Συντονιστείτε στο zougla radio

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από ζυμώσεις και παρεμβάσεις, με επίκεντρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κλείστηκε τελικά η αναμενόμενη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να ενεργοποιηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στις ζυμώσεις εντός ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έλαβαν χώρα την Τρίτη και το πρωί της Τετάρτης συμμετείχαν ενεργά ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Νίκος Αθανασάκης αλλά και άλλοι παράγοντες σε δευτερεύοντα ρόλο.

Επί της ουσίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέβαλε τις απόψεις του, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και κυβερνητικές πηγές, με τέτοιο τρόπο, ώστε να «καούν» υποψηφιότητες όπως αυτή του Λουκά Παπαδήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ήταν εξαρχής ξεκάθαρο πως δεν την απασχολούσε το όνομα του πρωθυπουργού. Για τη Συγγρού, το μοναδικό προαπαιτούμενο για τη συγκατάθεσή της σε κυβερνητικό σχήμα ήταν η αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου και η μη ενεργή εμπλοκή κοινοβουλευτικών στελεχών της Ν.Δ. στη νέα κυβέρνηση.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε ένα νέο πρόσωπο, τον νομικό Βασίλειο Σκουρή, του οποίου η υποψηφιότητα, ωστόσο, ήταν βραχεία διάρκειας. Αργά το μεσημέρι επανήλθε στο προσκήνιο το όνομα του Φίλιππου Πετσάλνικου για την πρωθυπουργία.

Στο μεταξύ και ο Απόστολος Κακλαμάνης ομολόγησε πως έπαιξε ή εξακολουθεί να παίζει και το δικό του όνομα. Αργότερα επανήλθε με ένταση και το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου ως τελική επιλογή πρωθυπουργού για τη νέα κυβέρνηση.

Το θρίλερ συνεχίστηκε και μετά την επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία έχει οριστεί για τις 17:00 η συνάντηση μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Γ. Παπανδρέου.

H εμπλοκή

Η ενδοπασοκική εμπλοκή που προέκυψε αργά το βράδυ της Τρίτης είχε σαν πρωταγωνιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο και κομπάρσους τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Απόστολο Κακλαμάνη και τον Νίκο Αθανασάκη.

Ο σημερινός υπουργός Οικονομικός φέρεται να έθεσε πολιτικό ζήτημα ως προς την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου για το αξίωμα του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί επί της ουσίας και μέχρι νεωτέρας αυτή η υποψηφιότητα.

Ένα νέο πρόσωπο που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή των δολοπλοκιών που παραπέμπουν στο Βυζάντιο είναι αυτό του νομικού Βασίλειου Σκουρή, προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, γερμανομαθούς και καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος δύο φορές διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών.

Το μεταμεσονύκτιο θρίλερ

Ύστερα από ένα 24ωρο, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε «κλειδώσει» το όνομα του πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης, το οποίο -κατά τα φαινόμενα- ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος, αιφνιδίως τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη προέκυψε μείζον ζήτημα, όπως φαίνεται, εντός του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από τη Βουλή μετά τις 24:00 και αφού πρώτα είχε μακρά σύσκεψη μετά του κ. Απόστολου Κακλαμάνη και του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου.

Εξ όσων διέρρευσαν στους διαδρόμους της Βουλής, είχε ήδη τεθεί ζήτημα Παπαδήμου και ορισμένες πλευρές διερωτήθηκαν εάν το πρόβλημα προήρχετο εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το στοιχείο που είχε καθυστερήσει τον σχηματισμό της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, αφορούσε στις απαιτήσεις του κ. Παπαδήμου. Ο κ. Παπαδήμος ζητούσε να έχει άποψη επί του σχηματισμού της κυβέρνησής του αλλά και να επιλέξει το οικονομικό του επιτελείο. Ταυτόχρονα, απαιτούσε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση πολιτικά ισχυρή. Παράλληλα, έθετε εκ των πραγμάτων και ένα ζήτημα για τα χρονικά περιθώρια της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Κατά τον κ. Παπαδήμο, η θητεία της κυβέρνησής του θα έπρεπε να ξεπερνά τα στενά περιθώρια της 19ης Φεβρουαρίου, οπότε, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, θα διεξάγονταν εθνικές εκλογές.

Για το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης είχαν ακουστεί τα ονόματα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, εκπροσώπου της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ., με τον οποίο είχε μακρά συνομιλία το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή. Συμπληρωματικά ακουγόταν το όνομα του Τάσου Γιαννίτση, πρώην υπουργού του Κώστα Σημίτη, καθώς και του κ. Ράπανου, προέδρου της Εθνικής Τραπέζης.

Η επιλογή ενός νέου οικονομικού επιτελείου προϋπέθετε πως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα αναλάμβανε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, αλλά θα περιοριζόταν στον ρόλο του Αντιπροέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός είναι και ο λόγος της μακράς συνομιλίας που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον Απόστολο Κακλαμάνη, συνομιλία η οποία διήρκεσε πάνω από μία ώρα στη Βουλή και που προκάλεσε διάφορες ερμηνείες.

Η μία ερμηνεία είχε να κάνει με την οργή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αναχωρώντας δήλωσε «εγώ τώρα πάω να κοιμηθώ…», και η δεύτερη ερμηνεία αφορούσε στο ενδεχόμενο να έχει γίνει πρόταση στον κ. Κακλαμάνη να αναλάβει χρέη πρωθυπουργού. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι περισσότερο ευσταθεί η πρώτη ερμηνεία και κατά πολύ λιγότερο η δεύτερη.

Ωστόσο, ο κ. Κακλαμάνης, ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι, για το εάν δηλαδή του έχει γίνει η ερώτηση και έκλεισε η συζήτηση με τους δημοσιογράφους με ένα αόριστο «θα τα πούμε…».

Το σκηνικό άλλαξε άρδην, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν -όπως φαίνεται- ορισμένοι παράγοντες επανήλθαν στο όνομα του Λουκά Παπαδήμου, με αποτέλεσμα να ξαναρχίσει η διαδικασία από εκεί που ξεκίνησε.

Παρατηρητές που βρέθηκαν στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Τρίτης σχολίαζαν με νόημα «και ξαφνικά μας προέκυψε Πετσάλνικος…», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εμπλοκή που σημειώθηκε ήταν μείζονος σημασίας.

Διαψεύδει ο Βενιζέλος

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την Τετάρτη το πρωί την ακόλουθη δήλωση:

«Επειδή παρακολουθώ μία δημοσιογραφική “φούσκα” των τελευταίων ημερών και ωρών να εξελίσσεται σε προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μέγιστη απρέπεια, θέλω να τονίσω τα εξής:

Είναι γνωστό ότι, όταν τον Ιούνιο πιεζόμουν να αναλάβω τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών, είχα αντιπροτείνει να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, που αρνήθηκε. Στη θέση του υπουργού Οικονομικών δεν βρίσκομαι επειδή το επεδίωξα, αλλά ως πράξη εθνικού καθήκοντος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης