Στιγμές και εικόνες της 7ης Μαΐου έρχονται στη θύμηση των πολιτών, καθώς, όπως την επομένη των προηγούμενων εκλογών, έτσι και σήμερα ξεκινά ο πρώτος γύρος των διερευνητικών εντολών, με τον Σαμαρά να παραλαμβάνει την εντολή, αναζητώντας τη φόρμουλα για τον σχηματισμό πολιτικο-τεχνοκρατικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ορίζει το πρωτόκολλο, στις 10.00 το πρωί ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, ανακοίνωσε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Στις 11.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος θα τον ενημερώσει επίσημα για τα αποτελέσματα και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.

Με στόχο πλέον τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινά το μεσημέρι η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ο κ. Παπούλιας στις 12.30 θα καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά, για να του δώσει την πρώτη εντολή. Μισή ώρα νωρίτερα συνάντησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο. Τέλος, στις 14:00 το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά αρχίζει ο νέος κύκλος των διερευνητικών εντολών, αφού και το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, την ώρα που οι δανειστές και τα ξένα κέντρα πιέζουν για άμεση συγκρότηση κυβέρνησης, ώστε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις.

Το κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς θα το συγκροτούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά και θα υπάρχει πρόταση για στελέχωση και από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, όπως ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Στουρνάρας, που θα προέρχονται όχι μόνον από την Κεντροδεξιά, αλλά θα εκπροσωπούν και την ευρύτερη Αριστερά.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν κάνει λόγο για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Όμως, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης εν πολλοίς συνδυάζεται και με τις επιθυμίες, τους στόχους και τις επιδιώξεις και των εν δυνάμει κυβερνητικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς και των προέδρων τους, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.

«Κλειδί», λοιπόν, στο εγχείρημα αυτό, κατά τους ηγετικούς κύκλους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η Δημοκρατική Αριστερά.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα, το οποίο θα απαντηθεί στις αμέσως επόμενες ώρες, είναι το εάν και κατά πόσο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Ήδη έχει καταρρεύσει, πριν ακόμη διατυπωθεί, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ευρεία συμμαχική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμπράξει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ανώτερα στελέχη στην Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι οι κατ’ αρχήν θέσεις που κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αργά το βράδυ της Κυριακής περισσότερο αποσκοπούν στη διαμόρφωση πλαισίου διαπραγμάτευσης, παρά εκφράζουν τις πραγματικές προσδοκίες του κόμματος.

Tα ποσοστά των κομμάτων

Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκλογών

Χτυποκάρδια μέχρι τέλους. Κάποιοι χαμογέλασαν, κάποιοι πικράθηκαν, καθώς απώλεσαν την κοινοβουλευτική τους θέση. Ονόματα ηχηρά, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ, έμειναν εκτός της νέας επτακομματικής Βουλής… Οι αλλαγές του εκλογικού αποτελέσματος έφεραν ανακατανομές στις έδρες, με αποτέλεσμα ορισμένοι να μείνουν εκτός και κάποιοι άλλοι να επιστρέψουν στα έδρανα.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ, στην Α΄ Αθηνών δεν εκλέγεται ο Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ στο Ηράκλειο ο κ. Δεικτάκης δεν εκλέχθηκε καθώς μπήκε στη λίστα ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης από τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Tο ΠΑΣΟΚ έχασε μία έδρα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ως εκ τούτου μένει εκτός Βουλής η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά. Εκτός Βουλής και οι Μιχάλης Καρχιμάκης και Μ. Όθωνας, Ά. Διαμαντοπούλου, Δ. Λιντζέρης, Ελπίδα Παντελάκη από το ΚΚΕ, ενώ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν εξελέγησαν ο Γιάννης Μανώλης, ο Χρήστος Ζώης και ο Παύλος Κοντογιαννίδης. Από μακριά θα βλέπουν το Κοινοβούλιο επίσης οι Νάντια Γιαννακοπούλου (Μεσσηνία), Βασίλης Ιωάννου (Πρέβεζα), Χάρης Τσιόκας (Β’ Θεσσαλονίκης), Νικόλαος Σαμαράς (Φλώρινα) και Γιώργος Οικονόμου (Τρίκαλα).

Αντίθετα στα έδρανα επιστρέφουν ο Νίκος Σηφουνάκης (Λέσβου), η Άντζελα Γκερέκου (Κέρκυρας) και ο Π. Ρήγας (Κυκλάδων).

Πώς διαμορφώθηκε ο χάρτης

Πατήστε εδώ και δείτε αναλυτικά ποιοι μένουν και ποιοι αποχωρούν από τη Βουλή

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης