Οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές μονοπωλούν το ενδιαφέρον του σημερινού Τύπου στο εξωτερικό, στον απόηχο της συνεδρίασης του χθεσινού Eurogroup και εν αναμονή του αυριανού.
Ενδιαφέρον είναι το δημοσίευμα του Blοomberg για το «παρασκήνιο» του Eurogroup και τη συζήτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη ΒαρουφάκηΤα περισσότερα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα κάνουν λόγο για μια «κρίσιμη καμπή» στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, τονίζοντας πως οι σχέσεις της χώρας με τους Ευρωπαίους πιστωτές δεν είναι ιδανικές -μάλλον το αντίθετο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα του Blοomberg για το «παρασκήνιο» του Eurogroup και τη συζήτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, προκειμένου ο δεύτερος να αποδεχθεί την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα.
Bloomberg: Η συνομιλία Ντράγκι-Βαρουφάκη για τους εκπροσώπους των θεσμών
Συζήτηση για την επιστροφή ή όχι των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα είχαν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με το Bloomberg. Στη συζήτηση που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντράγκι επέμεινε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής θα πρέπει να δεχθεί τη βοήθεια των εκπροσώπων της Ευρωζώνης. Επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, τους οποίους δεν κατονομάζει, το Bloomberg παραθέτει τη συζήτηση που είχαν Ντράγκι και Βαρουφάκης:
«Μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα;» φέρεται να ρώτησε ο κ. Ντράγκι, με τον Έλληνα υπουργό να απαντά καταφατικά.
«Την Τετάρτη;» ρώτησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Ναι, την Τετάρτη» απάντησε ο Γ. Βαρουφάκης.
Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος απέδωσε την ανάγκη επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στη βεβαιότητα που πρέπει να έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι σχετικά με τα λογιστικά στοιχεία της Ελλάδας.
«Χωρίς πρόσβαση στα λογιστικά στοιχεία, δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Η προκλητική Ελλάδα στα μαχαίρια με τους πιστωτές της»
Πυρά κατά της Αθήνας εξαπολύει ο βρετανικός-συντηρητικός «Telegraph», ο οποίος αναφέρεται στα εκατέρωθεν «τελεσίγραφα» Ελλάδας και δανειστών. Η εφημερίδα κρίνει ως προκλητική τη στάση της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει οδηγήσει σε πολύ «κρίσιμο στάδιο» τις σχέσεις της με τους πιστωτές. «Οι προκλητικές φωνές της Ελλάδας γίνονται ολοένα και πιο ηχηρές» σημειώνει ο «Telegraph».
Reuters: «Οι Ευρωπαίοι ζητούν να σταματήσει η κατασπατάληση χρόνου»
Σε εκτενές δημοσίευμα, το Reuters τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν από την Ελλάδα να σταματήσει να σπαταλά χρόνο και να ξεκινήσουν άμεσα οι τεχνικές συζητήσεις επί των μεταρρυθμίσεων.
Με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, θα ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης.
Επικριτικά τα γερμανικά ΜΜΕ
Ιδιαίτερα καυστικά είναι τα σχόλια του γερμανικού Τύπου σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του «Der Spiegel»: «Η υπομονή έναντι της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί» σχολιάζει το περιοδικό, προσθέτοντας πως η «ευρωπαϊκή οργή έναντι της Ελλάδας είναι έκδηλη». Όπως σημειώνει, «η υπομονή των εταίρων έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Βαρουφάκη ειδικότερα έχει εξαντληθεί. Και όλα αυτά την ώρα που ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα».
Η κριτική που ασκείται επικεντρώνεται κυρίως σε δύο σημεία: αφενός εκτιμάται ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, συγκεκριμένα γίνεται λόγος για δύο «χαμένες εβδομάδες», και αφετέρου στις απειλές που διατυπώθηκαν από την ελληνική πλευρά τις τελευταίες μέρες περί κύματος προσφύγων που μπορεί να φθάσει στο Βερολίνο.
Για το συγκεκριμένο θέμα η «Stuttgarter Nachrichten» κάνει λόγο για «εκβιαστικές απειλές».
«Σίγουρη η επιστροφή της τρόικας»
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν εκτενώς και την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στη χώρα μας. Πολλοί είναι οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως «η Ελλάδα διαπραγματεύεται και πάλι με την τρόικα» μιλώντας για «ντε φάκτο επιστροφή της τρόικας».
Όπως αναφέρουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τις έως τώρα προτάσεις που έθεσε στο τραπέζι η ελληνική πλευρά. Αυτό διότι ζητούν επίμονα «νούμερα» και στοιχεία για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Μιλώντας στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άντι Ρίνε εξέφρασε την άποψη ότι «ούτε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει στην πραγματικότητα το ακριβές ύψος των χρηματοδοτικών της αναγκών».
Ο ίδιος απέρριψε, πάντως, το ενδεχόμενο έστω και μερικής εκταμίευσης των δόσεων προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει τον έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.
BBC: «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει»
Το βρετανικό BBC μεταδίδει ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε την Ελλάδα «να σταματήσει να σπαταλά χρόνο και να δεσμευθεί σε σοβαρές συζητήσεις για μεταρρυθμίσεις».
«Οι Ευρωπαίοι πιστωτές επιθυμούν να εγκρίνουν έναν λεπτομερή κατάλογο των μεταρρυθμίσεων πριν να απελευθερώσουν τυχόν δάνεια προς την Ελλάδα… Όμως η ελληνική πλευρά έχει σκιαγραφήσει μόνο ένα ευρύ φάσμα επικείμενων αλλαγών» καταλήγει το βρετανικό δίκτυο.
Διαβάστε επίσης: