Με ρυθμούς καταιγιστικούς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκoπίων για το πακέτο επίλυσης της εκκρεμότητας επί του ονόματος κι άλλων παράπλευρων ζητημάτων της ΠΓΔΜ.
Με ρυθμούς καταιγιστικούς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκoπίων για το πακέτο επίλυσης της εκκρεμότητας επί του ονόματος κι άλλων παράπλευρων ζητημάτων της ΠΓΔΜΜετά τα δύο ραντεβού των δύο ΥΠΕΞ στη Βιέννη, όπου παρευρέθη και ο μεσολαβητής Μ. Νίμιτς, η διαδικασία συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, με αφορμή την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. με τους ομολόγους τους των υπό ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Έπειτα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της περασμένης βδομάδας στο Στρασβούργο και τις κομβικές παρεμβάσεις των επιτρόπων Φεντερίκα Μοργκερίνι και Γιοχάνες Χαν, καθίσταται σαφές πως με ορίζοντα το 2025 η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. αποτελεί άμεση στρατηγική προτεραιότητα της Ένωσης. Η διαδικασία που είχε «παγώσει» το 2002-03 με τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης «ξεπάγωσε» στη βάση ενός άτυπου χρονοδιαγράμματος.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό προβλέπει την ενσωμάτωση χωρών των δυτικών Βαλκανίων και θεωρητικά σε πρώτη φάση με την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε.
Στη διαδικασία αυτή κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η εκ των προτέρων επίλυση όλων των διμερών αλλά και πολυμερών ζητημάτων, αντιθέσεων και εκκρεμοτήτων που υφίστανται μεταξύ των χωρών των δυτικών Βαλκανίων αλλά και καθεμίας από αυτές με άλλα κράτη της Ε.Ε.
Τόσο η επίτροπος Μογκερίνι όσο και ο επίτροπος Χαν επεσήμαναν επανειλημμένως στο Στρασβούργο πως, αν δεν επιλυθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα που εκκρεμούν, δεν θα υπάρξει ένταξη των χωρών αυτών στην Ένωση.
Βασικές εκκρεμότητες αφορούν στο καθεστώς του Κοσόβου και στην αναγνώρισή του από τη Σερβία, αλλά και στην επίλυση του καθεστώτος και της οργανικής σχέσης με την Πρίστινα και το Βελιγράδι της σερβικής περιοχής του βορείου Κοσόβου (Μιτροβίτσα), στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ αλλά και των άλλων ζητημάτων που απορρέουν από την εμπλοκή αυτή, όπως αλυτρωτισμός κ.λπ., αλλά και στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας όσον αφορά στην άρση του εμπολέμου και άλλα ζητήματα π.χ. Τσαμουριά.
Σε αυτό το πλαίσιο η επιτάχυνση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2018 πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα στην ατζέντα την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.
Την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως τρία από τα επτά κεφάλαια τα οποία είναι υπό διαπραγμάτευση με την Αθήνα έχουν κλείσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ αλλά και από το διεθνές διπλωματικό ρεπορτάζ, προκύπτει πως για το θέμα του ονόματος προκρίνεται τελικά σύνθετη ονομασία, στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία», του οποίου προηγείται γεωγραφικός προσδιορισμός κι όχι χρονικός.
Δηλαδή, προκρίνεται ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» κι όχι ο όρος «Νέα Μακεδονία». Η ελληνική πλευρά επιμένει πως η διατύπωση του ονόματος θα πρέπει να φέρει σλαβική χροιά, δηλαδή «Gorna Makedonija». Ωστόσο, από τις ίδιες πηγές προκύπτει πως υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για συμφωνία σε άλλα βασικά ζητήματα, όπως η διατύπωση αλυτρωτικών προθέσεων στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ είτε σε άλλα έγγραφα, σχολικά βιβλία κ.λπ., καθώς και ο προσδιορισμός της διατύπωσης της ιθαγένειας, εθνότητας, γλώσσας αλλά και της τοπικής Εκκλησίας.
Διαβάστε επίσης: