Τον χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη δημοσιοποιεί σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter.
O Τσαγατάι Ερτζίγες, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ, δίνει χάρτη στον οποίο απεικονίζεται το σημείο που συμφώνησαν να κηρύξουν ΑΟΖ Τουρκία και Λιβύη, δίπλα ακριβώς από την Κρήτη.
Σύμφωνα με τον χάρτη:
-Από το σημείο Α έως Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011.
-Tο σημείο C-D-E αποτελεί τη διάμεση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Εδώ δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά η Τουρκία προβάλλει μόνο τις αξιώσεις της σε περίπτωση διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο.
-Και το σημείο E-F είναι τα όρια στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, δεξιά και νότια της Κρήτης.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki KS/MEB sınırları:
(A-B)2011 TC-KKTC Anlaşması
(C-D-E) – ana karalar arası ortay hat
(E-F)2019 – AnlaşmasıΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣTurkey’s CS/EEZ Outer Boundaries in the EastMed:
(A-B)2011 TR-TRNC Agr.
(C-D-E) Median line between & mainlands
(E-F) – Agreement pic.twitter.com/tSTXjucLU7— Çağatay Erciyes (@CErciyes) 2 Δεκεμβρίου 2019
Σκληρή απάντηση από την Αθήνα
Σκληρή απάντηση έδωσε στην Άγκυρα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως διά μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS -στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει- δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα» απάντησε ο κ. Γεννηματάς αναφορικά με τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που αμφισβητούσε την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο.
«Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» επεσήμανε για να προσθέσει:
«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών. Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών».
«Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη ”λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου» κατέληξε ο κ. Γεννηματάς.