Με την επιμήκυνση του χρόνου συρρίκνωσης του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας κάτω από 3% για δύο χρόνια και με τη χρηματοδότηση με 32,6 δισ. ευρώ αυτής της διετίας γυρίζει πίσω στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης αντελήφθη πως το επίκεντρο της κόντρας στην Ευρώπη δεν αφορά πλέον την Ελλάδα, αλλά τις σχέσεις του Βερολίνου με τους Ευρωπαίους εταίρους, το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ που καθορίζουν το μέλλον της Ευρωζώνης.
Έτσι, οι «16» της Ευρωζώνης αποφάσισαν να «παίξουν» την παράταση με άλλα δύο τετ α τετ στις 20 και 26 Νοεμβρίου, οπότε και θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για μια συνολικότερη λύση του ελληνικού ζητήματος αλλά και θα δοθεί -την τελευταία στιγμή- η εντολή για την εκταμίευση της δόσης, η οποία τελικά θα εισέλθει στο ειδικό ταμείο στα τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.
Σε μία πρώτη κίνηση καλής θέλησης και αναγνώρισης της υποταγής της Αθήνας στις επιταγές των δανειστών, το Eurogroup ενέκρινε την περιβόητη επιμήκυνση και αποδέχθηκε το κόστος που συνεπάγεται και που ανέρχεται στα 32,6 δις. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην έκθεση, θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση 6,2 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό για την περίοδο έως το 2014.
Τα ξημερώματα της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προέβη σε ανακοινώσεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα πάρει τελικά τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα χρήματα είναι πολύ πιθανό να δοθούν σε μία δόση και όχι τμηματικά στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι το 2020 πρέπει να είναι η χρονιά κατά την οποία το χρέος θα διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που η Ε.Ε. (με «μπροστάρη» τη Γερμανία) δεν μετακινείται από το 2022.
Αγεφύρωτη η κόντρα ΔΝΤ – Βερολίνου
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν εξαρχής αποφασισμένη να επιβάλει την άποψη που συνοψίζεται στο ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί οριστικά εδώ και τώρα με μια συνολική ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος που είναι το ελληνικό χρέος. Το Βερολίνο, για άλλη μία φορά, δεν είναι έτοιμο να αποδεχθεί το κόστος αλλά και τη μέθοδο που πρέπει να υιοθετηθεί για τη συνολική αυτή επίλυση.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το ΔΝΤ αρνείται να προσυπογράψει «λύσεις – μπαλώματα», όπως άλλωστε είχε επισημάνει εξαρχής η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν προσερχόμενη στο Eurogroup δήλωσε: «Θέλουμε μία πραγματική λύση και όχι μία πρόχειρη λύση».
Διαβάστε επίσης: Νέο Eurogroup για την Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012, 00:46
Η ανακοίνωση των «17» μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012, 02:48
Τετ α τετ Σαμαρά με Ρομπάι – Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012, 06:14