Δ.Κ

Μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες στέλνει σήμερα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με την τριμηνιαία Έκθεσή του (Ιούλιος –Σεπτέμβριος 2014) σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών μας στόχων και την έξοδό μας από το μνημόνιο.

Είναι μια Έκθεση την οποία υπογράφει ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας και που θα πρέπει άμεσα να διαβιβαστεί αλλά και διαβαστεί τόσο από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος στη ρητορική του «τέλους μνημονίου»

«Τέλος του μνημονίου και έξοδος στις αγορές», ένα σύνθημα που φοριέται πολύ τελευταίως “θα πρέπει να εφαρμοστεί με ένα πειστικό, αναπτυξιακό πρόγραμμα που όμως δεν υπάρχει ή δεν έχει μέχρι τώρα ανακοινωθεί”, επισημαίνει στην Έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Μα πριν αλέκτωρα φωνήσαι …και πριν η Κουμουνδούρου αρχίσει να τρίβει τα χέρια της το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στέλνει τα μαντάτα του, κάνοντας λόγο για ασάφεια θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν βοηθάνε καθόλου σε μια αισιόδοξη πορεία της χώρας.

«Ακόμα και η Γαλλία η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί το δεύτερο για την ακρίβεια Κράτος της Ευρωζώνης λόγω του οικονομικού της δυναμικού και της διεθνούς της θέσης δεν έχει την πολυτέλεια μιας μονομερούς δράσης» αναφέρεται στην Έκθεση.

Στο σύνθημα τώρα, «όχι νέο μνημόνιο»: «η ρητορική του τέλους του μνημονίου, όπως διαμορφώθηκε, παραβλέπει το ευρωπαϊκό περιβάλλον και συνδέεται με αποφάσεις προσφυγή στις «αγορές» που μπορεί να προκαλέσουν τεράστιο κόστος σε μια ήδη εξασθενημένη οικονομία και μια σκληρότερη εποπτεία από τις αγορές που δεν είναι προβλέψιμες» επισημαίνεται ακόμη.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις αυτές περιγράφονται με έναν ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο: «Η εντύπωση που έχουμε είναι ενός εργοταξίου όπου το έργο προχωρεί χωρίς αποσαφηνισμένο σχέδιο ή είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση και δεν τελειώνει ποτέ».

Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα

«Δεν έχουμε διαμορφώσει στρατηγική για την περίοδο μετά το μνημόνιο» είναι οι φράσεις που προκαλούν επίσης μεγάλη εντύπωση στην 87σέλιδη Έκθεση του Προϋπολογισμού της Βουλής.
Με ένα θαυμαστικό υποδέχονται οι καθηγητές της Έκθεσης την αισιόδοξη πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξης του 2,9% για το έτος 2015.

«Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης 2,9% το 2015! Ένας φιλόδοξος στόχος που δεν είναι εμφανές από που προκύπτει» αναφέρουν επίσης.

Έξοδος στις αγορές

«Ανοιχτό μένει το ερώτημα αν η έξοδος στις αγορές έπρεπε να προηγηθεί της αναδιάρθρωσης του χρέους» σχολιάζεται στην Έκθεση ενώ παράλληλα χτυπάει και το καμπανάκι του κινδύνου για τα αναδιανεμητικά ζητήματα (αναδρομικές αυξήσεις σε μισθούς, αύξηση συντάξεων, φοροδιαφυγή ή ‘’ολική σεισάχθεια’’) που σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμιστικές εξελίξεις μπορεί να μας θέσουν εκτός στόχου.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ τονίζεται «ότι έχει σχεδιαστεί σε εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες και επιβαρύνει μέχρι και την πρώτη κατοικία», ενώ παράλληλα υπήρξε πολιτικός δισταγμός σε άλλους κρίσιμους τομείς(βλέπε φοροδιαφυγή στα πετρελαιοειδή).

Στην Έκθεση του Προϋπολογισμού της Βουλής περιγράφονται επίσης και τα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία νέων, φτώχεια,ανισότητα, εισοδηματική εξαθλίωση) που φανερώνουν ότι «η επιτευχθείσα ισορροπία είναι εύθραυστη κι ότι αν δεν θεραπευτούν θα απειλήσουν την όποια οικονομική πρόοδο».

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…