Έντονους διαξιφισμούς, ανταλλαγές πυρών μεταξύ όλων των πτερύγων του κοινοβουλίου και… κοκορομαχίες με φόντο τον προεδρικό θώκο της ΝΔ περιελάμβανε το μενού της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώθηκε, χωρίς εκπλήξεις, 30 λεπτά μετά τη 1.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συγχαρητήρια των συντρόφων για την ψήφο εμπιστοσύνηςΗ συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 «ΝΑΙ» και 144 «ΟΧΙ» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΠΟΤΑΜΙ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ), σε σύνολο 299 βουλευτών. Από τη διαδικασία έλειπε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος έστειλε επιστολή με την οποία γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης, δείχνοντας ότι η φράση «περίοδος χάριτος» για την επανεκλεγείσα κυβέρνηση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα… σύντομο ανέκδοτο.

Άπαντες οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας επεσήμαναν τα περιθώρια βελτίωσης των κακώς κειμένων της συμφωνίας, σε αντίθεση με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διεμήνυσαν σε κάθε τόνο ότι το «ναι σε όλα» της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου ανήκουν στο παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα… «κλικ» παραπάνω ανέβασαν την ένταση της φωνής οι υποψήφιοι πρόεδροι της γαλάζιας παράταξης, επιχειρώντας να αδράξουν την ευκαιρία προκειμένου να αποδείξουν ότι τους «ταιριάζει» ο ρόλος του αντίπαλου δέους του Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της ομιλίας του, «επέπληξε» τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δίνεται ίσος χρόνος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και στα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να ακούγονται όλες οι απόψεις. «Αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τσίπρας: Τετραετία εξόδου από την κρίση

«Κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, θα βγούμε από την κρίση και θα οδηγηθούμε στην ανάκαμψη. Θα είναι η τετραετία των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, 

Αναλύοντας το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «εντός του Νοέμβρη θα έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, ώστε, μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί οι τράπεζες και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος».

«Έτσι, το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης και στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε ως μια αρένα για την πολιτική αντιπαράθεση. Στην τριήμερη παρουσία σας ακυρώσατε όλη την προεκλογική σας στρατηγική. Οι πραγματικές δυνάμεις της Ευρώπης που μας αξίζει κι όχι της Ευρώπης που θέλει μόνο τιμωρίες και μνημόνια, δεν είστε εσείς. Είμαστε εμείς που δώσαμε τη μεγάλη μάχη για να ανοίξουμε ρωγμές στην Ευρώπη. Όταν πήραμε τη δύσκολη απόφαση να δώσουμε τη μάχη παραμένοντας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τότε το σχέδιό σας κατακερματίστηκε. Τώρα έχετε έλλειμμα στρατηγικής, γι’ αυτό δεν μπορείτε να κάνετε ουσιαστική αντιπαράθεση».

«Με όποιον αρχηγό, δεν πρόκειται να δείτε εξουσία ούτε αυτή την τετραετία, ούτε την επόμενη», σημείωσε.

Παράλληλα, κατηγόρησε τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι «προσδοκούσαν να αποτύχει η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή δεν είναι στάση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Βάζουμε τα χέρια μας για να βγάλουμε τα κάστανα από τα φωτιά. Η αριστερά έχει νόημα ύπαρξης προσπαθώντας να αλλάξει τα πράγματα».

«Είναι ψέμα ότι φεσώσαμε τη χώρα 90 δισ. Αυτό που κάναμε είναι να ανταλλάξουμε το βραχυπρόθεσμο χρέος με μακροπρόθεσμο, με χαμηλότερο μάλιστα επιτόκια. Πρόκειται ουσιαστικά για αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν αυξήσαμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες, αντίθετα τις μειώσαμε», πρόσθεσε.

«Εάν θα πληρώσει ο ελληνικός λαός τα 25 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης θα φανεί από την πώληση των τραπεζικών μετοχών στους ιδιώτες», τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «το ασφαλιστικό σύστημα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Το PSI κατέστρεψε τα Ταμεία, δεν μπορεί να κατηγορείτε εμάς. Η δική μας κυβέρνηση, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, κατάφερε να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο 20 δισ. ευρώ. Η δική μας κυβέρνηση κατάφερε επί της ουσίας να ανοίξει τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος. Σήμερα, όλοι μιλούν για το χρέος τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ήταν απέναντι μας στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν παραπονέθηκα σε κανένα εκδότη, σε κανένα ιδιοκτήτη ΜΜΕ. Γι’ αυτό σήμερα έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από τα ποσοστά μας. Γι’ αυτό δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανένα. Δεν ερχόμαστε με διάθεση ρεβανσισμού γι’ αυτό σας καλώ να ψηφίσουμε μαζί το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Κι εσείς κύριε Θεοδωράκη κι εσείς κυρία Γεννηματά. Και σε 10 μέρες θα είναι στη Βουλή», υπογράμμισε αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.

«Θα διατηρήσουμε τις σχέσεις με το Ισραήλ, συνεχίζοντας όμως να υποστηρίζουμε σθεναρά την αναγνώριση τους κράτους της Παλαιστίνης. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς», σημείωσε.

Μεϊμαράκης: Έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας

Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατηγορώντας τον για πολιτική απάτη και για αλαζονεία.

Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την πρόκληση των προεκλογικών αναμετρήσεων.

Συνεχίζοντας ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε: «Έρχεται πολύ βαρύς Χειμώνας, ο πιο βαρύς που έχει περάσει. Βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε την φοροκαταιγίδα, για να προλάβετε τους νέους φόρους στα νησιά, στους αγρότες κλπ., να προλάβετε τις περικοπές. Αποδεικνύεται ότι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος μετά τις εκλγογές. Από την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου άρχισε να λέει άλλα. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου, ο ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος για τα ενοίκια και ανεστάλη προσωρινά ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Μην μας λέτε ότι ψάχνετε ισοδύναμα, δεσμευθείτε εδώ ότι αυτό το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί».

«Αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης γίνατε κομματάρχης και οδηγήσατε την χώρα σε εκλογές” είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: “Εμείς στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε νέα μέτρα και νέους φόρους, δεν θα τα ψηφίσουμε».

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στις ΗΠΑ μίλησε εναντίον της χώρας -για τα θέματα διαφθοράς- και ότι δεν ήταν θέμα μετάφρασης.

Γεννηματά: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα σε νέο αδιέξοδο»

Από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται και στο Μνημόνιο.

«Εμείς δεν θα σας απαντήσουμε με τον τρόπο που απαντήσατε εσείς στις ανάλογες εκκλήσεις για συνεννόηση και συναίνεση που σας απευθύναμε σε πολύ κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας. Τότε που από αυτό το βήμα εκστομίσατε μια φράση που στιγμάτισε ανεξίτηλα την πολιτική σας πορεία με το αξέχαστο “δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας”», είπε η κ. Γεννηματά και σημείωσε ότι «προοδευτικός δεν είναι κανείς επειδή απλά το δηλώνει. Η προοδευτική πολιτική δύναμη συνδέει την κυβερνητική παρουσία της με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Η κ. Γεννηματά ανέβασε τους τόνους λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι «αντιδεξιός δεν χαρακτηρίζεται κανείς ούτε μόνο λόγω ιστορικής παράδοσης, ούτε επειδή απλά καταλαμβάνει την αριστερή πτέρυγα των εδράνων του Κοινοβουλίου. Εσείς προσκαλείτε ποιους σε αντιδεξιά μέτωπα, κ. Τσίπρα; Εσείς που ενώ λαλίστατα έχετε φορτώσει τις ευθύνες της κρίσης επί δικαίων και αδίκων, δεν έχετε βρει ούτε μία λέξη να πείτε για την καταστροφική πενταετία της ΝΔ 2004-2009; Εσείς που επί 8 μήνες ερωτοτροπούσατε συγκυβερνώντας με μια ακροδεξιά απόφυση του πολιτικού συστήματος και το βράδυ των εκλογών σπεύσατε να την αγκαλιάσατε; Εκείνο το βράδυ δεν αγκαλιάζατε πια έναν ευκαιριακό κυβερνητικό εταίρο, αλλά μια ιδεολογία. Αντιδεξιός αλά καρτ δεν γίνεται, κ. Τσίπρα. Με λίγα λόγια, κ. Τσίπρα, δεν νομιμοποιείστε να μοιράζετε πιστοποιητικά ούτε πατριωτισμού ούτε προοδευτικότητας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αμφισβήτησε το ηθικό πλεονέκτημα που επικαλείται, όπως είπε, ο πρωθυπουργός ως «άσπιλου και αμόλυντου υπερασπιστή του δικαίου». «Η ελπίδα δεν πέθανε, όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά κι ανέφερε ότι ο δημοκρατικός κόσμος δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά των ελίτ, των τραμπουκισμών και των συναθροίσεων στις πλατείες του διχασμού, ούτε προπηλάκισε τους πολιτικούς του αντιπάλους και πως ποτέ δεν προέβη σε πράξεις πολιτικής βίας.

«Η Δημοκρατική παράταξη ταυτίσθηκε με τη συμφιλίωση, με την ενότητα και την πρόοδο», είπε και χαρακτήρισε το «παράλληλο πρόγραμμα», που αναφέρει η κυβέρνηση, ως το καινούργιο «παραμύθι».

Εξέφρασε τους φόβους της ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα σε νέο αδιέξοδο. «Σε εμάς, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μην αναζητάτε ούτε πρόθυμες εφεδρείες ούτε αφελείς συνενόχους. Να το καταστήσουμε σαφές: Εσείς έχετε την ευθύνη. Εσείς διαπραγματευτήκατε. Και εσείς θα κριθείτε», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Σχετικά με το 23% στην Εκπαίδευση, η κ. Γεννηματά είπε ότι η κυβέρνηση το αντιμετώπισε με επικοινωνιακό τρικ, «το οποίο θα αποκαλυφθεί σύντομα, όταν περάσει το «πάγωμα» και έρθει η ώρα της “απόψυξης” των μέτρων».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διατύπωσε «πέντε Όχι», όπως τα ονομάτισε, όπου δεν θα αλλάξει θέση: Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση, την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αφού η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη.

Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει αυτά που έφεραν τη χώρα ως εδώ»

Καλούν το λαό να αποδεχθεί το ύψος της θυσίας και να διαλέξει την τσέπη από την οποία θα του «τα πάρουν», ανέφερε από τη βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό να οργανώσει την αντεπίθεσή του, ενώ τόνισε ότι η κοινωνικοποίηση των παραγωγικών μέσων θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

«Δεν έχετε δικαίωμα να ερμηνεύετε κ. Πρωθυπουργέ το 36% που σας έδωσε ο ελληνικός λαός ως έγκριση στις μνημονιακές πολιτικές σας. Τι πάει να πει ο λαός μίλησε; Ξεχνάτε σε πόσα κόμματα ο λαός έδωσε μεγαλύτερα ποσοστά από τα δικά σας και μετά τα έριξε στα τάρταρα; Επειδή είστε ο εξουσιαστής δεν ανέχεστε την κριτική;», διερωτήθηκε.

Όπως εκτίμησε, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει αυτά που έφεραν τη χώρα ως εδώ αν και, όπως είπε, τα βαφτίζει διαφορετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, όσα σερβίρονται ως φρέσκες ιδέες είναι αντίγραφα των παλιών ιδεών.

«Δόθηκαν πολλά δισ. κατά το παρελθόν μέσα από προγράμματα για την ενίσχυση της καινοτομίας. Τι κέρδισε όμως ο λαός;» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι κερδισμένοι βγήκαν οι εγχώριοι και οι ξένοι όμιλοι.
Όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης που δεν οδηγεί σε εκμετάλλευση.

«Από τη μία έχουμε τη στρατιά των ανέργων, από την άλλη αυξάνεται η εκμετάλλευση σε βάρος όσων εργάζονται» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε «πρόκληση» να παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας ως «επίτευγμα της κυβερνώσας Αριστεράς ότι θα εξασφαλίσει ένα πιάτο φαΐ στα θύματα της ακραίας φτώχειας».

Το νέο μνημόνιο προβλέπει νέα φοροεπιδρομή και ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιείται, παρατήρησε ο κ. Κουτσούμπας και σχολίασε: «Τσιμουδιά από την κυβέρνηση για όσα έχασε ο μισθωτός τα προηγούμενα χρόνια».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τα πλεονάσματα θα τα πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός με νέα μέτρα. «Για ποια σύγκρουση μιλάτε κ. Τσίπρα; Μήπως θα αυξήσετε τη φορολογία των εφοπλιστών; Το πλαίσιο της νόμιμης φοροαποφυγής των ομίλων παραμένει ενεργό», σχολίασε.

Αναφερόμενος στο χρέος, τόνισε ότι «προτείνουν τώρα αποπληρωμή σε περισσότερα χρόνια. Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει ένα χρέος το οποίο δεν δημιούργησε και από το οποίο ούτε στο ελάχιστον δεν ωφελήθηκε».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι συνταξιούχοι θα δουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις. Σύμφωνα με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, στόχος των αλλαγών του ασφαλιστικού είναι η στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών, δηλαδή η μεταφορά των ασφαλιστικών βαρών στις πλάτες των εργαζομένων.

Επιπλέον, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκαταλείπει τις δεσμεύσεις του, ενώ υποστήριξε ότι σε όλη την Ε.Ε. τα δικαιώματα των εργαζομένων γκρεμίζονται συστηματικά.

Η αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα δώσει δυνατότητα για νέες συμφωνίες, εξήγησε ο κ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Θεοδωράκης: «Στα καλά θα λέμε “ναι”»

«Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε “ναι” και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό». Με τη φράση αυτή, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκλεισε την ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε: «Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του. Έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι, ως προϊόν της διαπλοκής και τώρα που τα εξώφυλλα αλλά και οι αποφάσεις ορισμένων υπουργών σας μαρτυρούν ποιοι έχουν επιλεκτικές σχέσεις με τη διαπλοκή, τώρα άλλαξαν τροπάριο και μιλούν για ¨ακροδεξιό Ποτάμι. Χθες υπήρξε μια ανακοίνωση του γραφείου σας που είναι μνημείο ανευθυνότητας και γκεμπελισμού. Πάρτε το αλλιώς γιατί θα βρείτε».

Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι στόχος του κόμματός του είναι να αλλάξει το παλιό σύστημα, όχι να γίνει μέρος του. «Θα παραμείνουμε το ίδιο ξεροκέφαλοι ως προς τις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Έχουμε ανάγκη τις εξαιρέσεις του παλιού αλλά δεν έχουμε ανάγκη το παλιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέπτυξε ένα σύνολο προτάσεων ανά κυβερνητικό τομέα για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να βγει το ταχύτερο από την κρίση.

«Η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή, να αναθεωρηθούν τα άρθρα “περί ευθύνης υπουργών” και ασυλίας βουλευτών έτσι ώστε τα αδικήματα που διαπράττουν οι υπουργοί και οι βουλευτές να τιμωρούνται όπως και των υπόλοιπων πολιτών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επίσης, πρότεινε τη σύσταση επιτροπής επαϊόντων και όχι κομματικών στελεχών που μέσα σε έξι μήνες θα εκπονήσει ένα σχέδιο για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος.

«Σύνταγμα, κανονισμός της Βουλής και εκλογικός νόμος μαζί», είπε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να πάρουν θέση. Ειδικότερα, πρότεινε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, «για να μην γίνονται οι βουλευτές επαίτες στα κανάλια» καθώς, όπως είπε, «μόνο έτσι θα πάψουν να έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες και ομαδούλες οι ισχυροί των μίντια».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε ακόμη τη συγκρότηση μικρής κυβερνητικής ομάδας, 20 ατόμων, με κατάργηση υφυπουργών και σημαντική μείωση των γενικών και ειδικών γραμματέων, μείωση της γραφειοκρατίας, απομάκρυνση διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών, φορολογικές διευκολύνσεις, να πέσει η ανεργία σε 5 χρόνια, ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, μηδενική φορολογία των νέων αγροτών για 3 χρόνια, πρότυπα σχολεία σε φτωχές περιοχές και ελέγχους παντού.

Λεβέντης: «Ο πρωθυπουργός αγνόησε τις προτάσεις μας»

Να ζητήσει συγνώμη από τον λαό που τον πίστεψε και ιδίως από τη νεολαία, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπαναχώρησε από τις εξαγγελίες του και ψήφισε Μνημόνιο.

Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κυβερνάει με το μπόνους των 50 εδρών, όπως ακριβώς και οι «δεξιές κυβερνήσεις» και πως παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τα εκλογικά ποσοστά, τα οποία – λαμβανομένης υπόψη της αποχής – δείχνουν ότι τον ψήφισαν μόλις 22 στους 100 Έλληνες.

Ακόμη, με αφορμή το γεγονός ότι η ΝΔ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιστρέφει στα κόμπλεξ της δεξιάς πολιτικής.

Ωστόσο, για την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα του στην ψηφοφορία, ο κ. Λεβέντης αιτιολόγησε πως ο πρωθυπουργός αγνόησε τις προτάσεις-προϋποθέσεις που είχε θέσει προκειμένου να παράσχει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη λειτουργία της Βουλής, αλλά και για τη δομή του πολιτικού συστήματος, ενώ έκανε λόγο για υπέρογκο κόστος της Δημοκρατίας.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, είπε: «Με είπατε λαγό. Η ιστορία θα δείξει ποιος είναι λαγός. Ξέρουμε ποιος έκανε κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη».

Μιχαλολιάκος: «Η κυβέρνηση συνεχίζει το ξεπούλημα της πατρίδας»

Για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μέσω του τρίτου Μνημονίου έκανε λόγο ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Όπως είπε ακόμη, «όσο κι αν επιμένει το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου να λέει το “Μνημόνιο” “συμφωνία”, το γεγονός ότι διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν αναιρεί την θλιβερή κατάσταση της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας».

Ο κ. Μιχαλολιάκος αμφισβήτησε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για οριστική έξοδο από την κρίση εντός της τετραετίας.

Παράλληλα, μίλησε για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που συνιστά «ξεπούλημα της πατρίδας».

Διαβάστε επίσης:

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης