«Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση οριστικά και αμετάκλητα διότι η ίδια δεν διανοείται τον εαυτό της εκτός αυτής, με τον ίδιο τρόπο που δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα ως σταθερό και αναπόσπαστο μέλος της». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες του Concordia Europe Summit.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος και βασικός ομιλητής ήταν ο Jose Mauel Barroso, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Δείτε φωτογραφίες:


Πιο αναλυτικός στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε:

«Αναμένει όμως η χώρα μου, ιδίως τώρα που είναι έτοιμη να υπερβεί την κρίση, έχοντας εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, την αλληλεγγύη των εταίρων της και την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων, αφού η αρχή pacta sunt servanda είναι θεμελιώδης ευρωπαϊκή αρχή, της οποίας η συνεπής εφαρμογή είναι προϋπόθεση της διατήρησης της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

»Αλλωστε, για να παραφράσω τον Τζορτζ Οργουελ, δεν υπάρχουν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι ‘λιγότερο ίσα’ σε σύγκριση με άλλα, όσον αφορά τη συμπεριφορά που οφείλει να τους επιφυλαχθεί με βάση τις καταστατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αυτή την αυτονόητη μεταξύ εταίρων συμπεριφορά αλληλεγγύης, που δεν ενέχει κανένα στοιχείο υπερβολικής αξίωσης εκ μέρους μας, δικαιούμεθα λοιπόν σήμερα από τους εταίρους μας».

Να σημειωθεί, ότι πριν τον Πρόεδρο αναφέρθηκαν στην οργάνωση Concordia, οι συνιδρυτές της Νικόλαος Λογοθέτης και Μάθιου Σουίφτ, τονίζοντας ότι έχει μετατραπεί σε παγκόσμια οργάνωση ενώ η πρώτη ευρωπαϊκή διάσκεψη πραγματοποιείται στην Αθήνα για πρώτη φορά, αναγνωρίζοντας την εξέχουσα γεωπολιτική της θέση, που αποτελεί αφετηρία για την προσέγγιση οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και οι γειτονικές περιοχές, αλλά και την προσφορά της στον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως τόνισε ειδικότερα ο κ. Σουίφτ.

Αυτό πάντως που επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Λογοθέτης είναι ότι η Concordia Europe χτίζει συνεργασίες με κοινωνικό αντίκτυπο και μεσολαβεί σε ιδιώτες και κυβερνητικούς και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για τις καλύτερες δυνατές συνεργασίες προς ένα καλύτερο μέλλον.

Η διήμερη διάσκεψη πραγματοποιείται Τρίτη και Τετάρτη και στην ατζέντα βρίσκονται θέματα όπως η προσφυγική κρίση, οι στόχοι για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης, η επίτευξη ασφάλειας στην περιοχή, το Brexit, καθώς και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην Αθήνα παρευρίσκονται προσκεκλημένοι διεθνείς ηγέτες και 500 ακόμη σύνεδροι.
Είναι ακόμη αξιοσημείωτο ότι στο πρώτο συμμετείχε ο κ. Μπαρόζο που απάντησε για τη λειτουργία και το μέλλον της ΕΕ, σε επιλεγμένες ερωτήσεις που δέχθηκε από τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά.

Από τις απαντήσεις του σημειώνουμε ότι χαρακτήρισε τη Γερμανία ως μεγάλο πλοίο που καθυστερεί στις μανούβρες αλλά τις κάνει, και ότι η Ευρώπη δεν είναι η ίδια όπως 290 χρόνια πριν, προχωράει μπροστά και πως για τις όποιες πολιτικές δεν φταίνε οι Βρυξέλλες αλλά οι εθνικές κυβερνήσεις. Για κάθε καλό αποτέλεσμα το «εθνικοποιούν» ενώ κάθε μη αρεστό το αποδίδουν στις Βρυξέλλες. «Βλέπουν τις Βρυξέλλες σαν κάτι ξένο»… Τέλος, διαβεβαίωσε ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ μίας ευρωπαϊκής άμυνας.