Η άρρηκτη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά σε ανώτατο επίπεδο με την παρουσία των προέδρων των τριών χωρών στην έναρξη των εκδηλώσεων του προγράμματος Νόστος, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, αναχωρώντας από την Αλεξάνδρεια. Ταυτόχρονα επισήμανε πως η παρουσία των Προέδρων Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλου, Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έστειλε και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλον τον κόσμο: «Το μήνυμα της ήπιας δύναμης, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος. Μήνυμα που δεν εκπέμπεται με την ισχύ των όπλων, αλλά με την ισχύ που προκύπτει από τον διάλογο των πολιτισμών και των θρησκειών, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει διάλογος παύουν και οι συγκρούσεις».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Νόστος, είπε ότι ξεκίνησε πολύ εντυπωσιακά στην Αλεξάνδρεια και σημείωσε πως μπήκαν οι πιο γερές βάσεις για μια παραγωγική και επωφελή συνεργασία των απανταχού ομογενών των τριών χωρών. «Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι οι τρεις χώρες μας αυτόν τον διάλογο θέλουμε, συνεχίζοντας από κοινού να δείχνουμε όλα τα θετικά της συνεργασίας του πνεύματος» προσέθεσε ο κ. Κουίκ.
Υπενθύμισε ότι μαζί με τους ομολόγους του, την Αιγύπτια υπουργό Ναμπίλα Μάκραμ και τον Κύπριο προεδρικό επίτροπο Φώτη Φωτίου, περίπου πριν από ένα χρόνο ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το πρόγραμμα «Νόστος», το οποίο τελικά τέθηκε και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αιγύπτου. «Χάρηκα ιδιαίτερα που είδα 120 Αιγυπτιώτες Ελλάδας και Κύπρου, να είναι προσκεκλημένοι της Αιγύπτου, σε ένα πρόγραμμα συνυφασμένο με τη νοσταλγία και την επιστροφή, στον τόπο απ΄ όπου οι ίδιοι ή οι γονείς τους έφυγαν τόσο ξαφνικά με τα γεγονότα της δεκαετίας του ’50, ώστε να περπατήσουν στις παλιές τους γειτονιές και να γνωρίσουν τη σύγχρονη Αίγυπτο» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Χαρακτήρισε μάλιστα υποδειγματική την προετοιμασία της έναρξης του προγράμματος Νόστος από την Αιγύπτια ομόλογό του και του επιτελείου της, ευχαριστώντας την προσωπικά και προσέθεσε πως συμφώνησαν να πάρει διεθνείς διαστάσεις.
Η επόμενη εκδήλωση του προγράμματος θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, όπου οι τρεις χώρες έχουν μεγάλες ομογενειακές κοινότητες.
Στο μεσοδιάστημα, όπως ανέφερε ο κ. Κουίκ, οι τρεις χώρες θα συνεργαστούν και σε προγράμματα που θα αφορούν ομογένειές τους στις υποσαχάριες αφρικανικές χώρες. «Εκεί όπου έχουν ιδιαίτερη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ιεραποστολές του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής», επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Εκμυστηρεύτηκε πως προσωπικά ο Πρόεδρος Σίσι, στη διμερή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο, και στην οποία ήταν ο ίδιος «παρών», του υποσχέθηκε ότι από την πλευρά του θα έχουν όλη τη δυνατή βοήθεια σε κάθε τους πρωτοβουλία.
Επίσης, ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο για το παράσημο του Ανώτατου Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα που απένειμε και στους τρεις ομολόγους που σχεδίασαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα Νόστος.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για τη συνέχεια του προγράμματος Νόστος, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία αρχές Ιουνίου.
Σημειώνεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού, πως με την ευκαιρία του επίσημου ταξιδιού του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Αλεξάνδρεια, ο Τ. Κουίκ τον συνόδευσε σε όλες τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην ελληνική κοινότητα, στο Πατριαρχείο, στο μουσείο – σπίτι του Καβάφη και στο χώρο των ανασκαφών των Κήπων των Πτολεμαίων που διενεργεί η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα.