτσας
Ο Θοδωρής Δρίτσας, γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 22 Αυγούστου 1947. Μεγάλωσε στην Ευαγγελίστρια και από μικρός δραστηριοποιήθηκε σε πολιτικούς, κοινωνικούς αγώνες. Σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Εργάσθηκε από το 1972 ως ομόρρυθμος εταίρος στο οικογενειακό φαρμακείο στον Πειραιά, μέχρι την αποχώρηση του, λόγω ασυμβίβαστου, μετά την εκλογή του στη Βουλή το 2007. Στην περίοδο της δικτατορίας εντάχθηκε στην Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση.
Ανένταχτος αριστερός από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, υπήρξε το 2004 ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέρενς Κουίκ
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 18 Φεβρουαρίου του 1947. Σπούδασε στη Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή, για ένα χρόνο, και είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου. Παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές και έχει τρία παιδιά (γιος του είναι ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Κουΐκ).
Από το 1966 εργάσθηκε στις εφημερίδες «Έθνος», «Φως των Σπορ», «Σημερινά» και ως ανταποκριτής στην Αθήνα της εφημερίδας «The Sun». Ο Τέρενς Κουΐκ για πολλά χρόνια παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ. Το 1976 ανέλαβε εξ ολοκλήρου την οργάνωση του καναλιού ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 1989 που παραιτήθηκε παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβε τη θέση του Εκπρόσωπου Τύπου το κινήματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Στις Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές του 2012 ορίστηκε επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας, ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Κ.Ο. του Kινήματος.
Στις 19 Μαΐου 2013, παραιτήθηκε από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ.. Συμμετείχε στις περιφερειακές εκλογές του 2014 ως υποψήφιος περιφερειάρχης στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη στις οποίες ο συνδυασμός του βγήκε τέταρτος.
Έλενα Κουντουρά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου επί σειρά ετών.Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος και στα 100μ. με εμπόδια, με Πανελλήνια ρεκόρ, Πανελλήνιες νίκες και Διεθνείς διακρίσεις.
Είναι πτυχιούχος της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ήταν βουλευτής Α’ Περιφέρειας Αθήνας με την Νέα Δημοκρατία. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 διαφώνησε με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, καταψηφίζοντας το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους και διεγράφη με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.
Παρέμεινε ανεξάρτητη Βουλευτής και εν συνεχεία με άλλους 9 βουλευτές δημιούργησαν την πρώτη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κινήματος Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Εξελέγη πρώτη Βουλευτής Ά Περιφέρειας της Αθήνας με το κίνημα των ΑΝΕΛ στις εκλογές της 6ης Μαίου 2012 καθώς και στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.
Νίκος Βούτσης
Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε το 1951. Πολιτικός μηχανικός (ΕΜΠ), παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας και του Πάνου.
Εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθήνας στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του 2012, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975. Γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (’80-’85). Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το ’86. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά από το ’87-’91 και στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του ’93.
Πάνος Καμμένος
Ο Πάνος Καμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και είναι ηγέτης του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε οικονομικά και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυών και Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελβετία.
Το 1993 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών. Από τότε εκλέγεται συνεχώς μέχρι σήμερα. Έχει τιμηθεί με το Παράσημο της Τιμής από το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και με το παράσημο του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Το 2007 διορίστηκε Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, όπου υπουργός και πολιτικός του προϊστάμενος ήταν ο Γεώργιος Βουλγαράκης. Συμμετέχει πολλές φορές ως ειδικός μεσολαβητής και επίσημος παρατηρητής σε εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες του εξωτερικού.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας έπειτα από εντολή του προέδρου του Κόμματος Αντώνη Σαμαρά στις 16 Νοεμβρίου του 2011 ανακοίνωσε την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όχι όμως και απ’ το κόμμα. Η απόφαση του Πάνου Καμμένου να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου οδήγησε στην απόφαση αυτή. Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 διαγράφηκε οριστικά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μαζί με άλλους 20 βουλευτές, ύστερα απ’την επιλογή του να καταψηφίσει τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2012, μέσω των προσωπικών του ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου κόμματος με το όνομα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» και δημοσίευσε την διακήρυξη του.
Γιώργος Κατρούγκαλος
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας και τη Σορβόννη.
Ήταν γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Αθήνας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού. Eργάσθηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Πέραν από την δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετέχει ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών.
Μαρία Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά
Εξελέγη η πρώτη γυναίκα Βουλευτής Σερρών. Το 2000, 2004, 2007 και το 2009 με τη Νέα Δημοκρατία και το 2012 μετά τη καταψήφιση του δεύτερου Μνημονίου και της αντίστοιχης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και προχώρησε στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, επανεξελέγη Βουλευτής Ν. Σερρών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Τον Μάιο (185 ψήφοι) και αντίστοιχα τον Ιούνιο (225 ψήφοι) του 2012 εξελέγη Στ’ Αντιπρόεδρος Βουλής.
Έχει διατελέσει: Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (2007- 2009).
Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων τους Ανθρώπου (2004-2007).
Α’ Αντιπρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. ( 2009-2012).
Μέλος στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης «SIEMENS».
Χρήστος Σπίρτζης
Ο Χρήστος Σπίρτζης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και των οργάνων Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το 1986 έως το 1993.
Το 1996 ορίστηκε Επιμελητής της ΜΕ Νέων Μηχανικών του ΤΕΕ. Σε ηλικία 28 χρονών εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.
Από το 2000 έως το 2003 διετέλεσε Μέλος στη ΔΕ του ΤΕΕ, ενώ από το 1999 έως το 2008 ήταν Μέλος της ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος, στην Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας εκλεγόταν συνεχώς από το 2002 έως το 2007.
Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Β’ Αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ, αρμόδιος για την Ενέργεια, την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, το Ασφαλιστικό, την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, τις Εκδόσεις, τη δεοντολογία Εκπροσωπήσεων και την Τράπεζα Πληροφοριών.
Από τον Σεπτέμβριο του 2010 είναι Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Γιάννης Τσιρώνης
Ο Γιάννης Τσιρώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Χημικός και διδάσκει Οργανική Χημεία και Βιοχημεία σε φοιτητές.
Είναι παντρεμένος και πατέρας 3 παιδιών. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα μέσα στον «Ρήγα Φεραίο» και την Β’ Πανελλαδική και ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Χημείου το 1979, όταν για μοναδική φορά από την μεταπολίτευση το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να καταργήσει τον ψηφισμένο από την Νέα Δημοκρατία νόμο 815.
Από το 1983 κατανοεί ότι στα αδιέξοδα της Αριστεράς μοναδική ριζοσπαστική διέξοδος είναι η πολιτική οικολογία και γίνεται ιδρυτικό μέλος της Ε.Κ.Ο. (Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων). Από τότε συμμετέχει αδιάλειπτα στο Οικολογικό Κίνημα κυρίως στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης.
Βαγγέλης Αποστόλου
Ο Βαγγέλης Αποστόλου γεννήθηκε στους Παπάδες Εύβοιας και ζει μόνιμα στη Χαλκίδα. Σπούδασε Δασολογία και εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα.
Διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ από το 2004 έως το 2010 και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από το 1998 ως σήμερα.
Ως βουλευτής ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα, έχοντας την αναγνώριση όλων, ακόμα και των κοινοβουλευτικών συντακτών, ως ένας από τους παραγωγικότερους βουλευτές τόσο στο νομοθετικό έργο όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Παράλληλα ήταν συνεχώς παρών στους χώρους γέννησης των προβλημάτων σε κάθε γωνιά της Εύβοιας αλλά και όλης της χώρας.
Νίκος Παρασκευόπουλος
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι καθηγητής ποινικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1980, ενώ, έχει διατελέσει και πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ.
Είναι κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ο Νίκος Παρασκευόοπυλος έχει έντονη παρουσία στη νομική πράξη, καθώς, έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, έχει αναπτύξει δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990,1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997).
Σταύρος Κοντονής
Ο Σταύρος Κοντονής γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής Ελέγχου Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής Ελέγχου Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με τις πολιτικές-κοινωνικές του δραστηριότητες, έχει διατελέσει μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΚΟΑ (Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά) και μέλος της Γραμματείας της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ.
Θεανώ Φωτίου
Η Θεανώ Φωτίου γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε το ΣΤ’ Γυμνάσιο Θηλέων, τη σχολή Αρχιτεκτόνων στο ΕΜΠ και DEA στην αστική γεωγραφία στο Παρίσι.
Διορίστηκε βοηθός στο ΕΜΠ (1972) με εισήγηση του καθηγητή Θουκυδίδη Βαλέντη. Δίδαξε Αρχιτεκτονική Σύνθεση και αστικό σχεδιασμό στη Σχολή αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και σε σχολές της ΕΕ. (Royal College of Art London(RCA), College of London (UCL), Bartlett School of Architecture and Planning, the Architectural Association School of Architecture στο Λονδίνο και Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona στη Βαρκελώνη.
Συντονίστρια προγραμμάτων Erasmus και Socrates, συνιδρύτρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Τρίτη Ηλικία. Είναι εκλεγμένο μέλος του ΤΕΕ επί σειρά ετών. Κατέχει μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών βραβείων και διακρίσεων σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.
Ερευνήτρια σε 4 τομείς : Αστικός σχεδιασμός, κατοικία και αστική πολυκατοικία. Σχεδιασμός ιστορικών κελυφών. Διδακτική μεθοδολογία. Πρωτοστάτησε στο κίνημα των βοηθών επιμελητών για την αναγέννηση των ελληνικών ΑΕΙ και συμμετείχε ενεργά σε όλα τα κινήματα για την υπεράσπιση του άρθρου 16 και του δημόσιου δωρεάν ΑΕΙ.
Στη Βουλή εισηγήθηκε ζητήματα Παιδείας και Έρευνας και συμμετείχε στην επιτροπή προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανδρέας Ξανθός
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο και είναι γιατρός–μικροβιολόγος. Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2012.
Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου. Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ.
Συμμετείχε στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006 με την Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.
Tον Οκτώβριο του 2010 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ρεθύμνου με τον συνδυασμό Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γεώργιο Σταθάκη.
Νίκος Τόσκας
Γεννημένος στην Αθήνα το 1952, συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και πριν την είσοδο του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971.
Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005, με το βαθμό του υποστράτηγου. Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, ενώ παραιτήθηκε μία εβδομάδα μετά την υπουργοποίηση του Πάνου Μπεγλίτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας λόγω διαφωνιών. Από το 2011 είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ. Αναλυτικότερα αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε και σαν καθηγητής της έδρας τακτικής.
Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Υπηρέτησε στη θέση του Διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) κ. Παραγιουδάκη, υπεύθυνος για τον συντονισμό κύριων εργασιών του Επιτελείου. Διοίκησε την 25η τεθωρακισμένη ταξιαρχία (2.500 άτομα+500 άρματα και οχήματα) στη Ξάνθη.
Από το 2008 συνεργάστηκε με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας.
Αλέκος Φλαμπουράρης
Γεννήθηκε στην Αθήνα, τελείωσε το 9ο Γυμνάσιο στη πλ. Κουμουνδούρου και ήταν μέλος του μαθητικού κινήματος συμμετέχοντας στους αγώνες αυτοδιάθεσης της Κύπρου. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Γκρατς στην Αυστρία και έπειτα στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης με πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ και της Νεολαίας Λαμπράκη.
Διατηρεί πολύ καλή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα εδώ και χρόνια καθώς ο πατέρας του Τσίπρα είχε επαγγελματική συνεργασία στο κατασκευαστικό τομέα στο παρελθόν. Ο κ. Φλαμπουράρης φέρεται να είναι από τους βασικότερους παράγοντες που ανέλαβαν την παρασκηνιακή διαχείριση της κατάστασης ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ενιαίο κόμμα.
Δημήτρης Μάρδας
Ο Δημήτρης Μάρδας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955 και από το 1956 έζησε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετεί ως καθηγητής, και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris Ι – Sorbonne (1979-1980) και Paris II – Panthéon (1980-1982), από όπου έλαβε και το διδακτορικό του (1990).
Εργάστηκε για τρία σχεδόν χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1992-1994) και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου (Απρίλιος 2000 – Φεβρουάριος 2002) και ακολούθως ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οκτώβριος 2002 – Απρίλιος 2004).
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης άρχισε να εργάζεται επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη με υφυπουργό τη Μιλένα Αποστολάκη, συνεχίζοντας με υπουργό τον Άκη Τσοχατζόπουλο και υφυπουργό τον Χρήστο Θεοδώρου.
Κώστας Φωτάκης
O Κώστας Φωτάκης έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χημειοφυσική (Chemical Physics) από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (1977). Από το 1977-1983 δούλεψε ως Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης και Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Central Laser Facility του Εργαστηρίου Rutherford στην Οξφόρδη.
Το 1984 ήλθε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημόου Κρήτης και το 1989 έγινε καθηγητής. Διετέλεσε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (1994-96), Μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΓΣΕ) (1997-2001) και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λειζερ (ΙΗΔΛ/ΙΤΕ) από το 1997 έως το 2013. Από το 2011 είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ.
Χριστόφορος Βερναρδάκης
O Χρ. Βερναρδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο αντικείμενο «Πολιτική Ανάλυση: Κόμματα και Πολιτική Συμπεριφορά».
Από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2009 υπηρέτησε ως Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο γνωστικό αντικείμενο «Ποσοτική Ανάλυση Πολιτικής».
Το 1993 ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. έως τον Νοέμβριο του 2004, αναλαμβάνοντας κατόπιν τη θέση του Επιστημονικού Συμβούλου.
Από το 1984-1988 υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας του μηνιαίου περιοδικού ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ενώ κατά την περίοδο 1986-1990 μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΘΕΣΕΙΣ.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ) από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2014. Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς”, καθώς και του Ιδρύματος Γληνού. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Στο διάστημα 2010-2014 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Επικοινωνιακής Πολιτικής του ΑΠΘ. Από τον Δεκέμβριο του 2006 έως το Νοέμβριο του 2009 διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Συμμετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα, συντονίζοντας την ειδική υπο-επιτροπή για το Πολιτικό Σύστημα.
Παύλος Πολάκης
Ο Παύλος Πολάκης είναι Χειρουργός – Εντατικολόγος και Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Πειραϊκού Θεραπευτηρίου».
Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Ως ειδικευόμενος και εξειδικευμένος υπήρξε πολλές φορές εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.
Τον Μάιο του 1999, ήταν ο επικεφαλής της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία της Ένωσης Γιατρών Αθήνας – Πειραιά.
Τρύφωνας Αλεξιάδης
Οικονομολόγος, πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων). Εργάστηκε από το τρίτο έτος των σπουδών του σε λογιστήρια μεγάλων επιχειρήσεων, μέχρι τον διορισμό του στο Υπουργείο Οικονομικών το 1987.
Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Αντιπρόεδρος (για 10 χρόνια) στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών.
Συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα φορολογικής πολιτικής. Εκπρόσωπος (για πολλά χρόνια) του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στις επιτροπές διαλόγου του Υπουργείου Οικονομικών, για θέματα φορολογίας. Επιστημονικός συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για 3 έτη στο γραφείο του Γ. Δραγασάκη. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης, μέχρι και την διάλυσή του.
Ενεργοποιήθηκε συνδικαλιστικά σε διάφορες θέσεις ευθύνης. Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εφοριακών. Γεννήθηκε το 1960 στην Καβάλα από δασκάλους γονείς. Κατοικεί στη Νίκαια με τη σύζυγό του Σοφία Γιάννου και τις κόρες τους Κατερίνα και Ευδοκία.
Γιάννης Αμανατίδης
Γεννήθηκε το 1961 στο Κιλκίς, από γονείς εκπαιδευτικούς. Έζησε μέχρι το 1978 στην Τερπνή Σερρών.
Είναι παντρεμένος με τη Μουστάκα Σταματία, δασκάλα, και πατέρας δύο παιδιών.
Από το 1985 μέχρι σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος σε σχολεία της Καλαμαριάς. Το 1981 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Χημικών Πετρελαίου Καβάλας και το 1985 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης.
Μέλος από το 1996 του Δ.Σ., γραμματέας του Α΄ συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Θεσ/νίκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ο.Θ./Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και αντιπρόσωπος σε Γενικές Συνελεύσεις της Δ.Ο.Ε., της Ε.Δ.Ο.Θ. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., παρών στα κινήματα και στην πρωτοβουλία α/θμιων σωματείων.
Μέλος της Π.Κ. εκπαιδευτικών Π.Ε. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και της Επιτροπής Εργασιακών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Σία Αναγνωστοπούλου
Η Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστηµίου και γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Πάτρα.
Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών όπως και πτυχίο στην Τουρκική γλώσσα και τον πολιτισµό από το INALCO (Institut National des Langues Orientales) στο Παρίσι.
Έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της πάνω στην Ιστορία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), επίσης στο Παρίσι.
Ήταν επί 9 χρόνια (1995-2004) καθηγήτρια στο Τµήµα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήµιο.
Έχει διδάξει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, σε πολλά Πανεπιστήµια, στην Ευρώπη και στην Αµερική ενώ διαθέτει µεγάλο συγγραφικό έργο. Γνωρίζει τρεις γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Τουρκικά.
Δημήτρης Βίτσας
Ο Δημήτρης Βίτσας γεννήθηκε το 1956 στο Κερατσίνι και από το 1960 ζει στο Χαϊδάρι.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παρακολούθησε σεμινάρια marketing και management.
Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος στο χώρο της διαφήμισης και των γραφικών τεχνών και από τον Φεβρουάριο είναι διευθύνων σύμβουλος της ΑΥΓΗΣ Α.Ε. και της LEFT MEDIA A.E.
Το 1974 εντάχθηκε στη ΚΝΕ και το 1977 στο ΚΚΕ του οποίου υπήρξε μέλος της ΚΕ που εκλέχθηκε στο 13ο Συνέδριο. Μέλος του ΣΥΝ από την ίδρυση του, μέλος της ΚΠΕ σε διάφορες περιόδους, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας ως τον Απρίλιο 2009.
Τον Ιούλιο του 2009 εκλέχθηκε Γραμματέας ΚΠΕ του ΣΥΝ, θέση στην οποία παρέμεινε έως την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ τον Ιούλιο του 2013. Τον Ιούλιο 2013 εκλέχθηκε στην θέση του Γραμματέα Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλγα Γεροβασίλη
Γεννήθηκε στην Άρτα το 1961. Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Παππά, Χημικό Μηχανικό και έχουν τρία παιδιά, τον Φαίδωνα, την Αγγελική και τον Κωνσταντίνο.
Είναι ιατρός ακτινοδιαγνώστρια, με εξειδίκευση στην αξονική και μαγνητική τομογραφία, στην παιδοακτινολογία και στην γυναικολογική ακτινολογία. Από το 1993 ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στην Άρτα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τον Μάιο του 2012 εξελέγη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, της Βουλής.
Στις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εκλέχτηκε ξανά βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Άρτας. Στην συνεδρίαση της Κ.Ο., στις 5-2-2015, ορίστηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος.
Στις 11 Δεκεμβρίου 2012, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Στις 21 Μαρτίου 2013, ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου πολιτικού κόμματος Νέα Με.Ρ.Α, μαζί με πολλά στελέχη τα οποία αποχώρησαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες τον περασμένο Δεκέμβριο του 2012. Ορίσθηκε προσωρινός πρόεδρος του κόμματος, μέχρι το πρώτο συνέδριο του κόμματος.
Στις 28 Αυγούστου 2015 κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ανέλαβε Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.
Αλέξης Χαρίτσης
Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιος για το ΕΣΠΑ ορίστηκε στη νέα κυβέρνηση ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο 38χρονος ήταν Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ενώ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος με το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας.
Ο Αλέξης Χαρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα σε θέματα ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Eργάστηκε για περίπου πέντε χρόνια στη Βρετανία και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάστηκε σε ελληνική τεχνική εταιρεία και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα, σπουδάζει σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Γιάννης Μουζάλας
Ο Γιάννης Μουζάλας είναι μαιευτήρας και χειρουργός-γυναικολόγος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Τελείωσε την Ιατρική Σχολή Αθηνών και μετά μετεκπαιδεύτηκε στο Μιλάνο (Laser) και στο Λονδίνο (φυσιολογικός τοκετός).
Έχει εργαστεί στα νοσοκομεία Τζάνειο, Άγιος Σάββας, Έλενα (λαπαρο/ση). Στο Λονδίνο συνεργάστηκε με τον Michel Obent και τον Gordon στο Queen Elisabeth-Saint John Clinic.
Το 1999 έκανε τον πρώτο στην Ελλάδα τοκετό στο νερό. Υπερασπίζεται επιστημονικά και πρακτικά τον φυσικό τοκετό. Βοήθησε να δημιουργηθούν στα μαιευτήρια αίθουσες φυσικού τοκετού με δυνατότητα χρήσης νερού και «τοκετού σαν στο σπίτι».
Είναι μέλος επιστημονικών συλλόγων. Συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικά κινήματα και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Γιατρών του Κόσμου, έχοντας συμμετάσχει σε πάνω από 25 αποστολές σε Ασία και Αφρική.
Θεοδώρα Τζάκρη
Γεννήθηκε στην Πέλλα και κατοικεί στα Γιαννιτσά. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και ομιλεί την Γερμανική και την Αγγλική γλώσσα.
Εργάστηκε ως δικηγόρος στα Γιαννιτσά την περίοδο 1996-2004 και ήταν μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών. Το 1998 εξελέγη Νομαρχιακή Σύμβουλος στο Ν. Πέλλας και διετέλεσε Αντινομάρχης Πέλλας αρμόδια για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού και εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Το 2002 επανεξελέγη Νομαρχιακή Σύμβουλος στο Ν. Πέλλας.
Το 2004 εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πέλλας. Εκλέχθηκε Γραμματέας της Βουλής για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους και διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Περιφερειών και της Διακοματικής Επιτροπής για το ντόπινγκ.
Διετέλεσε επίσης αναπληρώτρια εισηγήτρια στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού και μέλος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και μέλος της Διατομεακής Επιτροπής για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Το 2007 επανεξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πέλλας. Διετέλεσε εισηγήτρια στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για Θέματα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ενώ διετέλεσε και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής που συγκλήθηκε για να εξετάσει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.
Το 2009 επανεξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πέλλας και της ανατέθηκαν καθήκοντα Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το 2012 επανεξελέγη βουλευτής Πέλλας με το ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του Ιανουρίου υποστήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιάννης Μπαλάφας
Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς με ηπειρώτικη – τζουμερκιώτικη καταγωγή, μεγάλωσε και έζησε – ως παιδί και έφηβος – στη Ζάκυνθο, τα Γιάννενα και την Κέρκυρα.
Λόγω της εργασίας του πατέρα του Περικλή Μπαλάφα, δημοσίου υπαλλήλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, διευθυντή φυλακών, έζησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας: Τρίπολη, Ζάκυνθο, Γιάννενα, Κέρκυρα. Η μητέρα του, Ελένη το γένος Δρακοπούλου, ήταν δασκάλα.
Το 1961 ήλθε οικογενειακώς στην Αθήνα, πήγε στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων, παρακολούθησε φροντιστήριο και πέρασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου ολοκλήρωσε τις 5ετείς σπουδές του Πολιτικού Μηχανικού.
Ακολούθησε η στρατιωτική του θητεία (Κόρινθος, Ναύπλιο, Αλεξάνδρεια Ημαθίας).
Ως Πολιτικός Μηχανικός, ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές τεχνικών έργων. Εργάσθηκε σε μεγάλο γραφείο μελετών, για χρόνια διατηρούσε ιδιωτικό γραφείο (άδειες, μελέτες, κατασκευές), εργάσθηκε, επίσης, σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία (ΠΡΟΔΟΜΗ-ΕΔΟΚ ΕΤΕΡ).
Από το 1966, συμμετείχε στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Στα χρόνια της Δικτατορίας (1967-1974) είχε αντιστασιακή δράση. Συμμετείχε στην αντιδικτατορική οργάνωση «Ρήγας Φεραίος», με Κ. Κωσταράκο, Γ. Ρέγκα, Φ. Προβατά, Γ. Σπηλιώτη και άλλους.
Συνελήφθη και δικάστηκε το 1971. Το 1972 εκτοπίσθηκε για τη δράση μου στη Γρανίτσα Ευρυτανίας και στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, μαζί με Κ. Αλαβάνο, Γ. Πεσμαζόγλου, Σ. Πεπονή, Ν. Μπερτσιά, Τ. Παππά, Γ. Κουμάντο κ.ά.
Από το 1974 συμμετείχε στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ.Υπεύθυνος επί σειρά ετών για τα θέματα υγείας, για τον χώρο των επιστημών κ.ά.Συμμετείχε από την αρχή (1991) στο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, και στη συνέχεια, στο ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς).
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.
Στις εθνικές εκλογές στις 25 Γενάρη 2015 εξελέγη βουλευτής στην Β’ Περιφέρεια Αθήνας και στην συνέχεια εκλέχθηκε, από την Ολομέλεια της Βουλής, Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Θεοδόσης Πελεγρίνης
Γεννήθηκε το 1948, στο Σουδάν. Εργάζεται ως καθηγητής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του ΄Εξετερ της Αγγλίας και διδάκτωρ της Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου αυτού.
Διδάσκει στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας από το 1977. Διετέλεσε Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής από το 2001 έως το 2007, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας από το 2007 έως το 2011, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Φιλοσοφίααπό το 2005, και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2014.
Πέρα από το διδακτικό και συγγραφικό του έργο συνεργάστηκε με την δημόσια τηλεόραση, επιμελούμενος και παρουσιάζοντας τις σειρές εκπομπών Την Ταυτότητά Σας, Παρακαλώ (1999), Και το Ταξίδι Συνεχίζεται (2000) και 25ηΏρα (2002), στο πλαίσιο των οποίων σκιαγραφήθηκαν κορυφαίες στιγμές τής νεότερης Ελλάδας, μέσα από τα οράματα και τη δράση ορισμένων ξεχωριστών ιστορικών μορφών και διαπρεπών διανοουμένων. Συνεργάστηκε επίσης, με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζοντας ιδέες και πρόσωπα από τον κόσμο της διανόησης στο πλαίσιο των εκπομπών Εγχειρίδιο φιλοσοφίας (2001) και Λεξικό της Φιλοσοφίας (2002).
Από το 1993 έως το 2000 οργάνωσε στο Παλιό Πανεπιστήμιο, στην Πλάκα, επτά πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια: «Φάουστ: Η μαγεία της φιλοσοφίας – Η φιλοσοφία της μαγείας» (1993), «Γαλιλαίος Γαλιλέι: Αιρετικές φωνές» (1994), «Η εκδίκηση» (1996), «Η μοχθηρία του γέλιου» (1997), «Το αιώνιο θήλυ» (1998), «Ωδή στη νύχτα» (1999) και «Η αξία της φθοράς» (2000).
Δημήτρης Καμμένος
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1966.
Σπούδασε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, στο Τμήμα ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων. Εξειδικεύτηκε στα Οικονομικά και τη Στρατηγική Επικοινωνία στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, υπήρξε παντρεμένος στο παρελθόν και από το γάμο του έχει αποκτήσει μία κόρη. Kατέχει τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στον Όμιλο Εταιριών Think Bigα. Στο παρελθόν έχει διατελέσει εκτελεστικός διευθυντής της American Express και έχει συνεργαστεί σε μεγάλα χρηματοδοτικά έργα με διεθνείς τράπεζες.
Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Β’ Πειραιά στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Μάρκος Μπόλαρης
O Μάρκος Μπόλαρης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1958 και, μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ στο Σικάγο (Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση), ασχολήθηκε με τη δικηγορία.
Είναι παντρεμένος με τη συμβολαιογράφο Κυριακή Τζαμπαζίδου, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά, τα 5 φοιτητές. Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Σερρών και διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ενώ εκλέχτηκε και Νομαρχιακός Σύμβουλος Σερρών.
Εκλέγεται βουλευτής Σερρών από το 2004. Δραστηριοποιήθηκε στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Αποδήμου Ελληνισμού, καθώς και στις Ειδικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στις υποθέσεις Βατοπεδίου και Παυλίδη.
Μετείχε ενεργά στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και στις Επιτροπές Φιλίας με τα Κοινοβούλια της Φινλανδίας και Βουλγαρίας.
Εκλέχτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για την Παιδεία.
Εισηγήθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σειρά σημαντικών νομοθετημάτων, όπως «Θέματα προσωπικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις» (Ν. 3687/2008), «Ίδρυση και λειτουργία κολεγίων και άλλες διατάξεις» (Ν. 3696/2008) και «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (Αύγουστος 2009).
Ορίσθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Α. Παπανδρέου ως Πολιτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, ενώ συμμετείχε στον Επιτελικό Κύκλο «Κράτος – Πολίτης – Αυτοδιοίκηση». Μετά τις εκλογές του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με αρμοδιότητες την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, τις Γενικές Γραμματείες Εμπορίου – Καταναλωτή και την Ειδική Γραμματεία Εποπτείας της Αγοράς. Παραιτήθηκε από Υφυπουργός το Σεπτέμβριο του 2010 όταν αποδέχθηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να είναι Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ήταν πρόεδρος της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση των Γερμανικών υποβρυχίων. Τον Ιούνιο του 2011 ορίσθηκε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αρμοδιότητες την Κοινωνική Πρόνοια και την Ψυχική Υγεία.
Ευάγγελος Αποστόλου
Εξελέγη και διετέλεσε βουλευτής Εύβοιας του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (ΣΥΝ), την περίοδο 1996-2000. Ως βουλευτής ήταν μέλος δύο Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, των Οικονομικών και της Παραγωγής και Εμπορίου.
Εκλέχθηκε βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαϊου και της 17ης Ιουνίου 2012. Ως βουλευτής ήταν μέλος δύο Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.
Ως βουλευτής, επίσης, ήταν Συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στις Εθνικές εκλογές του 2015 που επανεκλέχθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (ΣΥΝ) από το 2004 έως το 2010 και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από το 1998 έως το 2013.
Ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας είχε το συντονισμό των θεμάτων Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του κόμματος και κατόπιν των θεμάτων Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής.
Έχει αρθρογραφήσει συχνά σε Κεντρικά και Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης Έλαβε μέρος στις Περιφερειακές Εκλογές του 2014 ως επικεφαλής της Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Η Στερεά σε νέα τροχιά», εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος και συμμετέχει ενεργά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.
Σία Αναγνωστοπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959.
Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και πτυχίο στην Τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό από το INALCO (Institut National des Langues Orientales) στο Παρίσι. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της πάνω στην Ιστορία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), επίσης στο Παρίσι.
Ήταν επί 9 χρόνια (1995-2004) καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Έχει διδάξει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, σε πολλά Πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και στην Αμερική ενώ διαθέτει μεγάλο συγγραφικό έργο. Γνωρίζει τρεις γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Τουρκικά.
Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο». Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των ΑΣΚΙ.
Αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή». Είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Ακαδημίας για την Ευρωπαϊκή Ιστορία που έχει συγκροτηθεί στο Παρίσι από το Transform! Europe.
Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις 17 Ιουλίου κατά τον ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Αναστάσιος Πετρόπουλος
Ο Τάσος Πετρόπουλος γεννήθηκε στα Κρέσταινα του νομού Ηλείας το 1960. Μετά την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο της Κρέσταινας, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και απασχολήθηκε στη Γενική Τράπεζα.
Τον Ιούλιο του του 1989 τοποθετήθηκε διευθυντής του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου εργασίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 1990.
Από το 1992 ασκεί μάχιμη δικηγορία, ειδικευόμενος κυρίως σε θέματα κοινωνικοασφαλιστικού και εργατικού δικαίου ενώ διετέλεσε και διαιτητής στον ΟΜΕΔ. Από το 2008 είναι διαχειριστής της δικηγορικής εταιρείας «Αναστάσιος Πετρόπουλος και Συνεργάτες».