«Ώστε ετοιμαζόμουν για “πειρατεία” στους ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών; Με εντυπωσιάζει η φαντασία των δυσφημιστών μου.» Αυτά και άλλα τουίταρε το βράδυ της Κυριακής ο Γιάνης Βαρουφάκης, διαψεύδοντας για άλλη μια φορά ισχυρισμούς των ΜΜΕ.
Σε επόμενο τιτίβισμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δίνει περισσότερες εξηγήσεις για τα περί υποκλοπής ΑΦΜ παραπέμποντας στις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη τελετή παραλαβής-παράδοσης του υπουργείου.
Τότε είχε πει για τα σχέδια που άφηνε πίσω του ως υπουργός:
Θ’ αναφερθώ πολύ σύντομα σε μερικά ζητήματα του Υπουργείου που ξεφεύγουν και υπερβαίνουν το θέμα της διαπραγμάτευσης, από την εμπειρία των προηγούμενων 5 μηνών.
• Μία από τις πολύ σημαντικές εξελισσόμενες διαδικασίες σε αυτό το Υπουργείο είναι η επιχείρηση του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών που στόχο έχει τον αλγοριθμικό έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων, σε αντιπαράθεση με τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρξει ένα σοβαρότατο πλήγμα στη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, θα υπάρξουν σημαντικά ευρήματα τα οποία θα μετατραπούν σε σημαντικά έσοδα, δημόσια έσοδα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα συνεχιστεί, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Τσακαλώτος θα προΐσταται σε αυτή τη διαδικασία η οποία έχει τόσο μεγάλη και οικονομική αλλά αν θέλετε και πολιτισμική σημασία για τον τόπο μας.
• Ένα δεύτερο ζητούμενο του Υπουργείου και της δουλειάς του Υπουργείου αυτούς τους μήνες αφορά τη διάρθρωση της φορολογικής διοίκησης. Το οργανόγραμμα του υπουργείου μας, το οποίο κληρονομήσαμε την 25η Ιανουαρίου, προβλέπει μια ημιαυτόνομη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αν θέλετε ένα καθεστώς το οποίο κατ’ εμέ είναι προβληματικό.
Και είναι προβληματικό γιατί αυτή η αυτονόμηση είναι εντός του Υπουργείου, σημαίνει ότι ο Υπουργός εισπράττει το πολιτικό κόστος χωρίς να έχει τις απαραίτητες δυνατότητες παρέμβασης που θα έπρεπε να έχει κάποιος που εισπράττει το πολιτικό κόστος.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το Υπουργείο και η Κυβέρνηση στο σύνολό της κατέθεσε πρόταση στους θεσμούς για τη δημιουργία μιας αυτοτελούς Αρχής Φόρων και Δασμών, έτσι ώστε υπό την αιγίδα, επίβλεψη και αν θέλετε διαχείριση, Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, η συλλογή των φορολογικών εσόδων να μην υπόκειται ούτε στην πολιτική αλλά ούτε και στην πελατειακή ή αν θέλετε επιχειρηματική επιρροή.
• Ένα τρίτο θέμα το οποίο έχουμε δρομολογήσει στο Υπουργείο, αφορά το φορολογικό καθεστώς νεόδμητων start ups επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης.
• Προχωρώ σε κάτι το οποίο ακούγεται τεχνοκρατικό αλλά δεν είναι. Έχει μεγάλη σημασία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις.
• Η δημόσια περιουσία: Υπάρχει, να σας θυμίσω, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας στο Υπουργείο. Στόχος της αναθεώρησης και αναδόμησης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, είναι αν θέλετε μεσοπρόθεσμος στόχος, είναι να ενταχθεί στη γενικότερη προσπάθεια για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός αναπτυξιακού φορέα που μπορεί κάλλιστα και πρέπει κάποια στιγμή να μετεξελιχθεί σε αναπτυξιακή Τράπεζα.
• Η αξιοποίηση του προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών: Ο εξορθολογισμός των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, το δίκαιο μισθολόγιο των Εφοριακών, το οποίο αποτελεί μια πληγή επειδή δεν είναι δίκαιο προς το παρόν, υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι εργάζονται με 700, 800 ευρώ και παρότι έχουν σημαντικές ικανότητες, πτυχία, έχουν προσφέρει ιδιαίτερα στη συλλογή φόρων, υπολείπονται οι μισθοί τους και η ανταμοιβή τους από το Ελληνικό Δημόσιο τόσο της προσφοράς που κάνουν στη συλλογή δημόσιων εσόδων όσο και σχετικά με τα έσοδα των υπολοίπων συναδέλφων τους.
• Μία άλλη πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών τους προηγούμενους μήνες ήταν σε συνδυασμό με τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και τον κ. Ρακιντζή συγκεκριμένα, να επεξεργαστούμε τον τρόπο με τον οποίο θ’ ανασυσταθούν τα Σώματα Οικονομικών Επιθεωρητών, έτσι ώστε η οικονομική επιθεώρηση να θεωρείται πλέον κάτι το δεδομένο σε όλα τα κλιμάκια του Ελληνικού Δημοσίου.
Εκφράζω τις καλύτερές μου ευχές στο σύντροφο και φίλο Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζοντας ότι αυτούς τους μήνες αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε, είναι αντί ν’ αναθεματίζουμε το σκοτάδι, ν’ ανάψουμε ένα μικρό κεράκι.
Διαβάστε επίσης:
Κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις για το «χάκινγκ» του Βαρουφάκη
Μάρδας: Μετά τα μέτρα θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τα capital controls
Ο «μεταξεταστέος» Βαρουφάκης και οι «7 ανακρίβειες» της Αυγής
Ετοιμάζει κίνημα o Βαρουφάκης