Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

Σαν «βόμβα» έσκασε, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, στους κύκλους των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης για προσφυγή που είχε κάνει πρώην υπάλληλος του Ευρωκοινοβουλίου εναντίον του οργάνου για παράνομη απόλυση.

Αυτό που προκαλεί όμως την μεγαλύτερη εντύπωση δεν είναι η προσφυγή της υπαλλήλου, αλλά ότι αφορμή για να γίνει αυτή στάθηκε αφενός η απόλυσή της και αφετέρου η «προσβλητική», όπως χαρακτηρίζεται στην απόφαση του δικαστηρίου, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, συμπεριφορά της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κυρίας Άννυς Ποδηματά προς την ανωτέρω υπάλληλο που εργαζόταν στο γραφείο της. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η προσφυγή

Ήταν 2011 όταν η κυρία Ποδηματά ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διακόψει τη συνεργασία της με την εν λόγω υπάλληλο. Ο λόγος, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, ήταν ότι η υπάλληλος δεν ανταποκρινόταν επαρκώς στα καθήκοντά της, ενώ σημαντικό ρόλο στην απόφαση της έπαιξε και ότι η καταγγέλλουσα βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναρρωτική άδεια. 

Η απόφαση της κυρίας Ποδηματά προκάλεσε την αντίδραση της υπαλλήλου η οποία προσέφυγε στο δικαστήριο, κατήγγειλε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόταν και ζήτησε να αρθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορούσε στην απομάκρυνσή της.

Στην απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ανακοινώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2013, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η υπάλληλος τον Οκτώβριο του 2011 εμφάνισε καταθλιπτική συμπεριφορά και έντονο άγχος λόγω του εκφοβισμού που είχε υποστεί στον χώρο εργασίας της από την κυρία Ποδηματά.

Κάτι που στις 22 Νοεμβρίου 2011, επιβεβαίωσε και ο γιατρός J. de M, επικεφαλής της μονάδας ψυχολογίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πράγματι η κόπωση και η καταθλιπτική συμπεριφορά που εμφάνιζε η συνεργάτης της κυρίας Ποδηματά προήλθαν από ψυχική παρενόχληση στο χώρο εργασίας της.

Στις 28 Νοεμβρίου 2011, η προσφεύγουσα ενημέρωσε τη συμβουλευτική επιτροπή σχετικά με την παρενόχληση που υφίσταται και τη συμπεριφορά της κυρίας Ποδηματά, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου 2011 ζήτησε από όλα τα μέλη της επιτροπής ενημέρωση σχετικά με τα βήματα που θα έπρεπε να ακολουθήσει για να υποβάλλει καταγγελία για παρενόχληση.

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στις 12 Δεκεμβρίου 2011, η υπάλληλος απέστειλε σε όλα τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής αλλά και στην κυρία Ποδηματά email σχετικά με την παρενόχληση, στο οποίο περιέγραφε την κατάσταση της υγείας της.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το θέμα πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης και στην απόφαση που εξεδόθη αναφέρονται τα εξής:

1. Ακυρώνεται η απόφαση απόλυσης της υπαλλήλου που εργαζόταν στο γραφείο της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννυς Ποδηματά.

2. Της επιδικάζεται το ποσό των 50.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με τη συνήθη πρακτική του ΔΔΔ.

3. Ακυρώνεται η απόφαση του Κοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία απορριπτόταν το αίτημα συνδρομής της υπαλλήλου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

4. Καταδικάζεται το Κοινοβούλιο να καλύψει όλα τα δικαστικά έξοδα της πρώην υπαλλήλου.

Σημειώνεται ότι αναφορικά με το αίτημα συνδρομής της υπαλλήλου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών οργάνων έχουν δικαίωμα να προσφεύγουν σε αυτά ζητώντας συνδρομή -μεταξύ άλλων- σε περίπτωση που είναι θύματα παρενόχλησης από συναδέρφους ή προϊσταμένους τους.

Η υπάλληλος άσκησε αυτό της το δικαίωμά, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της είχε απαντήσει ότι δεν μπορεί να την προστατεύσει καθώς δεν έχει δικαιοδοσία να ελέγξει την κυρία Ποδηματά επειδή είναι ευρωβουλευτής. Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε αυτή τη δικαιολογία του Κοινοβουλίου και διέταξε να ξεκινήσει έρευνα για την καταγγελία που αφορά στην παρενόχληση.

«Δεν ανταποκρινόταν στα καθήκοντά της»

Το zougla.gr επικοινώνησε με την κυρία Ποδηματά, η οποία ανέφερε ότι ο λόγος που την ώθησε να διακόψει την συνεργασία με την υπάλληλο που υπέβαλλε την καταγγελία είναι ότι η τελευταία δεν ανταποκρινόταν όπως έπρεπε στις απαιτήσεις της εργασίας της.

«Η δουλειά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ειδικά σε συνθήκες κρίσης έχει αυξημένες απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκρινόμαστε όλοι. Πρωτίστως οι πολιτικοί αλλά και οι συνεργάτες μας.

Σήμερα όλοι ανεξαιρέτως κρινόμαστε και αξιολογούμαστε και από αυτή την αξιολόγηση δεν εξαιρούνται οι συνεργάτες των πολιτικών προσώπων. Πρώην συνεργάτης μου όταν πήρα την απόφαση να διακόψω την συνεργασία μαζί της υπέβαλλε καταγγελία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ότι υπέστη από μένα ψυχική παρενόχληση.

Το κοινοβούλιο εξέτασε το αίτημα της και το απέρριψε κρίνοντας την απόφαση μου για απόλυσή της απολύτως σύμφωνη με τους κανονισμούς του κοινοβουλίου.

Η πρώην συνεργάτης μου προσέφυγε τότε στο ευρωπαϊκό διοικητικό δικαστήριο εναντίον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το οποίο δεν έκρινε την ουσία της καταγγελίας, έκρινε το αν το κοινοβούλιο είχε επαρκώς ερευνήσει την καταγγελία και αν είχε τους κατάλληλους μηχανισμούς διαμεσολάβησης για να επιλύει παρόμοια περιστατικά» σημείωσε χαρακτηριστικά.