Για έμπρακτη δικαίωση του νέου «αυστηρού» ποινικού κώδικα, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη σύλληψη του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα μετά τον ξυλοδαρμό της γυναίκας του. Από την άλλη ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για μια τραγική ιστορία, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις των δικαστών ελέγχονται από τη δικαιοσύνη και όχι από την κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνουν οι πηγές, το άρθρο με το οποίο συνελήφθη ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας δεν είχε ψηφιστεί από τα κόμματα που τοποθετούνται δεξιά της ΝΔ. Συγκεκριμένα η Νίκη είχε ψηφίσει «όχι», ενώ η Ελληνική Λύση «παρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύλληψη για ενδοοικογενειακή βία έγινε με την εφαρμογή ειδικής διάταξης του νέου Ποινικού Κώδικα, που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας» και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.

Ακαταδίωκτο για τους επαγγελματίες που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Η νεοπαγής διάταξη υποχρεώνει τους γιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παράλληλα με τη θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας, ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες (λόγου χάριν παιδαγωγούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με σχετικό (εκτός αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως) ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία την κατάθεσή τους με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς τους», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Τι δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

Για την υπόθεση του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία και για το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερος, ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Υπάρχει η διάκριση των εξουσιών από τη στιγμή που αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη, ούτε η κυβέρνηση μπορεί να μιλήσει, ούτε τα κόμματα. Η προφυλάκιση ή μη είναι μια απόφαση του ανακριτή και της εισαγγελέως, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτή την απόφαση. Οι αποφάσεις των δικαστών ελέγχονται από τη δικαιοσύνη και όχι από την κυβέρνηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι άλλη μια τραγική ιστορία και πάντα πριν και πάνω από όλα, πρέπει να σκεφτόμαστε το θύμα, το κάθε θύμα», είπε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Παύλος Μαρινάκης σημειώνοντας ότι υπολογίζουμε ότι κάθε μέρα έχουμε περίπου 50 συλλήψεις και αυτό έχει και μια άλλη ανάγνωση, ότι λειτουργούν ο αρχές, ότι τα θύματα μιλάνε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι, «στη συγκεκριμένη υπόθεση αυτό που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση, η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία είναι να ψηφίζει νόμους που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία, όπως ο νέος ποινικός κώδικας. Εκεί υπάρχουν οι διατάξεις που δίνουν την υποχρέωση σε ανθρώπους που εξετάζουν πιθανά θύματα, τέτοιες καταστάσεις, να μπορούν με βάση την εξέταση να μεταφέρουν αμελλητί με την εμπειρία τους, χωρίς να έχουν την οποιαδήποτε επίπτωση τον οποιοδήποτε κίνδυνου να διωχθούν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης