Του Φώτη Τριάρχη
Ο διάδοχος του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να περιμένει -όπως όλα δείχνουν- καθώς ο προταθείς για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν έχει συμφωνήσει ήδη με τον πρωθυπουργό να διατηρήσει την καρέκλα έως το τέλος Οκτωβρίου.
Επομένως, στην παρούσα φάση δεν ανακύπτει θέμα μίνι ανασχηματισμού αν και τα πρώτα ονόματα που κυκλοφόρησαν αφορούσαν τον απόστρατο Φράγκο Φραγκούλη, τον «καραμανλικό» Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ υπήρξε διαρροή περί αναβάθμισης της Φώφης Γεννηματά στη θέση της υπουργού.
Ο διάλογος με Σαμαρά…
Λίγες ώρες αργότερα το πρωί του Σαββάτου τηλεφωνούσε στον Αντώνη Σαμαρά για να του απαντήσει θετικά, έχοντας ήδη συνομιλήσει στο τηλέφωνο το βράδυ της Παρασκευής με τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Βαγγέλη, ξέρεις ότι με έχει προτείνει ο πρωθυπουργός. Έχεις κανένα πρόβλημα;» ρώτησε ο Αβραμόπουλος. «Δεν διαφωνώ κάπου, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι πηγαίνοντας εκεί θα πρέπει να υπηρετήσεις πολιτικές που έχουν σχέση με την σταθερότητα στη χώρα και την οριστική έξοδο από την κρίση χωρίς στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις», είπε με το γνώριμό του ύφος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αυτή είναι η πρώτη εκδοχή για το πώς προτάθηκε ο Αβραμόπουλος. Γιατί υπάρχει και μία δεύτερη
Στον πρωθυπουργό η αυτοπρόταση Αβραμόπουλου φάνηκε καλή ιδέα, διότι η επιλογή του μειώνει εκ των πραγμάτων τις αντιστάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπήκε αντ’ αυτής κάποιος… αλεξιπτωτιστής!
Η «μάχη» Βενιζέλου για τη Δαμανάκη και το χρίσμα
Μέχρι πρότινος, ο κ. Σαμαράς «δεν απέκλειε την ανανέωση της θητείας της κας Δαμανάκη, αν και τον
Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι «στην πραγματικότητα ουδέποτε συζητήθηκαν σοβαρά άλλες λύσεις που έγιναν αντικείμενο δημοσιογραφικής προβολής.
Η τελική επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως νέου επιτρόπου, έγινε από τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά σε συνεννόηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Ωστόσο κύκλοι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι «είναι προφανές ότι τα δημοσιεύματα για πιθανή επιλογή του κ. Αβραμόπουλου δεν πύκνωσαν τυχαία μετά το τελευταίο ταξίδι του Πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και Φλωρεντία».
Κύκλοι του ΥΠΕΞ ανέφεραν πως «ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε προτάσσοντας τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης που σχετίζονται με την σταθερότητα και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση χωρίς στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις, αλλά με καθημερινή προσπάθεια για την βελτίωση αναγκαστικών ρυθμίσεων που δεν υπηρετούν πραγματικά το στόχο της εθνικής ανταγωνιστικότητας και για τη λήψη θετικών μέτρων αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα. Εξήγησε συνεπώς στον κ. Αβραμόπουλο ότι ανεξαρτήτως χαρτοφυλακίου, πρέπει να υπηρετήσει πολιτικά αυτή την στρατηγική στις Βρυξέλλες».
Κάποιους ξένισε το γεγονός της συμφωνίας του κ. Βενιζέλου με την επιλογή Αβραμόπουλου λόγω της
Ως προς τις υποτιθέμενες – σύμφωνα με σχόλια ακροδεξιών εντύπων – διαφωνίες για θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των κκ Βενιζέλου και Αβραμόπουλου, κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, με μακρά υπηρεσιακή εμπειρία, παρατηρούν ότι για πρώτη ίσως φορά τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχουν για όλα τα κρίσιμα θέματα γραπτές οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ώστε εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει κανένα σημείο δεκτικό «αποκλίσεων» από το Υπουργείο Άμυνας.