Τα δύο διαφορετικά σχέδια για την χώρα που συγκρούονται ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία της Τήλου στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στα Δωδεκάνησα και έθεσε το βασικό δίλημμα: «θέλουμε να μας κυβερνήσουν ξανά εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και μας έβαλαν στα μνημόνια ή να συνεχίσουμε την πορεία για δίκαιη ανάπτυξη και στοχευμένες ελαφρύνσεις για την κοινωνική πλειοψηφία;».
Απευθυνόμενος στους κατοίκους που είχαν γεμίσει την πλατεία και διέκοψαν αρκετές φορές τον πρωθυπουργό με το χειροκρότημά τους, ο κ. Τσίπρας είπε: «Το δικό μας το σχέδιο έχει τίτλο: θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία της εξόδου από την κρίση και θα γευτούμε τους καρπούς της προσπάθειας, όλοι μαζί με ελαφρύνεις και κοινωνικά δικαιώματα, με πρόοδο και προκοπή. Το άλλο σχέδιο έχει τίτλο: ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει. Όποιος είναι πιο πονηρός ας αντέξει οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν».
Αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση έβγαλε την χώρα από την κρίση είπε ότι «Τώρα μπορούμε να ζητήσουμε από τους πολίτες να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν που θα πάει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Σήμερα έχουμε την δυνατότητα να λέμε ότι όλοι μαζί βγήκαμε από την κρίση χωρίς κανένας να μείνει πίσω και όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε με ανθρωπιά, με αλληλεγγύη, με κοινωνική δικαιοσύνη. Το σύνθημά μας είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά και όχι ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει».
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις εξαγγελίες για μειώσεις φόρων του πολιτικού του αντιπάλου Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ποιος δεν θα ήθελε να μιλά γενικόλογα για μειώσεις φόρων, να μιλά μία γλώσσα που ακούγεται ευχάριστα; Η άλλη πλευρά λέει ότι θα προβεί σε μεγάλες μειώσεις φόρων που αφορούν εκείνους που έχουν την δυνατότητα να βγάζουν πολλά λεφτά για να βγάλουν ακόμη περισσότερα.
Γι’ αυτούς μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, με παράλληλη μείωση των μερισμάτων. Τι θα συμβεί προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για τη μείωση της φορολογίας των πολύ πλούσιων; Πολύ απλά προτείνουν μείωση φόρων έναντι μείωσης δαπανών, δηλαδή μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, σε δαπάνες για σχολεία και νοσοκομεία και για το κοινωνικό κράτος. Μειώσεις για τα κοινωνικά επιδόματα, για το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, για το οικογενειακό επίδομα, για τα επιδόματα αναπηρίας, για το επίδομα ενοικίου. Το σχέδιο ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει έχει φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους, περικοπές για τους πολλούς».
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η πορεία της εξόδου από την κρίση δεν είναι δεδομένη καθώς το σχέδιο των αντιπάλων «ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να μας φέρει ξανά στα χέρια των δανειστών». Μάλιστα, έβαλε καθαρά το δίλημμα: «Αυτοί που ζητούν να μας κυβερνήσουν ξανά, είναι οι ίδιοι που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και κυβέρνησαν από το 2010 μέχρι το 2015 και κάθε φορά που τους ζητούσαν περικοπές έλεγαν ότι δεν θέλουν να τους κλέψουν τη δόξα οι δανειστές.. Καταφέραμε να κλείσουμε την καταπακτή πίσω μας και θέλουμε να ανοίξουμε έναν φεγγίτη μπροστά μας, αν όμως δεν συνεχιστεί η πολιτική για την πλειοψηφία, και επανέλθουν εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία, η πορεία δεν είναι δεδομένη και ευθύγραμμη».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις εξαγγελίες για τους νησιώτες. Είπε ότι για τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων «αυξάνουμε στα 30.000 ευρώ τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή του 22% από τα 20.000 ευρώ που ισχύει. Είναι ένα ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης. Το δεύτερο που ανακοινώσαμε είναι για νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής πολιτικής, να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Είναι πολιτικές σχεδιασμένες και στοχευμένες.
Αναφέρθηκε και στο μεταφορικό ισοδύναμο, που αποκαθιστά την ισότητα μεταξύ των νησιωτών και των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας. «Είναι και ένα μήνυμα δικαιοσύνης και ισότητας, ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ειδικά για τους νησιώτες που φυλάνε Θερμοπύλες και δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης. Ήταν μία υποχρέωση δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συζήτηση που είχε το πρωί με εκπροσώπους των εργαζομένων στον τουρισμό λέγοντας: «Κατάλαβα την αγωνία τους γιατί κάποιοι απειλούν να έλθουν σαν οδοστρωτήρες για να σαρώσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτοί οι άνθρωποι είδαν το 2012 να καταργούνται σε μία νύχτα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, είδαν να δίνεται εντολή κατάργησης των ελέγχων για να κερδοσκοπούν κάποιοι -όχι όλοι – επιχειρηματίες σε βάρος τους, είδαν να μειώνονται οι μισθοί τους. Εμείς επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θεσμοθετήσαμε την υποχρεωτική καταγραφή των υπερωριών, 6 εκ. ώρες υπερεργασίας καταγράφηκαν το προηγούμενο οκτάμηνο.. Απέκτησαν την αίσθηση της προστασίας των δικαιωμάτων τους μέσω των ελέγχων, προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και για τα επόμενα δύο χρόνια δεσμευτήκαμε για αυξήσεις 7,5%. Όλα αυτά δίχως αύξηση της ανεργίας όπως κινδυνολογούσαν κάποιοι. Το πρώτο εξάμηνο αντί για μείωση είχαμε αύξηση κατά 110.000 στις προσλήψεις. Εμείς λέμε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι τα δικαιώματα στη εργασία και οι καλές αμοιβές. Κάποιοι νεοφιλελεύθεροι λένε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η συρρίκνωση των μισθών και των δικαιωμάτων. Αυτοί είναι οι δύο κόσμοι και τα δύο σχέδια. Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων λέει μειώσεις φόρων έναντι μείωσης δαπανών που στο τέλος βρίσκονται και οι απολύσεις. Δεν το λένε ευθέως. Εμείς επαναφέραμε τον λόγο ένα προς ένα στις προσλήψεις. Οι αντίπαλοί μας λένε να επιστρέψουμε στο ένα προς πέντε, αυτό σημαίνει περιορισμένες προσλήψεις σε μία σειρά τομείς».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Τήλο και έκανε ειδική αναφορά στον δήμαρχο Τάσο Αλιφέρη: «Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Τήλο. Τώρα όμως σας απευθύνω κάλεσμα για έναν κρίσιμο αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Με την ιδιότητα του πρωθυπουργού σας ζητώ την στήριξή σας. Το νησί το ανέδειξε ο Τάσος Αλιφέρης, ένα δήμαρχος και πολιτικός που ήταν για τους πολλούς. Και άφησε αποτύπωμα στους κοινωνικούς αγώνες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ