Το μήνυμα από το Μαξίμου ήταν κατηγορηματικό… Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων, διαρρέουν κυβερνητικές πηγές στην προσπάθεια να σώσουν ότι σώζεται.

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για εθνοκάθαρση και όχι γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και η χρονική συγκυρία που έγινε, έχουν προκαλέσει αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο που δέχεται πυρά για τον υπουργό, την ώρα που δίνει αγώνα στο εσωτερικό και διεθνές επίπεδο για τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα της χώρας.

Οι αντιδράσεις όμως συνεχίζονται με την ίδια σφοδρότητα από πολιτικά κόμματα, ενώσεις των απανταχού Ποντίων , ιστορικούς, πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες, που ζητούν επίμονα την αποπομπή του Νίκου Φίλη.

Ευθεία προσβολή της ιστορικής μνήμης αλλά και της υπόστασης της κοινωνίας χαρακτηρίζει με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα η Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας.

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων διαμηνύει ότι «δεν θα ανεχθεί παραχάραξη της ιστορίας από κανέναν όσο ψηλά και αν βρίσκεται» και ζητά την παραίτηση του υπουργού αν δεν ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

Στη Βουλή η δήλωση Φίλη έγινε αφορμή σφοδρής αντιπαράθεσης, με τον υπουργό Παιδείας να συγκεντρώνει τα διακομματικά πυρά. Η αφορμή δόθηκε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς δήλωσε ότι οι ποντιακής καταγωγής βουλευτές της ΧΑ θα καταθέσουν μήνυση κατά του Νίκου Φίλη.

Σε έντονο ύφος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση της γενοκτονίας και ότι η ελληνική βουλή δεν ανέχεται «φασιστικά μορφώματα να υπερασπίζονται τους Έλληνες του Πόντου».

Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος κράτησε σαφείς αποστάσεις από την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας αλλά προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες χαρακτήρισε μεμπτό να βάλλεται ο επιστημονικός διάλογος και έκανε λόγο για υπερβολικές αντιδράσεις.

Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση αν υιοθετεί την άποψη Φίλη ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Σκρέκας ενώ ο Γιάννης Λοβέρδος ζήτησε ψηφοφορία από τη Βουλή για το θέμα.

Ο Χάρης Θεοχάρης από το ΠΟΤΑΜΙ αποδοκίμασε τις δηλώσεις τονίζοντας ότι ο Ελληνισμός του Πόντου δεν χρειάζεται προστάτες, ενώ για «ανατριχίλα» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.