Με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδεικνύει την ισχυρή επιρροή του που του επιτρέπει να φθάσει πρώτος στο νήμα των εκλογών και με την Νέα Δημοκρατία να αυξάνει τα ποσοστά της ώστε να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κόμμα της Αριστεράς, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ να δείχνει ανοδικές τάσεις, η πρώτη ανοικτή ψηφοφορία της zougla.gr αυτής της προεκλογικής περιόδου, καταγράφει τον πολιτικό χάρτη ένα μήνα πριν την επαναληπτική προσφυγή στην κάλπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στάθμιση της έρευνας πραγματοποιήθηκε στην βάση των επιλογών των εκλογέων στην αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. Στην πρώτη αυτή μέτρηση από την δεξαμενή (Βάση Δεδομένων) της zougla.gr που αριθμεί 8.000 άτομα ψήφισαν 935 πολίτες χρήστες του διαδικτύου. Η μέτρηση διήρκεσε από την Τρίτη 15 Μαΐου έως και την Πέμπτη 17 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Στην πρώτη ερώτηση οι ψηφοφόροι τάχθηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της παραμονής της χώρας στην ζώνη του Ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην δεύτερη ερώτηση και με ποσοστό 58% οι συμμετέχοντες στην έρευνα επιβεβαιώνουν την ψήφο τους της 6ης Μαΐου και δηλώνουν πώς στις επαναληπτικές εκλογές θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα.

Όμως ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της τάξης του 27% δηλώνει πως στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσει διαφορετικό κόμμα. Ένα 13% κατατάσσεται στην κατηγορία του «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ», ποσοστό υπολογίσιμο ως προς την αναποφασιστικότητα των εκλογέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επόμενο γράφημα καταγράφεται η σιγουριά των συμμετεχόντων στην μέτρηση πως δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του Ιουνίου.

Στο τέταρτο γράφημα οι πολίτες επί της ουσίας δίνουν εντολή στα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν μεταξύ τους για σχηματισμό κυβέρνησης με ένα ποσοστό της τάξης του 82% το οποίο δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στις κομματικές ηγεσίες.

Στο επόμενο ερώτημα η απάντηση των πολιτών είναι σαρωτικά ευκρινής και καταλυτικά αιχμηρή. Το 85% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα της zougla.gr χαρακτηρίζουν ως ανεύθυνη την στάση των κομμάτων μετεκλογικά και κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μόνον ένα 8% χαρακτηρίζει ως υπεύθυνη την στάση των κομμάτων.

Στον αμέσως επόμενο πίνακα οι ψηφοφόροι – χρήστες του διαδικτύου καταθέτουν την άποψη τους για το ποιο κόμμα φέρθηκε με υπευθυνότητα άρα αντίστοιχα και με ανευθυνότητα έναντι των διερευνητικών εντολών και της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα λοιπόν με την γνώμη των συμπολιτών που συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα θεωρούν σε ποσοστό 24,5% πώς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που φέρθηκε με υπευθυνότητα. Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 18,7% , το ΠΑΣΠΚ με 16,8% ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έρχονται τέταρτοι κατά σειρά στην αξιολόγηση υπευθυνότητας. Ακολουθούν ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ. Με το χαμηλότερο ποσοστό υπευθυνότητας εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή.

/Uploads/Media/VMIX/Video/2012/May/17/143934001.jpg

Καλύτερος κυβερνήτης

Στο επόμενο γράφημα οι ψηφοφόροι επιλέγουν το καταλληλότερο πρόσωπο για την διακυβέρνηση της χώρας. Στο γράφημα αυτό καταγράφεται και μία μικρή έκπληξη αφού οι περισσότεροι επιλέγουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην πραγματικότητα ο νικητής είναι για άλλη μία φορά ο «Κανένας» με ποσοστό 18,8% αλλά ως προς τα πρόσωπα που αναφέρονται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που έρχεται πρώτος, δεύτερος ο Αλέξης Τσίπρας και τρίτος ο Αντώνης Σαμαράς με τον Πάνο Καμμένο να βρίσκεται στην 4η θέση της αξιολόγησης.

Παράσταση Νίκης

Την σιγουριά τους ότι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν οι ψηφοφόροι σε αυτήν την έρευνα. Η επιλογή αυτή επιβεβαιώνει πως η δυναμική του κόμματος της Αριστεράς διαθέτει όντως την πρωτοβουλία των κινήσεων, ισχυροποιώντας την εκλογική επιλογή του.

Το 41,2% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου με δεύτερη την Νέα Δημοκρατία. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 17% ωστόσο δηλώνει αδυναμία να τοποθετηθεί έναντι του ερωτήματος καταδεικνύοντας την αναποφασιστικότητα μερίδας των εκλογέων.

Πρόθεση Ψήφου

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την ανοδική τάση του και την ενίσχυση της εκλογικής επιρροής του πραγματοποιώντας ένα νέο άλμα. Το κόμμα της Αριστεράς έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου με 21%. Αν το ποσοστό αυτό επαληθευτεί, ενδεχομένως και να αυξηθεί στις επόμενες εβδομάδες, τότε το κόμμα αυτό θα διαθέτει ως μπόνους το πλεονέκτημα των + 50 εδρών.

Πολύ κοντά βρίσκεται και η Νέα Δημοκρατία με 19,5%, σε απόσταση αναπνοής σημειώνοντας και αυτή μία ελαφρά αύξηση του ποσοστού της.

Στην τρίτη θέση και πάλι το ΠΑΣΟΚ με 16,4%, σημειώνει και αυτό ελαφρά αύξηση και ποσοστιαία ανάλογη με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου στην τέταρτη θέση με 10.2% εμφανίζει σταθερότητα με μία ελαφρά κάμψη. Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι απώλειες. Το ΚΚΕ υποχωρεί στο 5%, η ΔΗΜΑΡ στο 4,7% και η Χρυσή Αυγή αγγίζει το 4% λίγο πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή.

Κάτω από το όριο του 3% παραμένουν για τις εκλογές του Ιουνίου το κόμμα του ΛΑΟΣ με 1%, το κόμμα ΔΡΑΣΗ με 0,7%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 1,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,3%. Αντιθέτως διατηρεί την δυναμική του το κόμμα «Δημιουργία Ξανά» με 2,1%. Πολύ χαμηλά και το κόμμα ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με 0,2%.

Πολύ χαμηλά κυμαίνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων ως προς την πρόθεση ψήφου. Χαμηλά είναι και τα ποσοστά της αποχής.

Συσπειρώσεις και διαρροές

Τα τρία πρώτα κόμματα διατηρούν τους σκληρούς πυρήνες τους ως προς τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ο εκλογικός πυρετός συνεχίζεται διατηρώντας στο ιδιότυπο αυτό «θερμοκήπιο» τους εκλογείς.

Έτσι όπως δείχνουν τα παρακάτω γραφήματα μειώνονται οι «ροές» των ψηφοφόρων προς όμορους πολιτικούς σχηματισμούς.

Η Νέα Δημοκρατία με συσπείρωση 90,4% μπορεί να ελπίζει σε ενισχύσεις από την κυοφορούμενη επανένταξη όμορων σχηματισμών στην «Γαλάζια Πολυκατοικία» (Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Καρατζαφέρης).

Ο ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση της τάξης του 73,4% αισιοδοξεί.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ τώρα, η συσπείρωση της τάξης του 79% δείχνει πως υπάρχουν λίγα περιθώρια ώστε να φτάσει το πλαφόν το οποίο του επιτρέπουν οι συνθήκες.

Σε καλύτερη μεν θέση από τη ΝΔ η οποία φαίνεται να έχει «πιάσει ταβάνι» η Ιπποκράτους ελπίζει μόνον στην επανένταξη πικραμένων ψηφοφόρων του που είχαν καταλύσει εκλογικά στη ΔΗΜΑΡ ή στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και που ορισμένοι από αυτούς είχαν ρίξει την ψήφο διαμαρτυρίας τους ακόμη και στη Χρυσή Αυγή. Όμως ακόμη και οι προσδοκίες έχουν και αυτές ένα πλαφόν.

Δείτε και τα αποτελέσματα της μεγάλης ψηφοφορίας των 37.211 συμμετεχόντων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης