Του Φώτη Τριάρχη
Ο διάδοχος του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να περιμένει -όπως όλα δείχνουν- καθώς ο προταθείς για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν έχει συμφωνήσει ήδη με τον πρωθυπουργό να διατηρήσει την καρέκλα έως το τέλος Οκτωβρίου.
Επομένως, στην παρούσα φάση δεν ανακύπτει θέμα μίνι ανασχηματισμού αν και τα πρώτα ονόματα που κυκλοφόρησαν αφορούσαν τον απόστρατο Φράγκο Φραγκούλη, τον «καραμανλικό» Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ υπήρξε διαρροή περί αναβάθμισης της Φώφης Γεννηματά στη θέση της υπουργού.
Ο διάλογος με Σαμαρά…
Η παραμονή στο Υπουργείο ήταν άλλωστε ο μόνος «όρος» που έθεσε ο κ. Αβραμόπουλος στον Αντώνη Σαμαρά όταν του ζήτησε την Παρασκευή τηλεφωνικώς να αναλάβει καθήκοντα Επιτρόπου. «Σε θέλει και ο Γιούνκερ. Σε θέλω κι εγώ. Έχω μιλήσει και με τον Βενιζέλο και είναι σύμφωνος. Απλώς τηλεφώνησέ του για να δώσει κι εκείνος τυπικά την έγκριση», είπε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Εθνικής Άμυνας που απάντησε με χαρά: «Είναι μία ενδιαφέρουσα πρόκληση».
Λίγες ώρες αργότερα το πρωί του Σαββάτου τηλεφωνούσε στον Αντώνη Σαμαρά για να του απαντήσει θετικά, έχοντας ήδη συνομιλήσει στο τηλέφωνο το βράδυ της Παρασκευής με τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Βαγγέλη, ξέρεις ότι με έχει προτείνει ο πρωθυπουργός. Έχεις κανένα πρόβλημα;» ρώτησε ο Αβραμόπουλος. «Δεν διαφωνώ κάπου, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι πηγαίνοντας εκεί θα πρέπει να υπηρετήσεις πολιτικές που έχουν σχέση με την σταθερότητα στη χώρα και την οριστική έξοδο από την κρίση χωρίς στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις», είπε με το γνώριμό του ύφος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αυτή είναι η πρώτη εκδοχή για το πώς προτάθηκε ο Αβραμόπουλος. Γιατί υπάρχει και μία δεύτερη εκδοχή. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απορρίπτει τις σχετικές πληροφορίες. Όμως στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να πιστεύουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος άρχισε κάποια στιγμή να γλυκοκοιτάζει προς τις Βρυξέλλες πιστεύοντας ότι η πενταετής θητεία του εκεί θα τον διατηρήσει και στο προσκήνιο και θα του δώσει την ευκαιρία να επιστρέψει στα εσωτερικά πράγματα όταν η ΝΔ θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της με τον Αντώνη Σαμαρά.
Στον πρωθυπουργό η αυτοπρόταση Αβραμόπουλου φάνηκε καλή ιδέα, διότι η επιλογή του μειώνει εκ των πραγμάτων τις αντιστάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπήκε αντ’ αυτής κάποιος… αλεξιπτωτιστής!
Η «μάχη» Βενιζέλου για τη Δαμανάκη και το χρίσμα
Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν προέβαλε πολλές αντιστάσεις, αφού εκ των προτέρων ήξερε ότι δεν είχε πολλά περιθώρια για τον ορισμό κάποιου προοδευτικής κατεύθυνσης Επιτρόπου. Ωστόσο, πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος, το προηγούμενο διάστημα, έδωσε «μάχη» για να παραμείνει η Μαρία Δαμανάκη στη θέση του επιτρόπου. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι «ο κ. Βενιζέλος είχε εκδηλώσει την προτίμησή του στην ανανέωση της θητείας της κας Δαμανάκη που έτσι μπορούσε – και λόγω επετηρίδας – να διεκδικήσει ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο, ακόμη και μια από τις θέσεις αντιπροέδρων της Επιτροπής».
Μέχρι πρότινος, ο κ. Σαμαράς «δεν απέκλειε την ανανέωση της θητείας της κας Δαμανάκη, αν και τον απασχολούσε πάντα το ζήτημα της αναλογίας μεταξύ ΕΛΚ και ΕΣΚ στη νέα Επιτροπή, κυρίως όμως οι εσωτερικές αντιδράσεις στο κόμμα του σε σχέση με την απόρριψη της υποψηφιότητας της κας Ντόρας Μπακογιάννη που την είχε ευρέως δημοσιοποιήσει η ίδια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι «στην πραγματικότητα ουδέποτε συζητήθηκαν σοβαρά άλλες λύσεις που έγιναν αντικείμενο δημοσιογραφικής προβολής.
Η τελική επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως νέου επιτρόπου, έγινε από τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά σε συνεννόηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Ωστόσο κύκλοι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι «είναι προφανές ότι τα δημοσιεύματα για πιθανή επιλογή του κ. Αβραμόπουλου δεν πύκνωσαν τυχαία μετά το τελευταίο ταξίδι του Πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και Φλωρεντία».
Οι ίδιες πηγές ανάφεραν πως «ανεξάρτητα από το ποιος διατύπωσε πρώτος την ιδέα: ο κ. Αβραμόπουλος ως δήλωση διαθεσιμότητας ή ο κ. Σαμαράς ως πρόταση, σημασία έχει ότι ο Πρωθυπουργός εξάρτησε την απόφαση από την συμφωνία του κ. Βενιζέλου τον όποιον και ενημέρωσε. Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε με τον κ. Βενιζέλο για να ζητήσει την συμφωνία του».
Κύκλοι του ΥΠΕΞ ανέφεραν πως «ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε προτάσσοντας τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης που σχετίζονται με την σταθερότητα και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση χωρίς στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις, αλλά με καθημερινή προσπάθεια για την βελτίωση αναγκαστικών ρυθμίσεων που δεν υπηρετούν πραγματικά το στόχο της εθνικής ανταγωνιστικότητας και για τη λήψη θετικών μέτρων αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα. Εξήγησε συνεπώς στον κ. Αβραμόπουλο ότι ανεξαρτήτως χαρτοφυλακίου, πρέπει να υπηρετήσει πολιτικά αυτή την στρατηγική στις Βρυξέλλες».
Κάποιους ξένισε το γεγονός της συμφωνίας του κ. Βενιζέλου με την επιλογή Αβραμόπουλου λόγω της έντασης που είχε δημιουργηθεί πριν λίγους μήνες όταν ο κ. Βενιζέλος θεώρησε ότι ο νυν υπουργός Άμυνας δεν υπερασπίστηκε σθεναρά τη νομοθετική ρύθμιση του 2010 για τα υποβρύχια του ΠΝ. Κύκλοι που γνωρίζουν καλά το θέμα παρατηρούν ότι στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος εισηγήθηκε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που συνιστά πανηγυρική αποδοχή και εφαρμογή του νόμου του 2010.
Ως προς τις υποτιθέμενες – σύμφωνα με σχόλια ακροδεξιών εντύπων – διαφωνίες για θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των κκ Βενιζέλου και Αβραμόπουλου, κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, με μακρά υπηρεσιακή εμπειρία, παρατηρούν ότι για πρώτη ίσως φορά τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχουν για όλα τα κρίσιμα θέματα γραπτές οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ώστε εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει κανένα σημείο δεκτικό «αποκλίσεων» από το Υπουργείο Άμυνας.