Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Ευρωπαίων εταίρων στις Βρυξέλλες.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας, υποστηρίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφώνησε με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών στη σύνταξη ενός κοινού ανακοινωθέντος το οποίο μάλιστα «υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης»Οι Financial Times κάνουν λόγο για «παρασκήνιο» στη χθεσινή συνεδρίαση, παρουσιάζοντας παράλληλα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο φέρονται να κατέληξαν οι δύο πλευρές, που όμως απορρίφθηκε σχεδόν την τελευταία στιγμή από την Ελλάδα, όπως αναφέρουν, έπειτα από τηλεφώνημα του Γιάνη Βαρουφάκη στον Αλέξη Τσίπρα.
Το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας, υποστηρίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφώνησε με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών στη σύνταξη ενός κοινού ανακοινωθέντος το οποίο μάλιστα «υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης». Ο κ. Βαρουφάκης πάντως φέρεται να διαψεύδει ότι συμφώνησε κάνοντας λόγο για «διαρροές αμφιβόλου ποιότητος».
Σύμφωνα με τους FT, μετά τη συμφωνία, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλοι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση φέρονται να αποχώρησαν. Όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης την τελευταία στιγμή τηλεφώνησε στην Αθήνα για να ενημερώσει για την εξέλιξη αυτή, όμως αξιωματούχοι της κυβέρνησης άσκησαν βέτο στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα το Eurogroup έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup προέβη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».
«Στο εν λόγω ανακοινωθέν υπάρχει η λέξη ‘γέφυρα’ κάτι που ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, όμως όχι με την έννοια που της αποδίδει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης» αναφέρουν οι FT.
«Όμως το κοινό ανακοινωθέν δεν έμελλε να εκδοθεί. Παραμένει ένα ακόμη τεχνούργημα του ελληνικού δράματος» καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.
Σημειώνεται ότι σε πρωινές του δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι η διατύπωση «παράταση του μνημονίου» στο κοινό ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας και οδήγησε τελικά σε ματαίωση της έκδοσής του.
«Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή σε μια παλιά πολιτική. Ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσαν αμέσως τον πρωθυπουργό ως οφείλουν εκφράζοντας και οι δύο τις αντιρρήσεις τους για το κοινό ανακοινωθέν, ενώ αρνητική ήταν και η απάντηση του κ. Τσίπρα» είπε.
Tι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις χθεσινές διαπραγματεύσεις
Διχογνωμία και απόκλιση απόψεων προκαλούν οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, έπειτα και από τη χθεσινή έκβαση των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο έκτακτο Eurogroup, κατά το οποίο δεν επετεύχθη συμφωνία και δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.
Διχογνωμία και απόκλιση απόψεων προκαλούν οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, έπειτα και από τη χθεσινή έκβαση των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο έκτακτο EurogroupΠρωτοσέλιδα άρθρα των διεθνών μέσων ενημέρωσης σχολιάζουν ποικιλοτρόπως τις συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Μερικά εξ αυτών, κάνουν λόγο για αδιέξοδο, την ώρα που το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας λήγει στο τέλος του μήνα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας στην χώρα μας.
Λιγότερα μέσα, σχολιάζουν πως υπάρχει ακόμη χρόνος για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, ενώ παράλληλα, δίνουν έμφαση στις χθεσινές μαζικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Περιφέρειας.
Σε άρθρο του σχετικά με το χθεσινό Eurogroup το βρετανικό BBC κάνει εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περί μιας εποικοδομητικής συζήτησης που υπήρξε χθες και επικαλούμενο δηλώσεις στελεχών της ευρωζώνης τονίζει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας. Το BBC αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το 30% του προγράμματος στήριξης και προτείνει ένα νέο πλάνο 10 σημείων. Από την άλλη, «οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν στην τήρηση του υπάρχοντος προγράμματος» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.
To Bloomberg, εκτιμά ότι η Ευρώπη πολύ σύντομα θα κληθεί να λάβει σκληρές αποφάσεις, έπειτα από το ναυάγιο των χθεσινών διαπραγματεύσεων, την ώρα που το πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα εκπνέει και το ενδεχόμενο Grexit είναι ανοικτό εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση.
Για «ελληνικό δράμα» κάνει λόγο το αμερικανικό CNBC, αναφέροντας την αδυναμία σύγκλισης στο χθεσινό Eurogroup. Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα «μαχαίρια» με τους Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι επιμένουν ότι η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα. «Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και εις βάρος των διαπραγματεύσεων» σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο και εκτιμά ότι το Grexit, μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό σενάριο.
Οι New York Times, σχολιάζουν πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεν κατάφεραν να κλείσουν το χάσμα απόψεων που υπάρχει μεταξύ τους όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα. Οι NYT χαρακτηρίζουν τον Γιάνη Βαρουφάκη ως έναν μαχητικό πολιτικό και αναφέρονται στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ περί ανάγκης εξεύρεσης μιας πολιτικής απόφασης, κοινώς αποδεκτής. «Για να πετύχουν τον στόχο τους για ένα κοινό ανακοινωθέν πρέπει να υπάρξουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις» λένε οι ΝΥΤ, οι οποίοι αναφέρονται ακόμη στη χθεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος όπου «χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά των μέτρων λιτότητας».
Οι Financial Times γράφουν πως η πρώτη απόπειρα επίτευξης συμφωνίας έπεσε στο κενό, την ώρα που οι δύο πλευρές «απέτυχαν ακόμη και στο να συμφωνήσουν πώς θα σημειώσουν πρόοδο οι διαπραγματεύσεις». «Παρόλο που δεν υπήρξε τελική συμφωνία επί των ελληνικών προτάσεων, στελέχη της ευρωζώνης εξέφραζαν την αισιοδοξία πως τελικά θα βρεθεί προσεχώς ένας οδικός χάρτης για την άρση του αδιεξόδου», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα.
Σκληρότερη στάση τηρεί η γαλλική Les Echos η οποία τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν κανένα περιθώριο λάθους στο ζήτημα της Ελλάδος.
«Πρέπει να αφήσουμε την ΕΚΤ να αποφασίσει αν η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει ή όχι στη ζώνη του ευρώ» αναφέρει άρθρο άποψης που φιλοξενείται στην Les Echos, το οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει πως σήμερα «αντιμετωπίζουμε δύο κρίσεις, αυτή της Ελλάδα και της Ουκρανίας, οι οποίες είναι από τις πιο επικίνδυνες για τη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι έχει αρχίσει μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Eurogroup».
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι στην Ελλάδα δεν έχουν εφαρμοστεί ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις «όσον αφορά την καταβολή των φόρων, πελατειακές σχέσεις». Η Ελλάδα θέλει να «ακυρώσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις και μέρος του χρέους της, αλλά χωρίς το πρόγραμμα, η τρόικα δεν θα καταβάλει την τελευταία δόση της οικονομικής βοήθειας. Η Ελλάδα γνωρίζει ότι χρειάζεται μια προσωρινή χρηματοδότηση ώστε να υπάρξει χρόνος για να διαπραγματευτούν… Σε τελευταία ανάλυση η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι πολύ πιθανή» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Για σοβαρή εμπλοκή κάνει λόγο η ελληνική έκδοση της γερμανικής Deutsche Welle λέγοντας ότι οι Γερμανοί ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες δίνουν στοιχεία-θρίλερ στις διαπραγματεύσεις του χθεσινού Eurogroup.
Όπως μεταδίδουν οι Γερμανοί ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες μέχρι σε ένα χρονικό σημείο αργά το βράδυ φαινόταν ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων είχε πάρει θετική κατεύθυνση, υπήρχαν σημάδια προόδου και ότι μετά την έκθεση των ελληνικών θέσεων και προτάσεων θα έβγαινε ένα κοινό ανακοινωθέν. Το κοινό ανακοινωθέν θα περιελάμβανε δύο βασικά σημεία: ότι η Ελλάδα και η ΕΕ επιθυμούν να συνεργαστούν και ότι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από τους δανειστές και την Ελλάδα, θα προχωρούσε σε μια λεγόμενη «τεχνική διαπραγμάτευση» για το επόμενο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Σύμφωνα με τη γερμανική εκδοχή τα πράγματα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφυγε για το Βερολίνο με την πεποίθηση ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Λίγο αργότερα ωστόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να κάνει πίσω και να ανακαλεί. Οι Γερμανοί ανταποκριτές επικαλούνται πηγές από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, που αναφέρουν ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν γενικόλογος στις θέσεις του, ότι επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που έφερε το μνημόνιο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει εναλλακτικές κοστολογημένες προτάσεις. Εκείνο που παραξένεψε και ενόχλησε τους ομολόγους του κ. Βαρουφάκη ήταν ότι δεν έδωσε γραπτώς τις θέσεις του, αλλά ότι τις εξέθεσε μόνο προφορικά.
Το κλίμα στο Eurogroup, όπως το περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, ήταν από πολύ συγκρατημένο μέχρι και εχθρικό για την Ελλάδα. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών επέμεναν ότι υπάρχουν συμφωνίες που θα πρέπει να τηρηθούν μέχρι τέλους.
Χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς – Γιεργκ Σέλινγκ υπογράμμισε ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να ακυρώσει υπάρχουσες συμφωνίες, ενώ ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμενε στις γνωστές «κόκκινες γραμμές» του Βερολίνου, δηλαδή διαπραγμάτευση εντός του συμφωνημένου πλαισίου λέγοντας ότι «κάθε χώρα είναι εντελώς ελεύθερη να κάνει αυτό που θέλει, αλλά έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα ή θα το φέρουμε μέχρι τέλους σε πέρας ή δεν θα υπάρχει πρόγραμμα».
Διαβάστε επίσης:
Σακελλαρίδης: Η διατύπωση οδήγησε στην ματαίωση του κοινού ανακοινωθέντος