Σήμερα τo μεσημέρι αναμένεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της Τρόικας με επικεφαλής τον Πόλ Τόμσεν προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελληνική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού και τα θέματα του προϋπολογισμού για το 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, θα συναντηθεί με τους δανειστές την ερχόμενη Τρίτη και στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν τα μεγάλα «αγκάθια» που αφορούν στο πρωτογενές πλεόνασμα, στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και στην διαθεσιμότητα.

Ο κ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του σε Κυριακάτικες εφημερίδες ζήτησε να υπάρχει ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «όπως μέχρι σήμερα βρήκαμε λύσεις σε πολύ δύσκολα θέματα, έτσι θα γίνει και τώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έστειλε μάλιστα το δικό του μήνυμα προς τις φωνές διαμαρτυρίες μέσα και έξω από την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ανεβήκαμε το Κιλιμάντζαρο και στα εκατό μέτρα που απομένουν, κινδυνεύουμε να πέσουμε. Ας το καταλάβουν οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις, ότι η προσπάθεια για τη χώρα και την οικονομία φθάνει επιτυχώς στο τέλος της».

Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης σε αυτό το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων είναι αφενός να πείσει τους δανειστές ότι δεν απαιτούνται για το 2014 νέα μέτρα και αφετέρου να υπάρξει άμεσα αποδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 344 εκατ. ευρώ.

Τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων

«Αγκάθι» παραμένουν έως σήμερα και τα δύο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Το πρώτο αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ζητεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τη διατήρηση μέρους των εργαζομένων της.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα επιζητεί ουσιαστικά το «λουκέτο» για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αμφισβητώντας την υλοποίηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και τους λόγους άμυνας που προβάλλει η κυβέρνηση. Για τη ΛΑΡΚΟ, δέχεται την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με βάση το «μοντέλο ΕΡΤ».

Στο σκέλος της διαθεσιμότητας, η κυβέρνηση πρέπει, να πείσει την τρόικα ότι καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με την ένταξη των υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ο οποίος και αποτελεί το πρώτο «κύμα» (έπρεπε να έχει υλοποιηθεί, βάσει του Μνημονίου, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου). Και επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» (με επίσης 12.500 δημοσίους υπαλλήλους), που, σύμφωνα επίσης με το Μνημόνιο, πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, επιζητεί να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αυτές των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των επίορκων και των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Όμως, η τρόικα εμφανίζεται να μην δέχεται τις αιτιάσεις της κυβέρνησης.

Δεδομένο, πάντως, είναι ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες θεωρεί ισχυρά διαπραγματευτικά «ατού» για να πεισθεί η τρόικα πως η εικόνα για την ελληνική οικονομία έχει πλέον αλλάξει.

Ότι θα υπάρξει δηλαδή φέτος πρωτογενές πλεόνασμα (στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονται 344 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι τελικά μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ), λόγω της καλύτερης, του αναμενόμενου, πορείας των φορολογικών εσόδων.

Έτσι, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πρέπει να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για να ληφθούν τον Απρίλιο 2014 οι αποφάσεις για το δημόσιο χρέος.Η τρόικα όμως επιμένει ότι η συζήτηση για το δημόσιο χρέος θα αρχίσει μετά την επικύρωση τον Απρίλιο από τη Eurostat του πλεονάσματος και πιθανότατα μετά την ελληνική προεδρία.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, εμμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το 2014 θα υπάρξει ένα κενό ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ. Θεωρούν ότι στον κοινωνικό προϋπολογισμό (ασφάλιση και περίθαλψη) θα υπάρξει «τρύπα» ύψους 1,8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται, η απώλεια εσόδων 600 εκατ. ευρώ από τη μη επιβολή της εισφοράς 0,2% στις επιχειρήσεις υπέρ ΟΑΕΕ και η μη μείωση των δαπανών κατά 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι δεν περιορίστηκαν περαιτέρω οι συντάξεις των αποστράτων). Σημείο τριβής αποτελεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως από την απόδοση του μέτρου της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης (αποφασίστηκε στα τέλη του 2012) θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, ενώ η τρόικα υπολογίζει το συγκεκριμένο μέγεθος σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η τρόικα θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθεί το 2014 ο στόχος για την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων μέτρων. Κάποιοι δε, φέρουν ως παράδειγμα το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα (προβλέπει βεβαιωμένους φόρους 3,5 δισ. ευρώ και έσοδα 2,85 δισ. ευρώ), που δέχεται «βολές κατά ριπάς» από τους βουλευτές των δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης