Μετά το έντονο παρασκήνιο που κράτησε τρεις ημέρες και μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο που περιήλθε το Μαξίμου, νωρίς το απόγευμα υπέβαλε τελικά την παραίτησή του ο Γιώργος Βουλγαράκης, με επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό.
Ο Πρωθυπουργός, ως είθισται, ευχαρίστησε τον κ. Βουλγαράκη, εξήρε την πολιτική του παρουσία και τοποθέτησε στην θέση του τον βουλευτή ΝΔ Κορινθίας, κ. Αναστάση Παπαληγούρα, η ορκωμοσία του οποίου θα γίνει σήμερα στις 1:30 το μεσημέρι, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Βουλγαράκης υπέβαλε την παραίτησή του, όπως ανέφερε, προκειμένου να διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ενώ τονίζει ότι έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις χωρίς να έχει κάνει κάτι μεμπτό.
Την παραίτηση του κ. Γιώργου Βουλγαράκη ζήτησε επιτακτικά το Μαξίμου σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους μετά και τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που «άδειασε» τον υπουργό Ναυτιλίας λειτουργώντας ως «συνείδηση» της παράταξης.
Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως ο χρόνος υποβολής της παραίτησης δεν είχε προσδιοριστεί επακριβώς, αφού «ο Βουλγαράκης δεν είναι ο οποιοσδήποτε, έχει χειριστεί περίπλοκες υποθέσεις όπως τις Υποκλοπές ή τους Πακιστανούς και γνωρίζει πολλά για την υπόθεση Παυλίδη. Επομένως οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται». Όλως περιέργως η παραίτηση κοινοποιήθηκε λίγο μετά το κλείσιμο των κυριακάτικων εφημερίδων.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η πολιτική κάλυψη του Γιώργου Βουλγαράκη κατέρρευσε, αφού το Μαξίμου δεν κατάφερε να εκτονώσει την κλιμακούμενη επίθεση υπουργών, κυβερνητικών βουλευτών και στελεχών εναντίον του υπουργού Ναυτιλίας. Ως εκ τούτου, προκαλεί εύγλωττα ερωτήματα το γεγονός ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής κάλυψε τον υπουργό του ακόμη και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου προφανώς υποβαθμίζοντας τη σπουδαιότητα των ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων.
Ο κ. Βουλγαράκης τις τελευταίες δύο ημέρες συναντήθηκε διαδοχικά με τον κ. Γιώργο Σουφλιά και Θόδωρο Ρουσόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνομιλία του με τον υπουργό Επικρατείας και κουμπάρο του ήταν έντονη.
Στα υπουργικά πάντως γραφεία κυριαρχούσε σήμερα το πρωί η άποψη πως η παραίτηση θα πρέπει να υποβληθεί πάραυτα ώστε να μη δοθεί η ευκαιρία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπανδρέου, να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται από ένα κατά κανόνα «φιλοκυβερνητικό» συγκρότημα Τύπου επιβεβαιώνει τη ραγδαία κατάρρευση της κυβερνητικής παράταξης με ποιοτικά στοιχεία που καταδεικνύουν δραματικό περιορισμό των δυνατοτήτων του Πρωθυπουργού για εναλλακτικές λύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξ αρχής δεν ετέθη θέμα Ανασχηματισμού, αλλά μόνο αντικατάστασης του υπουργού Ναυτιλίας, αφού ο κ. Καραμανλής γνωρίζει πως δεν είναι δυνατόν να ανασχηματίσει την Κυβέρνησή του πριν από την κατάθεση του Προϋπολογισμού.
Αρχή πάντων η διάσωση του Αρχηγού
Είναι προφανές πως η παραίτηση Βουλγαράκη ήταν αποτέλεσμα μιας προαποφασισμένης μεθοδολογίας που ως στόχο είχε τη διάσωση του Μαξίμου, αλλά και των προσχημάτων. Με δεδομένη την δημοσκοπικά τουλάχιστον ταχύτατη φθορά του κυβερνώντος κόμματος, το Μαξίμου θυσιάζοντας τον Γιώργο Βουλγαράκη επιχειρεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο, όπως χαρακτηριστικά ομολογούν στη zougla.gr κυβερνητικά στελέχη
Η αντίστροφη μέτρηση
Ο Γιώργος Βουλγαράκης απασχόλησε για πρώτη φορά με αρνητικό τρόπο τη δημοσιότητα, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, στις αρχές του 2006, όταν η ελληνική κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Λίγο αργότερα, ένα άλλο μεγάλο σκάνδαλο απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Ξένες μυστικές υπηρεσίες, με την ανοχή των ελληνικών αρχών, απάγουν και ανακρίνουν Πακιστανούς μετανάστες ως ύποπτους για τρομοκρατική δράση, στην πρώην αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης. Ο Γιώργος Βουλγαράκης, προσπαθεί να διαψεύσει το γεγονός, χωρίς όμως να πείσει.
Στη συνέχεια, ο κ. Βουλγαράκης μετακινείται στο υπουργείο Πολιτισμού. Όμως, οι σχέσεις του με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και έμπιστο του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, Χρ. Ζαχόπουλο, είναι εξ αρχής προβληματικές. Οι άστοχες δηλώσεις του την εποχή της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ηλεία, επιδεινώνουν κι άλλο τη δημόσια εικόνα του.
Όπως λέγεται, ο μόνος λόγος για τον οποίο παραμένει στην κυβέρνηση πρέπει να αναζητηθεί στη σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή, ειδικά την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών.
Προσκείμενος στον σκληρό πυρήνα του «καραμανλισμού», αν και πριν ήταν γνωστός ως άνθρωπος της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Γιώργος Βουλγαράκης, μετά τις εκλογές του 2007, παραμένει στην κυβέρνηση, ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Όμως, αυτή τη φορά είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του και η ακίνητη περιουσία του, που θα τον θέσουν στο στόχαστρο του Τύπου και της Αντιπολίτευσης.
Η σύζυγος του κ. Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη, βρέθηκε κι αυτή συχνά στα πρωτοσέλιδα του Τύπου με τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η ταχύτητα με την οποία το ζεύγος Βουλγαράκη, από το 1991 μέχρι σήμερα, αύξησε τα εισοδήματά του και την ακίνητη περιουσία του, -βάσει όσων προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις τους και το «πόθεν έσχες» που κατέθεταν στη Βουλή.
Ένα από τα στοιχεία που δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί είναι η σχέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με την υπόθεση Siemens-C4I, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν επικεφαλής ήταν ο κ. Βουλγαράκης.
Οι επιστολές παραίτησης – αποδοχής
«Κύριε Πρόεδρε,
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε αναθέτοντάς μου συνεχώς από το 2004 μέχρι σήμερα, σημαντικές κυβερνητικές θέσεις.
Όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκα σκληρά προκειμένου να υλοποιήσω το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του κόμματός μας. Είμαι δε περήφανος για το έργο και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στα υπουργεία στα οποία υπηρέτησα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρείται να πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να επιβληθούν συνθήκες πολιτικής αναταραχής στον τόπο. Με καταιγισμό ψεμάτων και λάσπης που δημιουργούν εντυπώσεις, επιχειρείται η εν ψυχρώ δολοφονία της πολιτικής μου οντότητας, η σπίλωση της τιμής και της υπόληψής μου. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί σε αυτήν την ανήθικη και συκοφαντική τακτική, ενεργοποιώντας τις παλιές τακτικές προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά του συμφέροντα.
Κύριε Πρόεδρε,
Την επίθεση αυτή θα μπορούσα να την αντέξω όπως άντεξα και στις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μου. Εκείνο που δεν δέχομαι είναι η επίθεση αυτή να πλήττει την παράταξη, το κυβερνητικό έργο και σας προσωπικά.
Είμαι από παιδί στη Νέα Δημοκρατία. Αγωνίστηκα για τις ιδέες της στα αμφιθέατρα, τη νεολαία, τη Βουλή, την κοινωνία και έμαθα να βάζω πάντα το συμφέρον της πάνω από το προσωπικό μου. Χρωστάω πολλά στον κόσμο αυτής της παράταξης για να τους υποχρεώσω να περιμένουν τη δικαίωσή μου.
Όλοι γνωρίζουν ότι, από όπου κι αν πέρασα, δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό. Όσο και αν προσπάθησαν δεν έχουν βρει τίποτα να με κατηγορήσουν, γι΄ αυτό έχουν βάλει τώρα, στο στόχαστρο την οικογένειά μου. Λειτούργησα πάντοτε με πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια. Ποτέ δεν έκρυψα τίποτα.
Κύριε Πρόεδρε,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη που μου παρείχατε στο διάστημα της συντονισμένης αυτής επίθεσης. Για τους λόγους όμως που προανέφερα, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και παρακαλώ να την κάνετε αποδεκτή.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η απόπειρα σπίλωσης θα καταρρεύσει. Την πραγματική μάχη εναντίον των δυνάμεων του παρελθόντος και της διαπλοκής θα την κερδίσουμε. Αυτή τη μάχη θα συνεχίσω να τη δίνω μέσα στη Βουλή, στηρίζοντας με όλες μου τις δυνάμεις το κυβερνητικό έργο και τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια.
Είτε το θέλουν είτε όχι, η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγησή σας, θα προχωρήσει απερίσπαστη στο έργο της για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε και μας αξίζει».
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Γιώργος Α. Βουλγαράκης
Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε την υποβληθείσα σήμερα παραίτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργου Βουλγαράκη.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γιώργο Βουλγαράκη για το σημαντικό πολιτικό έργο που προσέφερε, από το 2004, στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Ναυτιλίας. Ιδιαίτερα δε για την αποτελεσματική δουλειά που επιτέλεσε στη μεγάλη μεταρρύθμιση των λιμανιών. Μία μεταρρύθμιση που καθιστά τη χώρα σημαντικό κόμβο της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης».
Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε ως «ντροπή», την υπόθεση της παραίτησης του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Βουλγαράκη αφού, όπως είπε, δεν ανέλαβε τις ευθύνες του.
«Ο κ. Βουλγαράκης παραιτήθηκε, χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες του και ο κ. Καραμανλής αποδέχθηκε την παραίτηση, καλύπτοντας πλήρως τον υπουργό του. Αυτά που γίνονται είναι ντροπή, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι «ο λαός περιμένει απαντήσεις για το μεγάλο φαγοπότι».
Από το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το θέμα είναι να νικήσει ο λαός την πολιτική του “ευρωμονόδρομου”. Καμιά παραίτηση και αλλαγή υπουργού δεν μπορεί να αθωώσει και πολύ περισσότερο να αλλάξει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».
«Τα κόμματα που επικεντρώνουν την κριτική τους στα πρόσωπα και όχι στην πολιτική κατεύθυνση και στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης κάνουν αντιπολίτευση με άσφαιρα πυρά».
Από την πλευρά του ο ΣΥΝ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι, «αυτό που συνέβη με τον κ. Βουλγαράκη θα πρέπει να γίνει με ολόκληρη την κυβέρνηση της ΝΔ».
«Κατεπειγόντως πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, υπόθεση με την οποία έχει συνδεθεί το όνομα του παραιτηθέντος υπουργού. Ακόμη πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των offshore εταιριών που νομιμοποιούν τη φοροδιαφυγή των οικονομικά ισχυρών. Είναι προκλητικό οι κατέχοντες να φοροδιαφεύγουν και η γενιά των 700 ευρώ να φορολογείται ανηλεώς».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας την παραίτηση του Γιώργου Βουλγαράκη, δηλώνει ότι τώρα αναμένονται και άλλες εξελίξεις: «Έφυγε ο υπασπιστής, έμεινε ο επιτελάρχης. Μετά την καρατόμηση του κ. Βουλγαράκη, λογικώς πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, αν και εφ’ όσον υλοποιηθούν οι απειλές που εκτοξεύτηκαν από το οικογενειακό του περιβάλλον.
Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε: Ποιος τους έβαλε στο κόλπο; Ποιος μεθόδευε τις αγοροπωλησίες και τις ανταλλαγές; Ποιος πίεζε υπουργούς να υποκύψουν στα πλουτοπαραγωγικά του έργα; Ποιος ενέπλεξε υψηλότατο παράγοντα του πρωθυπουργικού γραφείου στο “Ιερό” Real estate; Με άλλα λόγια, είναι καιρός να ξεσκεπαστεί, ποιος είναι ο Κουτσόγιωργας της υπόθεσης Κοσκωτά στην υπόθεση Βατοπεδίου».
Διαβάστε επίσης:
Ορκίστηκε ο Αναστάσης Παπαληγούρας