Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς συνεργάτες του συγκάλεσε ο πρωθυπουργός μόλις ενημερώθηκε για το σύνολο του περιεχομένου της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα «το Βήμα». Το κλίμα -όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ- ήταν ηλεκτρισμένο.

Οι φράσεις που επελέγησαν όπως «η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι»» αλλά και το γεγονός ότι «η κυβέρνηση θυμίζει ότι επί Μητσοτάκη η ΝΔ έφτασε και ξεπέρασε το 40%», δεν ήταν τυχαίες.

Ήδη, στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και στην οδό Πειραιώς έφταναν εδώ και καιρό μηνύματα από τη βάση του κόμματος που έλεγαν: «μην τον ανέχεστε άλλο».

Οι τρεις σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι

Πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαρρέουν ότι υπήρξαν τρία σημεία που «ενόχλησαν» ιδιαιτέρως το κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο και συγκεκριμένα:

  • Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη περί δήθεν «μειοδοσίας»
    Η κυβέρνηση υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη. Δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν.
  • Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε, επίσης, με ανοίκειο τρόπο τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονα πρόσβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν «χαριεντίζονταν»
  • Ο κ. Σαμαράς στην άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε να δώσει συνέχεια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Από το περιβάλλον του τελευταίου, πάντως, δήλωσαν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση».

«Η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου» αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου και θυμίζουν ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είχε εκφραστεί κατά των κυβερνητικών επιλογών επανειλημμένως– με έμφαση στα ελληνοτουρκικά- σε εκδήλωση στο πολεμικό μουσείο αλλά και σε ομιλία του στην Κύπρο, ενώ δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια στην οδό Ρηγίλλης».

Τα επόμενα βήματα

Η διαδικασία της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού από τη Νέα Δημοκρατία προχωρά κανονικά μετά τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, με επιστολή που στέλνει στον πρόεδρο της Επιτροπής.

Η Επιτροπής στη συνέχεια αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει.

Τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Τη διαγραφή Σαμαρά σχολιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι συνέπεια της δυσαρέσκειας από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική και των διεθνών εξελίξεων και «παζαριών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολιάζουν πηγές του ΚΚΕ.

“Η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι ενδεικτική της όξυνσης των αντιθέσεων στο αστικό πολιτικό σύστημα, ως συνέπεια της δυσαρέσκειας από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και των διεθνών εξελίξεων και «παζαριών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η προσπάθεια αναμόρφωσης συνολικά του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος είναι σε πλήρη εξέλιξη, μόνο που αυτή δε γίνεται με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα” αναφέρουν πηγές του ΚΚΕ και προσθέτουν:

“Άλλωστε, είτε πρόκειται για τη ΝΔ και δυνάμεις προερχόμενες από αυτήν είτε για τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, μιλάμε για δυνάμεις που έχουν υπηρετήσει -και μάλιστα κάποιες φορές από κοινού, συγκυβερνώντας- την ίδια πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό και η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση βρίσκεται στην αμφισβήτηση και τη σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική κι όχι στην αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού συστήματος και την ανακύκλωση των αυταπατών“.

Ο κ. Μητσοτάκης ασχολείται με εσωκομματικές εκκαθαρίσεις την ώρα που η χώρα και η κοινωνία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Κύριε Μητσοτάκη, δε μπορούμε να σας παρακολουθούμε να λύνετε τα εσωκομματικά σας προβλήματα στην πλάτη της κοινωνίας. Η χώρα έχει ανάγκη από ανθρώπους που νοιάζονται για τους πολίτες και όχι για την καρέκλα εξουσίας τους» σχολίασε.