Πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για την τακτική και τα επιχειρήματα που θα βοηθήσουν να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος για λύση του Κυπριακού, έλαβαν την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κατά την πολύωρη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Αυτό δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως Αναστασιάδης και Τσίπρας αρχίζουν σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης τόσο στο περιθώριο, όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που λαμβάνει χώρα στη βελγική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στη χθεσινή συνάντηση κυριάρχησαν τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων καθώς και η πολυμερής διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα. Βασικός πυλώνας για επίτευξη των όσων έχουν τεθεί κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα, θεωρείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της.

Οι κόκκινες γραμμές και η τακτική Λευκωσίας και Αθηνών στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας, ήταν χθες στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της διάσκεψης για τη Κύπρο που θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάση των συζητήσεων της συνάντησης Αναστασιάδη-Τσίπρα, αποτέλεσαν η πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης μετά τη λύση, χωρίς τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, καθώς και το έγγραφο Κοτζιά, που ζητά κατάργηση των εγγυήσεων και διατυπώνει κάποιες ιδέες για την επόμενη μέρα της λύσης.

«Είμαστε στην ίδια γραμμή απόλυτα ταυτισμένοι και συνεχίζουμε το διάλογο για να ολοκληρώσουμε τις τελικές μας θέσεις», δήλωσε ο ΠτΔ, ο οποίος σημείωσε ότι σήμερα θα ενημερώσει και το ΕΛΚ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Έχουμε εμπειρία από διαπραγμάτευση», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «είδαμε όλα τα σενάρια και έχουμε κάνει τις προβλέψεις μας».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ φέρεται να επενδύει στις Βρυξέλλες, τόσο για συμμετοχή της ΕΕ στη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, όσο και για τη στήριξη των θέσεων της Λευκωσίας γύρω από το μείζον ζήτημα της ασφάλειας.

ΕΕ φρενάρει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να σταματησουν το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Για την Αυστρία η απόφαση δεν πήγε τόσο μακριά όσο θα ήθελε. Η Αυστρία από καιρό απειλεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις των ομολόγων του Κουρτς ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων διεύρυνσης και με άλλες χώρες, όπως την Αλβανία ή τη Σερβια, εάν δεν συναινέσουν στο αίτημά του για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία δεν φαίνεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο μακρών συζητήσεων στο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα. Η σλοβακική προεδρία το ξεκαθάρισε ήδη μέσω του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Οι σχέσεις των Βρυξελλών με την Άγκυρα κάθε άλλο παρά ρόδινες είναι, κι αυτό φάνηκε καθαρά στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών των 28.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε ασυνήθιστα καθαρή γλώσσα απέρριψε την αυστριακή στάση, που αποτελεί και θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προειδοποίησε να μην κοπεί το νήμα διαλόγου με την Άγκυρα.

Πληροφορίες από philenews.com/Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης