Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται από το πρωί του Σαββάτου -με τη μορφή του κατεπείγοντος- το πολυνομοσχέδιο με τις επτά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που ορίζουν μια σειρά από δημοσιονομικά, μισθολογικά και άλλα θέματα, όλα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σε κατεπείγον νομοσχέδιο, ώστε οι ρυθμίσεις οι οποίες κρίνονται ως προαπαιτούμενες για τη λήψη τμήματος της δόσης να έχουν ψηφιστεί έως τη Δευτέρα, οπότε αρχίζει τις εργασίες του το Euroworking Group.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που έχουν υπογραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιλαμβάνονται σε ένα πολυνομοσχέδιο, αφορούν σειρά θεμάτων όπως:

– τις παρεμβάσεις στις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής
– τους νέους Δημοσιονομικούς Κανόνες γα τον έλεγχο των δαπανών των υπουργείων των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ
– την αναστολή πλειστηριασμών στην α’ κατοικία και την αναστολή εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα ως το τέλος του 2013
– τα μέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ
– τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης
– τη Δανειακή Σύμβαση για την ανταλλαγή ομολόγων

– την πράξη απαλλαγής ευθύνης ΔΣ τραπεζών κατά την ανταλλαγή ομολόγων

Η αντιπολίτευση αντιμετώπισε το γεγονός με καχυποψία, ενώ προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση, με όλα τα κόμματα να διαφωνούν με τον τρόπο που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νομοθέτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μίλησαν για «κοινοβουλευτική εκτροπή» και τελικώς αποχώρησαν, εκτός από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εκ μέρους του οποίου ο Νότης Μαριάς εξήγησε πως θα παραμείνει για να μην ψηφιστεί ομόφωνα και χωρίς να ακουστούν αντιρρήσεις το νομοσχέδιο. Αιτιολογώντας την ανάγκη να ψηφιστεί ως κατεπείγον το νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικά και επείγοντα ζητήματα, τα οποία προκύπτουν ως υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ η ψήφισή του αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση.

Επισήμανε ακόμη ότι ναι μεν είναι κατεπείγον, όχι όμως και άγνωστο νομοσχέδιο, καθώς ενσωματώνει ήδη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες είναι δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πριν αποχωρήσει σύσσωμη η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «διαδικασία-μνημείο εκτροπής, αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων και κατάλυσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». «Εισάγεται ένας νέος τρόπος πολιτεύματος. Ο υπουργός θα εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες θα καταστρατηγούνται δικαιώματα και στη Βουλή δεν θα συζητούνται καθόλου. Είστε υπεύθυνοι για τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε κοινοβουλευτική χούντα. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και θα επακολουθήσουν μεγάλα δεινά στον τόπο» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως «τίποτα το εξαιρετικό και επείγον δεν υπάρχει σε αυτές τις πράξεις, παρά μόνο το να εφαρμόσει η κυβέρνηση πειθήνια εντολές οι οποίες καταργούν νόμους και δικαιώματα» και κατέληξε αναφέροντας πως «καταργείται και η εθνική κυριαρχία, ταπεινώνεται τη χώρα και υποθηκεύεται το μέλλον της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Πάρης Κουκουλόπουλος, αφού ανέφερε ότι είναι αποδεκτό ως κατεπείγον το νομοσχέδιο, τόνισε πως αποτελεί βασική προϋπόθεση η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια να φτάσει κάπου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δίνουμε μάχη με τον χρόνο και δεν τα πάμε καλά, πρέπει να επιταχύνουμε και να βελτιωθούμε», ενώ επισήμανε πως η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται με υπουργικό συμβούλιο που μαζεύει εκ περιφοράς υπογραφές και μια κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Νότης Μαριάς ανέφερε ότι «παρακολουθούμε μια κατάσταση όπου επί της ουσίας έχει πάψει να δουλεύει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Έχετε τη νοοτροπία “Eurogroup über alles”» και κατήγγειλε τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως «πράξη πραξικοπηματική, που καταλύει το πολίτευμα». Από τη Χρυσή Αυγή, ο Γ. Γερμενής, αφού είπε πως για να πάρουν τη δόση οι κυβερνώντες θέλουν κάθε φορά να δηλώνουν υποταγή και να βλέπει η Μέρκελ ότι ο λαός σκύβει το κεφάλι, οι βουλευτές του κόμματος αποχώρησαν από τη συζήτηση.

Η Ασημίνα Ξυροτύρη, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα σε έκτακτη κατάσταση, σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορα θέματα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου, αλλά δήλωσε πως χρειάζονται για να επικυρωθούν όσα αποφασίστηκαν με στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας. «Κακώς έρχονται όλα μαζί τελευταία στιγμή. Τελευταία φορά θα συμφωνήσουμε με πόνο καρδιάς να υπάρξει αυτή η διαδικασία αυτήν τη στιγμή, γιατί θα πρέπει η χώρα να εγκρίνει τους νόμους και να προχωρήσει η σταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας» κατέληξε.

Για «άλλον έναν εκβιασμό της κυβέρνησης για τη δόση» έκανε λόγο ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ, ο οποίος ζήτησε «να τελειώνει το παραμύθι της σωτηρίας του λαού, αφού κάθε φορά που παίρνετε δόση τον βυθίζετε στα τάρταρα». Αναφορικά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο κ. Παφίλης είπε πως η κυβέρνηση «βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια, γράφει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό στα παλιά της τα παπούτσια», την κατήγγειλε, και το ΚΚΕ αποχώρησε.

«Καμία δικαιολογία δεν έχει η κυβέρνηση για το κατεπείγον» ανέφερε, τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση τη Δευτέρα στην Ολομέλεια.

Διαβάστε επίσης: Ψηφίστηκε το νέο φορολογικό, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013, 01:05

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης