Κορυφώνονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη «μικρή ΔΕΗ». Σήμερα που τίθεται σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο, θα μιλήσει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και θα εξηγήσει γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθεται στη «μικρή ΔΕΗ», ενώ θα θέσει και το πλαίσιο της πρότασης για δημοψήφισμα, η οποία αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να του ζητήσει να μην υπογράψει τη δημοσίευση του νόμου, όσο θα εκκρεμεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση επί του δημοψηφίσματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι οι 120 υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί και πως θα πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια.

Κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη της Κουμουνδούρου δηλώνουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται ζήτημα για το αν θα μπορούν ή πρέπει να συναθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών στις πέντε -όπως έχει προαναγγελθεί- προτάσεις διαφορετικών κοινοβουλευτικών ομάδων.

Θεωρούν, δηλαδή, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκ προοιμίου αυτονόητο ότι η συνάθροιση των υπογραφών θα πρέπει να γίνει, καθώς σε κάποια επίμαχα σημεία οι προτάσεις θα «τέμνονται» ως προς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Ωστόσο, από την κυβέρνηση φαίνεται πως προετοιμάζονται να επιχειρηματολογήσουν σε διαφορετική βάση, απορρίπτοντας αυτό το σκεπτικό και επιμένοντας ότι διαφορετικές προτάσεις συζήτησης με διαφορετικά «διά ταύτα» δεν μπορούν να συναθροιστούν σε μία και ως εκ τούτου δεν θα συντρέχει καν λόγος σύγκλησης της Ολομέλειας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει διαφοροποιήσει τη θέση του σε σχέση με την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι κατά τη δική του άποψη οι προτάσεις είναι ομοειδείς και πρέπει να γνωμοδοτήσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

«Η Βουλή θα κρίνει αν είναι ταυτόσημες οι προτάσεις για το δημοψήφισμα» δήλωσε στο MEGA το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Τα πράγματα ωστόσο περιπλέκονται, καθώς 15 ανεξάρτητοι βουλευτές θα καταθέσουν δική τους πρόταση για δημοψήφισμα.

Όπως τονίζουν, η παραχώρηση του 30% της ΔΕΗ δεν είναι ενταγμένη σε κάποιον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της οικονομίας και η εσπευσμένη εκποίησή της αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στη σύνδεση μεταξύ της διαχείρισης των εθνικών ενεργειακών πόρων και του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου.

Τονίζουν, ακόμη, ότι η ΔΕΗ ως βασικός πυλώνας παραγωγής ενέργειας συνιστά τον κύριο συντελεστή ανάπτυξης για τη χώρα.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η εμμονή στην πώληση της ΔΕΗ έναντι ευτελούς τιμήματος αποκαλύπτει προθέσεις εκποίησης δημόσιας περιουσίας με ζημία του δημοσίου συμφέροντος.

Τη δήλωση υπογράφουν οι 14 από τους 17 βουλευτές που συγκροτούν την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών (δεν υπογράφεται από τους Ανδρ. Λοβέρδο, Χρ. Αηδόνη και Ι. Κουράκο) συν την ανεξάρτητη βουλευτή Μίκα Ιατρίδη.

Οι υπογράφοντες είναι οι εξής: Π. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης, Ν. Σταυρογιάννης, Μ. Ανδρουλάκης, Οδ. Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κ. Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Β. Καπερνάρος, Γ. Κασαπίδης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Νταβρής, Θ. Παραστατίδης, Π. Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη.

Σύμφωνα με πηγές της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, αναμένεται να καταθέσουν δική τους πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές δεν υπογράφουν οι Β. Πολύδωρας, Ν. Κακλαμάνης, Β. Οικονόμου, Ευστ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος.