Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές για την προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές.

Πρόκειται για προστασία δύο κατηγοριών, η μία με χαμηλό και η άλλη με μεσαίο εισόδημα

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι επιχειρείται συμφωνία τις επόμενες ώρες για να συνεδριάσει το EWG το πρωί δίδοντας πράσινο φως και να γίνει κατάθεση του νομοσχεδίου με στόχο ψήφιση έως την Παρασκευή και νέο EWG. Δεν απέκλειαν τελικά η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να γίνει αύριο.

Την σίγουρη προστασία της 1ης κατοικίας τους θα απολαμβάνουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δανειολήπτες με εισοδήματα από 8.180 έως 20.639 ευρώ ετησίως και για αντικειμενική αξία έως 170.000 ευρώ. Αφορά στο 25% των δανειοληπτών και για την κατηγορία αυτή προβλέπεται ότι η δόση θα επιχορηγείται και από το κράτος με δυνητικό κόστος 100 εκατ. ευρώ, αν δεν έχει ο δανειολήπτης να πληρώσει μηνιαία δόση.

Για να χτιστεί η κάλυψη έως το 60% όμως, δημιουργείται μία δεύτερη κατηγορία, στην οποία θα εντάσσονται, με “τεστ αποτίμησης περιουσίας” όπως ειπώθηκε από την ίδια πηγή, δανειολήπτες με υψηλότερα εισοδήματα. Εδώ θα υπάρχει παράθυρο πλειστηριασμού αν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, όπως θα καθοριστούν ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία τους η οποία όμως θα υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Πηγές υποστηρίζουν ότι αν μάλιστα εκτιμηθεί ότι η εμπορική αξία είναι μικρότερη από την τότε η διαφορά διαγράφεται από το χρέος η διαφορά.

Αποχωρώντας στη 01:30 το πρωί από τις διαπραγματεύσεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως «κλείσαμε σε όλα». Προέβλεψε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν διαδικασίες

Το πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις εντοπίζεται σε όσους έχουν για παράδειγμα μεγάλη εμπορική αξία και πολύ χαμηλό εισόδημα. Και σε αυτό το σενάριο η πρόταση Ελλάδας και θεσμών είναι να ζητούν εξωδικαστικό συμβιβασμό ώστε να υπάρχει λύση για τη δόση που θα πρέπει να πληρώσουν. Θα παρεμβαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδας, επισημαίνουν.

Θα υπάρχουν δικλείδες για τους στρατηγικούς μπαταχτσήδες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Οι θεσμοί εκτιμούν ότι υπάρχει κόσμος που μπορεί και δεν πληρώνει, επισημαίνουν και εξηγούν ότι ζητούν έλεγχο που θα γίνει με βάση τα περιουσιακά στοιχεία.

Υπολογίζεται ότι από τα 1.200.000 δάνεια, τα 400.013 έχουν κοκκινίσει. Από αυτά τα 170.000 έχουν πάει ήδη στον νόμο Κατσέλη.

Στα επιχειρηματικά, έρχονται αλλαγές στον Νόμο Δένδια. Αναφορά έγινε για «αναχώματα για να προστατεύουμε κάποια δάνεια» ανέφεραν. Επισήμαναν ότι δεν πρόκειται να γίνει πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας σε Funds.