Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε την Πέμπτη η 70ή επέτειος της ανεξαρτησίας του Ισραήλ σε δεξίωση που παρέθεσε στην κατοικία της η Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα, κυρία Ιρίτ Μπέν –Άμπα.
Πλήθος προσωπικοτήτων της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής κατέφτασαν για να μεταφέρουν τις θερμές ευχές τους στην Πρέσβυ, αναδεικνύοντας τις στενές σχέσεις φιλίας αλλά και την συμμαχία μεταξύ Ισραήλ – Ελλάδας.

Αναλυτικά η ομιλία της Πρέσβειρας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διακεκριμμένοι Καλεσμένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

To Ισραήλ έφτασε τελικά την ηλικία των 70 ετών. Αλλά εξακολουθούμε να είμαστε μια σχετικά νέα δημοκρατία, με πληθυσμό 8,8 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο, είμαστε μια ισχυρή και ανεξάρτητη κοινωνία, η οποία εξακολουθεί να αγωνίζεται να διαμορφώσει την κοινωνική συνοχή της.

Συγκεντρωθήκαμε απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη, ξεφεύγοντας από τον αντισημιτισμό και το μίσος, που κλιμακώθηκαν στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα. Οραματιστήκαμε τον Σιωνισμό ως την κατάλληλη έκφραση της μακρόχρονης επιθυμίας μας να επιστρέψουμε στην πατρίδα των πατέρων μας. Η ιστορική Γη του Ισραήλ ήταν το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο για τους επιζώντες των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, που βίωσαν τη χειρότερη βαρβαρότητα που έχει διαπραχθεί εναντίον ανθρώπων. Δεν είχαμε πουθενά αλλού να πάμε εκτός από τη Γη του Ισραήλ. Δεν είχε ιδρυθεί ακόμα το Ισραήλ, αλλά αλλά είχαμε την τύχη να έχουμε σπουδαίους ηγέτες και οραματιστές όπως τον Θεόδωρο Χέρτσλ, τον Χάϊμ Βάϊτσμαν, τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν και άλλους που προέβλεψαν τα επερχόμενα δεινά για τους Εβραίους της Ευρώπης. Μέσα από λαμπρές και αφοσιωμένες πολιτικές, κατάφεραν να πείσουν πρώτα την Βρετανική Κυβέρνηση και στη συνέχεια την Κοινωνία των Εθνών ότι έπρεπε να δημιουργηθεί μια πατρίδα για τους Εβραίους στην αρχαία πατρίδα από την οποία εξορίστηκαν πριν από 2000 χρόνια. Έπρεπε να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας, να σταματήσουμε τη μακρά ιστορία της θυματοποίησής μας και να ζήσουμε στο μοναδικό μέρος που θα μπορούσε να μας παρέχει προστασία.
Η Ημέρα Ανεξαρτησίας μας διακηρύχθηκε πριν από 70 χρόνια, στις 14 Μαΐου 1948, την ημέρα που έληξε η Βρετανική Εντολή της Παλαιστίνης. Ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, που σύντομα θα γινόταν ο πρώτος πρωθυπουργός, διάβασε τον Χάρτη της Ανεξαρτησίας, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται ως το όραμα του Κράτους του Ισραήλ, καθώς δεν υπάρχει σύνταγμα. Πρόκειται για έργο πολιτικής σοφίας της τότε εβραϊκής ηγεσίας και καλύπτει τις βασικές πολιτικές φιλοσοφίες της εποχής μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χάρτης αναφέρει ρητά ότι το Ισραήλ είναι ένα εβραϊκό δημοκρατικό κράτος. Ως εκ τούτου, ενσωματώνει τις αξίες του Ισραήλ: να προωθήσει την ανάπτυξη της χώρας προς όφελος όλων των κατοίκων της: να εδραιώσει την ελευθερία, την δικαιοσύνη και την ειρήνη, σύμφωνα με το όραμα το Προφητών του Ισραήλ: να διασφαλίσει την πλήρη ισότητα των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής ή φύλου: να εγγυηθεί την ελευθερία της θρησκείας, της συνείδησης, της γλώσσας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού: να προστατεύσει τους ιερούς τόπους όλων των θρησκειών και να είναι πιστό στις αρχές του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών.

Οι πρωτοπόροι που ήρθαν στη Γη του Ισραήλ πριν από 150 χρόνια έχτισαν μια χώρα με τα ίδια τους τα χέρια, σε μια περιοχή που ήταν έρημος και βάλτοι. Γι’ αυτούς αυτό ήταν η πραγματική υλοποίηση της σιωνιστικής ιδεολογίας – η οικοδόμηση μιας νέας χώρας που θα ήταν μια πραγματική δημοκρατία, ένας φάρος προόδου και φιλελευθερισμού στη Μέση Ανατολή. Κατάφεραν να οικοδομήσουν ένα σύγχρονο κράτος και να δημιουργήσουν μια κοινωνία, η οποία είναι ένα μωσαϊκό πολιτισμών και θρησκειών.
Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά μας, αλλά αναγνωρίζουμε και τα ελαττώματά μας. Είμαστε μια δημοκρατία που εξελίσσεται, που αγωνίζεται να συνδιάσει την ανάπτυξη με την ασφάλεια, τον ιουδαϊσμό με δημοκρατικές αξίες και που φιλοδοξεί να ενσωματώσει τις μειονότητες μας, μουσουλμάνους, χριστιανούς, Δρούζους και άλλους, σε μια συνεκτική και προοδευτική κοινωνία.

Πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορούμε να είμαστε ακόμα ένας φάρος προόδου στη χαοτική Μέση Ανατολή. Χρειαζόμαστε ηρεμία στα σύνορά μας. Χρειαζόμαστε ειρήνη με όλους τους γείτονές μας, εκείνους που βρίσκονται κοντά μας, συμπεριλαμβανομένων και των Παλαιστινίων, και εκείνους που βρίσκονται πιο μακριά στη Μέση Ανατολή. Χρειαζόμαστε την συμφιλίωση με όλα τα μουσουλμανικά έθνη. Πρέπει να διαθέσουμε την ενέργειά μας στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών μας και να μην αναλώνουμε την ενέργειά μας ως έθνος στην ασφάλεια και την άμυνα. Πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε στους νέους μας ότι δεν ήταν μια προσωρινή περιπέτεια οι προσπάθειες των προγόνων μας – που έχτισαν αυτό το κράτος με τα ίδια τους τα χέρια, υλοποίησαν ένα όραμα που έκανε την έρημο να ανθίσει, δημιούργησαν μια ανεξάρτητη, δημοκρατική κοινωνία και μια χώρα που έχει παράξει καινοτόμες τεχνολογίες που άλλαξαν τον κόσμο. Πρέπει να είμαστε πάντα το μοναδικό μέρος όπου οι Εβραίοι αισθάνονται ασφαλείς. Γι ‘αυτό χρειαζόμαστε ειρήνη με τους γείτονές μας και φιλικές σχέσεις με τις χώρες τριγύρω μας.

Στα 70 χρόνια της ανεξαρτησίας μας, αυξήσαμε τον πληθυσμό μας από 650 χιλιάδες κατοίκους σε 8,8 εκατομμύρια, κυρίως απορροφώντας εκατομμύρια Εβραίους της Διασποράς μας. Σε 70 χρόνια, εδραιώσαμε τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, δημιούργησαμε ένα ανθηρό σύστημα εκπαίδευσης το οποίο έχει παράξει 10 νικητές Βραβείων Νομπέλ μέχρι τώρα καθώς και ένα δυναμικό πνευματικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον που συνδιάζει τις μακρές παραδόσεις μας με σύγχρονες δυναμικές φιλοδοξίες.
Μετεξελιχθήκαμε γρήγορα από μια αγροτική, κεντρικά ρυθμιζόμενη οικονομία κρατικών εταιριών με βιομηχανία χαμηλής τεχνολογίας τις πρώτες μέρες, σε μια τελείως φιλελεύθερη οικονομία υψηλής τεχνολογίας, ένα start up Εθνος. Είμαστε ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην καινοτομία και την πληφορορική, με 8.000 νεοφυείς εταιρείες. Το Ισραήλ κατέχει την τρίτη θέση ως πιο καινοτόμος οικονομία στον κόσμο. Κάποιες από τις παγκόσμιες κορυφαίες τεχνολογίες που έχουν αλλάξει τον κόσμο, εφευρέθηκαν στο Ισραήλ. Ανάμεσα σε αυτές, το ICQ, το οποίο έφερε τη λύση chat για τον κόσμο στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας ήδη από το 1996, καθώς και το disk on key, το φλασάκι, που έφερε επανάσταση στον χώρο της αποθήκευσης δεδομένων.

Οι Ισραηλινές τεχνολογίες άλλαξαν τη ζωή εκατομμυρίων αγροτών σε όλο τον κόσμο με την εισαγωγή των συστημάτων στάγδην άρδευσης. Έφεραν καθαρό νερό σε περιοχές που υπέστησαν σοβαρές ζημιές με προηγμένες λύσεις διαχείρισης υδάτων και εξελιγμένες τεχνολογίες αφαλάτωσης. Οι ισραηλινές τεχνολογίες συνέβαλαν στη θεραπεία ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας με το φάρμακο Copaxone. Έχουν επιτρέψει σε άτομα με αναπηρία να ξαναπερπατήσουν με το σύστημα Rewalk. Έχουν συμβάλει στη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου και του στομαχιού με μια μη παρεμβατική συσκευή γνωστή ως Pillcam. Έχουν βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου με την τεχνητή νανο-μύτη. Θεράπευσαν ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα με το stent που εφευρέθηκε από την εταιρεία Medinol και δημιούργησαν το καλύτερο σύστημα πλοήγησης, το Waze. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Το Ισραήλ βρίσκεται σε δεύτερη θέση αμέσως μετά τις ΗΠΑ σε σχέση με τεχνολογίες του κυβερνοχώρου και υπερέχει στην προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και στις μεγάλες εξελίξεις στην διαχείριση δεδομένων. Είμαστε ακόμα αρκετά νέοι ως κράτος, αλλά επιτύχαμε σημαντική πρόοδο στη δημιουργία μιας δυναμικής οικονομίας με μια νέα και φιλόδοξη επιχειρηματική κοινότητα.

Κυρίες και Κύριοι,

Κατά την 70ή επέτειό μας, έχουμε ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με την Ελληνική Δημοκρατία. Ο πολιτικός μας διάλογος είναι πολύ εντατικός, ο κοινοβουλευτικός μας διάλογος είναι ολοκληρωμένος, η αμυντική, στρατιωτική μας συνεργασία και η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας είναι ιδιαίτερα στενοί, οι οικονομικοί μας δεσμοί εκτεταμμένοι, καθώς περιλαμβάνουν τις πολυπληθείς ανταλλαγές μεταξύ των οικοσυστημάτων καινοτομίας μας και οι πολιτιστικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές μας είναι εντατικές. Ως αρχαίοι λαοί, οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ των κοινωνιών μας είναι η καλύτερη ένδειξη της επιθυμίας των λαών μας να διερευνήσουν τις ρίζες της κοινής ιστορίας και των πολιτισμών μας.

Οι Εβραίοι και οι Έλληνες είναι λαοί των βιβλίων και των γραμμάτων. Συμβάλλαμε πολύ στον δυτικό πολιτισμό και έχουμε ζήσει μαζί σε αυτή την γωνιά του κόσμου για γενιές. Είμαστε και οι δύο έθνη της μητέρας πατρίδας και της Διασποράς. Οι Εβραίοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, της Βέροιας, των Ιωαννίνων, της Ρόδου, της Κέρκυρας και αλλού συνέβαλαν σημαντικά στην κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού και του εβραϊκού πολιτισμού. Δυστυχώς, αυτό το κόσμημα της εβραϊκής ζωής στην Ανατολή, εξοντώθηκε βάναυσα και αυτή η όμορφη παράδοση σχεδόν εξαφανίστηκε. Αν και μικρή, η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας έχει επιρροή. Σε αυτή την γιορτινή μέρα, εκ μέρους του λαού του Ισραήλ, θέλω να ευχαριστήσω το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη των διαφόρων Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ελλάδας για την υποστήριξη τους προς το Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε υπερήφανοι για την Ελληνική Εβραϊκή Κοινότητα, για την μεγάλη της ιστορία και για τη συμβολή της στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης όλους εκείνους σε αυτή την θαυμάσια χώρα που μας συγχαίρουν συνεχώς για τα 70ή επέτειό μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες μέσω όλων των πιθανών μέσων ενημέρωσης. Ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες θέλω να μεταφέρω προς όλους τους πολιτικούς, τις προσωπικότητες του πολιτισμού, τους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, μουσικούς και χορευτές και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που βρήκαν τρόπο όλα αυτά τα χρόνια να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στη μεγάλη γέφυρα που ενώνει τις δύο χώρες μας και τα δύο έθνη μας. Και σε εσάς, τους αγαπητούς φίλους μας, που βρίσκεστε μαζί μας σήμερα, θα ήθελα να πω ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι να επικρατήσει η ειρήνη και η ευημερία στο Ισραήλ, την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Εις υγείαν! Λεχάιμ!».

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης