Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση που είχαν νωρίς σήμερα το μεσημέρι τα μέλη του κλιμακίου της τρόικα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος.

Από την πλευρά της τρόικα συμμετείχαν οι κ.κ. Τόμσεν, Μορ και Μαζούχ, ενώ, από τη Ν.Δ., τον κ. Σαμαρά πλαισίωναν οι δύο αντιπρόεδροι Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι αναπληρωτές τομεάρχες Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης και οι σύμβουλοι του προέδρου Γιάννης Μουρμούρας και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Ένας από τους συμμετέχοντες δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το «κλίμα της συζήτησης ήταν καλύτερο από κάθε άλλη φορά» και ότι «ήταν η πλέον διεκπεραιωτική συζήτηση, καθώς οι θέσεις του κόμματος θεωρούνται δεδομένες, αφού έχουν κατατεθεί και επισήμως».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπαν στους εκπροσώπους της τρόικα ότι οι θέσεις τους υπάρχουν στο «Ζάππειο 1» και στο «Ζάππειο 2» και επίσης επεσήμαναν πως είχαν προβλέψει ότι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται δεν δίνει λύση, καθώς παρατείνει την ύφεση, ενώ η αυξημένη φορολογία έχει συνέπειες στην πραγματική οικονομία, χωρίς να αυξάνει τα έσοδα.

Συνολικά η εφαρμοζόμενη πολιτική, αντί να μειώνει, αυξάνει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και, κατά τις ίδιες πηγές, επανέλαβαν την πάγια θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν διαφωνεί με τους στόχους για μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά ότι αντίθετα επιθυμούν μία διαφορετική πολιτική ακριβώς για να βγει όσο το δυνατόν νωρίτερα η ελληνική οικονομία από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της επιτήρησης και να μπορέσει να βγει στις αγορές.

Σημείωσαν, δε, ότι οι προβλέψεις τους επιβεβαιώνονται από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και επέμειναν στην ανάγκη αλλαγής του μείγματος της οικονομικής πολιτικής.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της τρόικα φέρεται να είπαν ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των συναντήσεων με τα κυβερνητικά στελέχη, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα των οικονομικών στοιχείων. Στη συζήτηση που έγινε, πάντως, έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, σημείο στο οποίο «από θέση αρχής συμφωνεί η Ν.Δ.», όπως έλεγαν στελέχη της.

Επιμέλεια: Χρήστος Παναγόπουλος