Το πώς θα μεταβάλλει τη ζωή η συνθήκη της Λισαβόνας, ανέπτυξαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης, και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά σε εκδήλωση που διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Όπως ανέφεραν με την συνθήκη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες και συναποφασίζει πλέον με το συμβούλιο των υπουργών για το σύνολο σχεδόν της νομοθεσίας της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας, καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διασφαλίζει ότι η Ένωση λογοδοτεί στους πολίτες της με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις, όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

Η συνθήκη ανεβάζει το επίπεδο της Δημοκρατίας, είπαν οι ευρωβουλευτές αναφερόμενοι στην πρόβλεψη της Συνθήκης για μια νέα πρωτοβουλία των πολιτών βάσει της οποίας μπορούν να συγκεντρώσουν 1 εκατ. υπογραφές και να υποβάλουν σχετική αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προωθήσουν νέες πολιτικές προτάσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των φοιτητών, ο κ. Λαμπρινίδης μίλησε για την τροποποίηση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. με τη Συνθήκη, με την καθιέρωση ειδικής πλειοψηφίας -αντί της ομοφωνίας- που καθιστά τη λειτουργία των οργάνων αποτελεσματικότερη.

Οι αποφάσεις του συμβουλίου υπουργών, όπως προβλέπεται στη Συνθήκη από το 2014, θα χρειάζονται την υποστήριξη του 55% των κρατών-μελών που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, σύστημα που νομιμοποιεί διπλά τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται.

Ο κ. Λαμπρινίδης μίλησε επίσης για την «ενισχυμένη συνεργασία» που επιτρέπει σε όσες χώρες του επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλία για κοινή δράση χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή και των «27».

Η κ. Γιαννάκου απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις τόνισε ότι δεν υπάρχει διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την Ε.Ε. παρά μόνο αν το θέλει η ίδια και τότε θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα με πολιτικά κριτήρια από το συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Σημείωσε, επίσης, ότι δεν είναι οι Ευρωπαίοι αρνητικά διακείμενοι απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος, αλλά το κλίμα που διαμορφώνεται στις ίδιες τις χώρες μέσα και από τα ΜΜΕ φθάνει στις Βρυξέλλες. «Δεν υπάρχει καλή και κακή Ευρώπη, κατέληξε, η Ε.Ε. είναι τα θεσμικά της όργανα τα οποία ψηφίζονται από τους λαούς της».