Την έντονη αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προκάλεσε τοποθέτηση Τούρκου καθηγητή για την τύχη της περιουσίας των Ελλήνων Ιμβρίων, που μέσω διαφόρων μεθοδεύσεων κατέληξαν στα χέρια Τούρκων εποίκων από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας.

Ο Τούρκος καθηγητής, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρότεινε οι Έλληνες της Ίμβρου να αγοράσουν αυτά που κάποτε τους ανήκαν, θεωρώντας αυτήν ως καλύτερη λύση από το να γίνονται εστιατόρια ή ξενοδοχεία.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε σε εκδήλωση για την Πατριαρχική επίσκεψη στην Ίμβρο, τόπο καταγωγής του Πατριάρχη, με αφορμή την επιστροφή του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου σε ελληνικά χέρια μετά από 39 ολόκληρα χρόνια.

Έντονα φορτισμένος από την τοποθέτηση του Τούρκου καθηγητή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης του ζήτησε να απευθυνθεί σε άλλους που φέρουν την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περιουσίες των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών του νησιού.

Ο Πατριάρχης προφανώς αναφέρεται στις μεθοδεύσεις του Τουρκικού Κράτους κυρίως στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 που είχαν ως αποτέλεσμα να εκμηδενιστεί το ελληνορθόδοξο στοιχείο στην Ίμβρο. Μεθοδεύσεις, όπως η οικοδόμηση ανοιχτών φυλακών στο νησί ή την εξαναγκαστική μετανάστευση μουσουλμάνων εποίκων από τη Νοτιοανατολική Τουρκία και κυρίως εκείνων με κουρδική καταγωγή. Οι μεθοδεύσεις αυτές άλλαξαν άρδην τις πληθυσμιακές ισορροπίες στο νησί, οι οποίες είχαν, άλλωστε ήδη διαταραχθεί από τα γεγονότα των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60.

Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τη δεκαετία του ΄60, εξαιτίας της οποίας οι Ίμβριοι υποχρεώθηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και τα κτήματα τους. «Αν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα δολοφονούνταν 10 Ίμβριοι» συνέχισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του κ. Βαρθολομαίου: