Τη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας νωρίς το βράδυ της Δευτέρας. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός από αυτό 720 εκατ.ευρώ θα είναι έκτακτη επιχορήγηση αφορολόγητη, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο προκειμένου στις αρχές Δεκέμβρίου να έχει αποδοθεί. Πέρσι το κοινωνικό μέρισμα ήταν 617 εκατ. ευρώ

 Όπως επεσήμανε από το κοινωνικό μέρισμα από αυτό θα οφεληθούν 3,4 εκατ. πολίτες.

«Το έκτακτο επίδομα θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για 2η χρονία ελληνική οικονομία σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις. Αποκλιμακώνεται η ανεργία (περισσότερες 400.000 θέσεις εργασίας)» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Καταφέραμε σημαντικές νίκες σε όφελος των πολλών» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εστιάζοντας στο έργο της κυβέρνησης και εξήγησε πως το πρόγραμμα προσαρμογής θα διαμορφωθεί για να αποσυμπιέσει αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

«Πέρυσι ανακοινώσαμε την απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ υπό την μορφή εφάπαξ δέκατης τρίτης σύνταξης σε 1,5 εκατομμυρία συνταξιούχους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «Φέτος υπερδιπλασιάζεται το κοινωνικό μέρισμα και θα φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ».

Σημειώνεται ότι πέρσι το κοινωνικό μέρισμα ήταν 617 εκατ. ευρώ.

«Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης» είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε:

«Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.
Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ. 

Για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,
για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίνεται ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ».

Δείτε το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού:

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων». «Ακόμη θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος για το μέρισμα στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

Έκανε λόγο για σημαντικές νίκες προς όφελος των πολλών την περίοδο των μνημονίων όπως προστασία πρώτης κατοικίας, σχολικά γεύματα, ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στην νοσοκομειακή περίθαλψη.

«Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά, για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους, να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού μηνύματος.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στις οικονομικές ελίτ τονίζοντας ότι η πίεση για τα μεσαία και κατώτερα στρώματα ήταν μεγάλη όχι μόνο εξαιτίας της χρεοκοπίας αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι φόρτωσε στις συγκεκριμένες ομάδες τα βάρη φοροδιαφεύγοντας.

«Σήμερα έχουν ορισμένοι από αυτούς που εξέθρεψαν ή συμμετείχαν στο έγκλημα το θράσος να μας κατηγορούν για την υψηλή φορολογία. Offshore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι οι συνταξιούχοι αλλά η καλομαθημένη ελίτ» δήλωσε.

«Ο προϋπολογισμός θα σημειώσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%. Δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής προσπάθειας, εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς περικοπές στους μισθούς και το κοινωνικό κράτος. Αλλά και αποτέλεσμα του αποφασιστικού περιορισμού της διαφθοράς, της διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και της φοροδιαφυγής» κατέληξε.