Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από το Περιφερειακό Συνέδριο της Τρίπολης είχε ξεκαθαρίσει στο μυαλό του το πώς ακριβώς θα διαχειριζόταν τη μίνι κυβερνητική κρίση που του προκάλεσε η παραίτηση – αποπομπή του υπουργικού ζεύγους Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου. Είχε αποσαφηνιστεί ήδη από την Τρίτη πως θα ήταν σφάλμα να καταναλωθεί μια δυναμική την οποία παραδοσιακά πυροδοτεί ένας ανασχηματισμός τόσο νωρίς. Δηλαδή, στην αρχή της διαπραγμάτευσης για την 4η αξιολόγηση και πριν από την ολοκλήρωση του «Μακεδονικού κύκλου», τον οποίο διαχειρίζεται ο Νίκος Κοτζιάς.

Όσο κι αν επέμεναν συνεργάτες του πρωθυπουργού, είχε καταστεί σαφές από το στενό επιτελείο του Μαξίμου πως ο στρατηγικός ανασχηματισμός με προεκλογική διάταξη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πολύ αργότερα Τέλος, ήταν πολύ νωρίς να «θυσιαστεί» ένας ανασχηματισμός τη στιγμή που βρίσκεται στην έναρξη η δυναμική του σκανδάλου Novartis και ενώ αναμένεται η νέα βόμβα σκανδαλολογικής προέλευσης με τον περίφημο «κύκλο των χαμένων τραπεζιτών», δηλαδή η υπόθεση των θαλασσοδανείων στα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο κι αν επέμεναν συνεργάτες του πρωθυπουργού, είχε καταστεί σαφές από το στενό επιτελείο του Μαξίμου πως ο στρατηγικός ανασχηματισμός με προεκλογική διάταξη και σχηματισμό μάχης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πολύ αργότερα και πάντως μετά την πλήρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και αφού ξεκαθαριστεί το τοπίο της εξόδου της χώρας από το τρέχον τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί παρατηρητές που διαθέτουν προσβάσεις στο Μαξίμου εξεπλάγησαν όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε την τοποθέτηση δύο υφυπουργών, του Νάσου Ηλιόπουλου και του Κωνσταντίνου Στρατή, χωρίς να αποσαφηνίζεται το πλαίσιο αρμοδιοτήτων τους.

Σημειώνεται ότι τον φάκελο «ανεργία» τον διαχειριζόταν η Ράνια Αντωνοπούλου στο Υπουργείο Εργασίας ως αναπληρώτρια υπουργός, που σημαίνει ότι το ζήτημα αυτό είναι στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση. Η τοποθέτηση ενός υφυπουργού για να διαχειριστεί τον εν λόγω φάκελο σημαίνει δύο πράγματα: είτε ότι υποβαθμίζεται αυτό το ζήτημα είτε ότι ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις των υφυπουργών χωρίς να υπάρχει σχέδιο για τις αρμοδιότητές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε ήδη από το Σάββατο το πρωί, δηλαδή πέντε μέρες πριν, ότι είχε μπροστά του το θέμα της αναδόμησης της κυβέρνησής του, ορισμένοι παρατηρητές σημειώνουν ότι τελικά η αναδόμηση αυτή πραγματοποιήθηκε εν μέσω κάποιων εσωκομματικών ή ενδοκυβερνητικών τριβών.

Είναι προφανές ότι σε ρόλο διαιτητή λειτούργησε ο Γιάννης Δραγασάκης. Η ανάληψη από αυτόν και του Υπ. Οικονομίας, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης, σημαίνει ότι στους διαδρόμους του Μαξίμου ενδεχομένως να εξελίχθηκε μια κόντρα μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη μία και του Νίκου Παππά από την άλλη, αφού ο τελευταίος εδώ και καιρό είχε εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει αυτό το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Το γεγονός ότι το Υπ. Οικονομίας δεν πήγε στον Αλέξη Χαρίτση ερμηνεύεται ως προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να προστατεύσει τον άνθρωπο που εμπιστεύεται και που διαδραματίζει ρόλο προσωπικού πια και άμεσου συνεργάτη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του έχουν ήδη προτείνει στον κ. Χαρίτση διάφορους μελλοντικούς ρόλους, όπως το αξίωμα του περιφερειάρχη ή τη θέση του δημάρχου Αθηνών ή ακόμη και του υπ. Οικονομίας, ενώ πάντοτε στο βάθος «καραδοκεί» το αξίωμα του επιτρόπου στην επόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά στην υπόθεση Κουβέλη, τελικά τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο φαίνονται. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε μια αφορμή για να τον υπουργοποιήσει χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερες αναταράξεις στην Κουμουνδούρου και τελικά η αφορμή αυτή παρουσιάστηκε.

Ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος ερωτήθη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αφού ο υπουργός Άμυνας βρισκόταν στο Τελ Αβίβ για επίσημη επίσκεψη, συμφώνησε για την τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας. Μένει να αποδειχθεί εάν το δίπολο στο Υπ. Άμυνας θα λειτουργήσει αρμονικά, όπως λειτουργούσε το δίπολο Πάνου Καμμένου-Δημήτρη Βίτσα.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε με τη Λυδία Κονιόρδου, η οποία βρισκόταν σε καθεστώς εκπαραθύρωσης, αλλά τελικά παρέμεινε με «διακριτικό επιστάτη» τον Κωνσταντίνο Στρατή, του οποίου επίσης οι αρμοδιότητες δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος προοριζόταν για το Υπ. Μετανάστευσης, μετά για τη θέση του υπ. Πολιτισμού και αργότερα και για άλλο πόστο, φαίνεται πως ενημέρωσε μέσω sms το Μαξίμου ότι θα ήταν καλύτερα σε αυτήν τη φάση να παραμείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Με λίγα λόγια, το θέμα «ανασχηματισμός» παραπέμπεται σε ένα μεσοπρόθεσμο μέλλον, πιθανώς στις αρχές καλοκαιριού και πιθανότατα αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα και αναλόγως με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διαδικασία αυτή με χρονικό ορίζοντα την 18η Αυγούστου.

Εκ των πραγμάτων ωστόσο, ο Γιάννης Δραγασάκης αναβαθμίζεται πλέον σε πολύ βασικό πόλο της κυβερνητικής πολιτικής και με σημαντικό ρόλο στην 4η αξιολόγηση.

Όσον αφορά τώρα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα των «53», θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι, αφού η βουλευτής Μερόπη Τζούφη, μέλος της ομάδας, αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Παιδείας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης