Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης – Κατερίνα Νινιού

Στα έδρανα και στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είχε την ευκαιρία να βρεθεί το zougla.gr και να συνομιλήσει με τους Έλληνες ευρωβουλευτές των περισσότερων κομμάτων, ενώ διανύουμε τις κρίσιμες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων προκειμένου να βρεθεί τελική λύση για την κρίση χρέους.

Οι ευρωβουλευτές, σε αποκλειστικές συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν, τοποθετήθηκαν σε μια σειρά ζητημάτων με τα οποία ασχολούνται κατά τη διάρκεια της θητείας τους στις Βρυξέλλες, καθώς και για το «μεγάλο στοίχημα» που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη: τις εξελίξεις και τις προϋποθέσεις για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη…

Κώστας Χρυσόγονος, ΣΥΡΙΖΑ: «Αν επέλθει ρήξη, θα πρέπει να γίνει με σχέδιο»



​«Τα προτεινόμενα μέτρα των δανειστών θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και φοβάμαι ότι θα οδηγήσουν σε πρόβλημα επιβίωσης πάρα πολύ κόσμο» Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος επανέλαβε στον φακό του zougla.gr μια θέση η οποία προκάλεσε αίσθηση στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου: «Τα προτεινόμενα μέτρα των δανειστών θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και φοβάμαι ότι θα οδηγήσουν σε πρόβλημα επιβίωσης πάρα πολύ κόσμο – και υποτίθεται ότι θεωρούν ως αντίμετρο για αυτή την κατάσταση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ».

«Παράλληλα, ο αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα κ. Μοσκοβισί, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, προάσπισε τον χαμηλό ΦΠΑ στα γαλλικά εστιατόρια ως μέτρο τόνωσης του τουρισμού, και τώρα απαιτεί από τα ελληνικά εστιατόρια να εκτοξευθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση! Οι εταίροι μας ακολουθούν άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά» σχολίασε δηκτικά ο κ. Χρυσόγονος. 

«Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, θα έλεγα και έλλειμμα συλλογικής ταυτότητας των ευρωπαϊκών κοινωνιών, και δυστυχώς ισχυροποιείται αυτό. Ακόμη και αίσθημα αντιπαλότητας των ευρωπαϊκών ταυτοτήτων. Υπάρχει η εντύπωση στις χώρες με πιο μικρό βασικό μισθό από μας ότι καλούνται να πληρώσουν αυτοί για να ανέβει το βιοτικό επίπεδο μιας χώρας πιο πλούσιας από τη δική τους, ενώ η αλήθεια είναι ότι πληρώνουν για να διασωθούν οι γερμανικές τράπεζες και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται σε δεινή θέση» εξηγεί ο ίδιος. «Αυτοί που επωφελούνται από όλα αυτά είναι οι ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης, οι οποίες ουσιαστικά εξάγουν ανεργία και ύφεση στις χώρες του Νότου. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει, με αναδόμηση της ευρωζώνης και κοινωνική αναδιανομή προς τα κάτω.»

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις, ο Κώστας Χρυσόγονος αναφέρθηκε στην πιθανότητα της ρήξης: «Για να επέλθει ρήξη, θα πρέπει να υπάρχει σοβαρό σχέδιο και έξωθεν στήριξη. Αν η ρήξη γίνει πραγματικότητα και δεν υπάρχει σχεδιασμός και στήριξη από κάποια άλλη πηγή, τότε μπορεί να δημιουργηθεί χάος, αλλά ακόμα και να ξαναβρεθούμε εντός ευρωζώνης υπό χειρότερους όρους από ό,τι τώρα. Φοβάμαι επίσης ότι σε περίπτωση εξόδου η ΕΕ θα έχει κάθε λόγο να παραδειγματίσει άλλους επίδοξους μιμητές αυτής της κίνησης και να μη μας βοηθήσει καθόλου να αντεπεξέλθουμε σε ό,τι επακολουθήσει. Αν η ρήξη αποτελεί επιλογή, θα πρέπει να ξέρουμε πώς, πότε και υπό ποιους όρους θα γίνει αυτό. Υπενθυμίζω όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντολή για ρήξη».

Μανώλης Κεφαλογιάννης, Νέα Δημοκρατία: «Θα πρέπει να επανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία αποφεύγοντας τους λαϊκισμούς»



​«Το ότι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση μέτρα είναι κατάντια, διότι οι άλλες χώρες που επίσης είχαν μνημόνιο βγήκαν στις αγορές από μόνες τους και δεν χρειάστηκε να διαπραγματευτούν μέτρα, αλλά στόχους»Ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης κρίνει ότι «αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για την ιστορία της».

«Η τεχνητή ευημερία τελείωσε και μας ήρθε ο λογαριασμός. Μας στηρίζουν όμως σημαντικοί θεσμοί. Αρκεί η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες και τις παρωχημένες ρητορείες, να εγκαταλείψει τον λαϊκισμό, που αυτός μας έφερε μέχρι εδώ. Θα πρέπει να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική που μόνο προσανατολισμό μπορεί να έχει την Ευρώπη. Να δούμε επιτέλους τα του οίκου μας και να νοικοκυρευτούμε. Οι ανοησίες, ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία ή ακόμη και το Ιράν και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, θα πρέπει να σταματήσουν.» 

Ποια θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη πολιτική; «Θα πρέπει να επανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία μακριά από αυτούς τους λαϊκισμούς. Να τους πείσουμε να εμπιστευτούν τα ομόλογά μας. Τι μας λένε οι Ευρωπαίοι; Μας λένε, μπορούμε να σας εμπιστευθούμε, να διαγράψουμε τα παλιά λάθη και να διασφαλίσουμε ότι αν σας βοηθήσουμε δεν θα ζητάτε δανεικά και στο μέλλον; Μας δανείζουν με ελάχιστα επιτόκια. Αυτά τα απλά πράγματα γιατί δεν μπορεί να τα καταλάβει η κυβέρνηση» αναρωτιέται ο ευρωβουλευτής.

Σχετικά με την κριτική που ασκείται στο κόμμα του για την περίοδο της διακυβέρνησης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αναφέρει: «Αυτά που μας λένε, ότι εμείς δεν διαπραγματευτήκαμε, είναι ανούσιοι αφορισμοί. Θα παρατηρείτε ότι βρίζουμε αυτούς που μας βοηθούν έμπρακτα με χρήματα και όχι αυτούς που μας βοηθούν… στα λόγια, όπως οι Αμερικάνοι και οι Άγγλοι. Το ότι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση μέτρα είναι κατάντια, διότι οι άλλες χώρες που επίσης είχαν μνημόνιο βγήκαν στις αγορές από μόνες τους και δεν χρειάστηκε να διαπραγματευτούν μέτρα, αλλά στόχους. Ο λαϊκισμός και οι γραφικοί εξαφανίζονται στην Ευρώπη, δυστυχώς στην Ελλάδα επιβραβεύονται».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο ευρωβουλευτής, που συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή, τόνισε ότι «ακόμη η γείτων δεν πληροί μια σειρά σημαντικών υποχρεώσεων για την ένταξή της», προσθέτοντας ότι τα πολιτικά οφέλη από την ΕΕ για μια χώρα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα οικονομικά.

Δημήτρης Παπαδημούλης, ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται»

​«Τώρα είναι η ώρα του ρεαλισμού. Ο Τσίπρας δείχνει ρεαλιστής, έτσι πρέπει να είναι και οι εταίροι»Ερωτηθείς για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν τόσο από την πλευρά την Ελλάδας όσο και από την πλευρά των εταίρων ώστε να επιτευχθεί μια επωφελής συμφωνία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε πως «το βασικό βήμα που πρέπει να γίνει είναι ένας διάλογος ειλικρινής χωρίς εκβιασμούς, από καμία πλευρά, η Ελλάδα δεν εκβιάζει κανέναν αλλά και δεν εκβιάζεται. Τώρα πια είμαστε αρκετά κοντά και χρειάζεται πολιτική βούληση και ειλικρίνεια και από τις δύο πλευρές για μια κοινά αποδεκτή λύση. Το κόστος μιας μη συμφωνίας είναι πολύ μεγάλο για όλους και γι’ αυτό πιστεύω ότι θα έχουμε λύση».

«Τώρα είναι η ώρα του ρεαλισμού. Ο Τσίπρας δείχνει ρεαλιστής, έτσι πρέπει να είναι και οι εταίροι. Αυτή την ώρα η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός επιδιώκουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε μια τέλεια συμφωνία, προσπαθούμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή στις δεδομένες συνθήκες» συμπλήρωσε.

Γιώργος Κύρτσος, Νέα Δημοκρατία: «Το μνημόνιο δεν το παρακάμπτεις, το ξεπερνάς τηρώντας τα συμφωνηθέντα»



​«Αν είχαμε ακόμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα θα ήμασταν στην κατάσταση που είναι η Πορτογαλία»Ο Γιώργος Κύρτσος, συμμετέχοντας στην αρμόδια επιτροπή για τον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική της ΕΕ, εμφανίζεται σαφής: «Τα νούμερα για τη χώρα μας δεν βγαίνουν, εκτός αν πάρει τις δύσκολες και αναγκαίες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και δείξουν οι πιστωτές μεγαλύτερη κατανόηση στη διαχείριση του δημοσίου χρέους μας. Διαγραφή χρέους δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, για τον απλούστατο λόγο ότι αν γίνει αυτό τότε θα πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να το περάσουν στους προϋπολογισμούς τους και να υποστούν και τις συνέπειες. Το σχέδιο Γιούνκερ των 300 δισ. είναι ένα στοίχημα: είναι η δημιουργία ενός συστήματος που θα προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις και θα δώσει ώθηση στην οικονομία. Το έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η Ελλάδα αυτό, όπως και η Πορτογαλία». 

Τι θα συνέβαινε αν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο; «Αν είχαμε ακόμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα θα ήμασταν στην κατάσταση που είναι η Πορτογαλία. Μας είχαν ζητήσει μια τελική προσπάθεια που περιλάμβανε 2,5 δισ., την οποία δεν την κάναμε και με τις εξελίξεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απαιτούνται 5 δισ., κι αυτά όχι για να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά για να σταθεροποιηθούμε. Είναι πολύ κρίμα να πηγαίνει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια και οι θυσίες για αυτό το ποσό. Το σημαντικό όμως είναι να λυθεί το πρόβλημα, δηλαδή να βγούμε από το μνημόνιο: δεν υπάρχει πολιτική παράκαμψη για αυτό, από το μνημόνιο βγαίνεις όταν επιτύχεις τα συμφωνηθέντα.» 

Κωνσταντίνα Κούνεβα, ΣΥΡΙΖΑ: «Απαιτούνται μέτρα για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών»


 
​«Πολεμικό ανακοινωθέν η παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα»Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα από την πλευρά της κατήγγειλε την αναβολή της αποφασιστικής σημασίας ψηφοφορίας για την επικίνδυνη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP), την ύστατη μάλιστα στιγμή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως λόγος της αναβολής προβλήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς «η υποβολή υπερβολικού αριθμού -200- τροπολογιών», αλλά η πραγματικότητα είναι πως προκλήθηκε από την αυξανόμενη λαϊκή αντίθεση στη συμφωνία.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα τάσσεται επίσης κατά των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και χαρακτηρίζει «πολεμικό ανακοινωθέν» την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας δεν μπορεί να αφεθεί εξολοκλήρου στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη νέα στρατηγική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών μετά το 2015, η ίδια τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στον τομέα της αμειβόμενης εργασίας, ενώ παράλληλα επέστησε την προσοχή στη «συστράτευση» που απαιτείται για να μην αποσυρθεί η κοινοτική οδηγία για την άδεια μητρότητας.

Τέλος, η κ. Κούνεβα αναφέρθηκε στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για τις μετανάστριες και τους μετανάστες. Τόνισε δε τη σημασία της πλατφόρμας (αποκλειστική πρόταση της Κ. Κούνεβα) η οποία θα αλλάξει τον ορισμό του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας.

Ελίζα Βόζεμπεργκ, Νέα Δημοκρατία: «Τα μέτρα που θα επιβληθούν είναι πιο σκληρά από το μέιλ Χαρδούβελη»



Η Ελίζα Βόζεμπεργκ της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, εκτιμά ότι «η Ελλάδα έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, και το δημοσιονομικό κενό έχει διευρυνθεί πάρα πολύ. Τα μέτρα που θα επιβληθούν θα είναι πιο σκληρά από το μέιλ Χαρδούβελη. Εκείνοι που μιλάνε για ρήξη πρέπει να παρουσιάσουν και το σχέδιο για οποιαδήποτε ρήξη».

​«Μόνο η αλλαγή νοοτροπίας μέσω της συστηματικής καθοδήγησης από την οικογένεια και το σχολείο μπορεί να επιφέρει την αντιμετώπιση των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών»Με την ιδιότητά της ως εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την επαγγελματική τους ανέλιξη σε ανώτατες θέσεις, η ευρωβουλευτής επισήμανε: «Μόνο η αλλαγή νοοτροπίας μέσω της συστηματικής καθοδήγησης από την οικογένεια και το σχολείο, που αποτελούν φυτώρια για την ισότητα των φύλων, μπορεί να εκπαιδεύσει κατάλληλα τα παιδιά, ώστε να μπορέσουν οι μέλλουσες γενιές να αντιληφθούν από νεαρή ηλικία ότι μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν υπάρχει καμία διαφορά ως προς τα δικαιώματα και ιδιαίτερα τις ευκαιρίες που δικαιούνται τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου σε τομείς όπως η ακαδημαϊκή καριέρα, τα ανώτερα αξιώματα, η επαγγελματική εξέλιξη και σταδιοδρομία, όπου ακόμα προκύπτουν εμπόδια για τις γυναίκες, αποδεικνύοντας ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την επίτευξη του στόχου».

Ελευθέριος Συναδινός, Χρυσή Αυγή: «Ίσως ήρθε η ώρα να επιλέξουμε στρατόπεδο»

​«Πάρα πολλοί ξένοι ευρωβουλευτές από όλους τους χώρους αναγνωρίζουν ότι οι κατηγορίες κατά της Χρυσής Αυγής δεν στέκουν και θα καταπέσουν στο δικαστήριο»Ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελευθέριος Συναδινός εκτιμά ότι «δεν θα υπάρξει Grexit, γιατί πολύ απλά αυτό δεν συμφέρει τους ισχυρούς. Η λύση είναι απλή, αρκεί να κοιτάξουμε στα βάθη της ιστορίας μας και να παραδειγματιστούμε, κόβοντας τον Γόρδιο Δεσμό: άμεση διαγραφή του χρέους. Αυτό, όπως και οι κατοχικές αποζημιώσεις, αποτελούσαν βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς φυσικά κανένα μετεκλογικό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα του κόμματος βέβαια τώρα είναι το πώς θα απολογηθούν στις συνιστώσες και στον ελληνικό λαό για το νέο μνημόνιο που έρχεται».

Όσον αφορά τη δικαστική δίωξη του κόμματος της Χρυσής Αυγής, ο Ελευθέριος Συναδινός αναφέρει: «Πάρα πολλοί ξένοι ευρωβουλευτές από όλους τους χώρους αναγνωρίζουν και μας λένε ότι οι κατηγορίες δεν στέκουν, και πιστεύω ακράδαντα ότι θα καταπέσουν και στις δικαστικές αίθουσες».

Ερωτώμενος για τις ραγδαίες και ιδιαίτερα ανησυχητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, ο πρώην στρατηγός τόνισε: «Η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί το αντίπαλο δέος της Αμερικής, με μια σώφρονα πολιτική και των δύο όμως θα αποφευχθεί κάποια δυσάρεστη κατάσταση. Στη Μέση Ανατολή όμως τα πράγματα, όπως διαμορφώθηκαν και από τις επιλογές των Δυτικών σχετικά με το Ισλαμικό Χαλιφάτο, έχουν γίνει ανεξέλεγκτα. Η Ευρώπη άλλωστε έχει καπελωθεί από το ΝΑΤΟ. Κι επειδή η Ρωσία ταυτίζεται με την Ευρώπη, δεν συμφωνώ καθόλου με τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Ως Ελλάδα, επίσης, εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγαλύτερο όφελος να στραφούμε προς αυτή τη χώρα. Θα πρέπει, νομίζω, να επιλέξουμε επιτέλους στρατόπεδο».

Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο ευρωβουλευτής, που συμμετέχει στην επιτροπή της ΕΕ για τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, θεωρεί ότι «δυστυχώς υπάρχει τεράστια άγνοια για τα δίκαιά μας. Τόσες δεκαετίες δεν τους ενημέρωσε κανείς σωστά, με αποτέλεσμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Νότης Μαριάς, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής: «Υπάρχουν λύσεις εντός της Ευρώπης που δεν τις εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση»

Ο Νότης Μαριάς, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, εκτιμά ότι «η κυβέρνηση πρέπει να δείξει αποφασιστική στάση κι όχι υποχωρητικότητα. Δεν τηρούνται θεμελιώδεις κανονισμοί της Ε.Ε., όπως ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, που προβλέπεται αλλά δεν έχει γίνει».

«Εγώ καλώ την κυβέρνηση να ασκήσει αγωγή αποζημιώσεως κατά της τρόικας και όσων συμμετείχαν στην πρώτη δανειακή σύμβαση, για όλα όσα έχουμε υποστεί με τα μέτρα που μας επέβαλαν. Αυτά που λέω μη σας ακούγονται ανέφικτα – γίνονται και θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει» τονίζει χαρακτηριστικά.

​«Ας μην έχουμε αυταπάτες – είναι δανειστές και όχι εταίροι, οι οποίοι στην πραγματικότητα μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε»«Προσωπικά απεύθυνα ερώτηση στον κ. Ντράγκι, ο οποίος ως διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας δανειοδότησε την ιταλική κυβέρνηση για πληρωμές στο ΔΝΤ, και το ίδιο έκανε και ως διοικητής της ΕΚΤ, και το έχουν κάνει κι άλλες χώρες. Γιατί δεν κάνει και το ελληνικό κράτος ένα αντίστοιχο αίτημα προς την κ. Στουρνάρα και την Τράπεζα της Ελλάδος, να κάνει το ίδιο και για εμάς, και να ξεπεράσουμε έτσι τα προβλήματα; Το τονίζω, υπάρχουν λύσεις εντός της ευρωζώνης που δεν τις εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο Νότης Μαριάς αναφέρει: «Ας μην έχουμε αυταπάτες – είναι δανειστές και όχι εταίροι, οι οποίοι στην πραγματικότητα μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε».

Ο Νότης Μαριάς αναφέρθηκε και στην Εμπορική Διατλαντική Συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που κυριαρχεί στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου, και εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί τη συμφωνία, όπως και το ουκρανικό ζήτημα, αλλά δυστυχώς δεν ασκούμε τα δικαιώματά μας». Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, τέλος, βλέπει θετικά το πρόγραμμα κατανομής των μεταναστευτικών ροών σε χώρες όλης της Ευρώπης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να καταργηθεί το σύστημα «Δουβλίνο».

Δείτε τη συνέντευξη του Θοδωρή Ζαγοράκη:

Περιηγηθείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον φακό του zougla.gr:

Οδοιπορικό στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη γραφική αλσατική πόλη του Στρασβούργου, στα σύνορα Γαλλίας-Γερμανίας:

Δείτε τις συνεντεύξεις των υπόλοιπων ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων από την αποστολή που πραγματοποίησε το zougla.gr τον Οκτώβριο του 2014: